Acasă Declarații Artizanul ”Uniți salvăm” și Roșia Montană în UNESCO, neomarxistul REPER Cioloș, îi cere demisia lui Ciolacu: ”Declarațiile lui au pus în pericol statul român”

Artizanul ”Uniți salvăm” și Roșia Montană în UNESCO, neomarxistul REPER Cioloș, îi cere demisia lui Ciolacu: ”Declarațiile lui au pus în pericol statul român”

0
0
141

Artizanul ”Uniți salvăm” și Roșia Montană în UNESCO, neomarxistul REPER Cioloș, îi cere demisia lui Ciolacu: ”Declarațiile lui au pus în pericol statul român”.

Dacian Cioloş, după decizia în cazul Roşia Montană: Sper că cei care m-au acuzat să înţeleagă că patrimoniul naţional cu valoare mondială nu se vinde.

Fostul premier Dacian Cioloş afirmă, după ce România a câştigat procesul în cazul Roşia Montană, că Roşia Montană rămâne în patrimoniul mondial UNESCO, iar statul român nu plăteşte nici o despăgubire, el exprimându-şi totodată speranța că „cei care l-au acuzat să înţeleagă că patrimoniul naţional cu valoare mondială nu se vinde”.

”Roşia Montană rămâne în patrimoniul mondial UNESCO, iar statul român nu plăteşte nici o despăgubire. Sper că cei care m-au acuzat în ultimii ani să înţeleagă că patrimoniul naţional cu valoare mondială nu se vinde şi că este datoria noastră să îl protejăm onest, până la capăt”, a scris pe pagina sa de Facebook fostul premier Dacian Cioloş.

Fostul premier Dacian Cioloș a declarat, vineri noapte, după verdictul din cazul Roșia Montană că zona ”va rămîne în patrimoniul mondial UNESCO iar statul român nu plătește nici o despăgubire”:

”Sper că cei care m-au acuzat în ultimii ani să înțeleagă că patrimoniul național cu valoare mondială nu se vinde și că este datoria noastră să îl protejăm onest, până la capăt”, a transmis Dacian Cioloș.

Statul român nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources în cazul Roșia Montană. Acesta este verdictul comunicat vineri seară Guvernului României de către Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID).

Verdictul este surprinzător dar fiind că în ultimele săptămâni atât premierul cât și ministrul Finanțelor au declarat că România se așteaptă să piardă procesul și au sugerat că despăgubirile pe care statul român ar urma să le plătească se ridică la 2 miliarde de euro.

Decizia – definitivă și executorie – vine la capătul a aproape nouă ani de proces. România a fost reprezentată în acest proces de casa de avocatură românească Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP și firma elvețiană LALIVE SA.

România urmează să recupereze 1,4 milioane de dolari cheltuieli de judecată.

Europarlamentarul Partidului REPER Dacian Cioloş i-a cerut premierului Marcel Ciolacu să-și dea demisia. De asemenea, a declarat sâmbătă, după verdictul în procesul Roșia Montană, că „manipularea e făcută profesionist de cei de la PSD” și a spus că „e clar că oamenii ăștia nu mai au ce căuta în fruntea statului” și că speră ca „cetățenii să se trezească”.

Fostul premier Dacian Cioloș, în mandatul căruia România a depus dosarul Roșia Montană pentru înregistrarea în patrimoniul UNESCO, a scris, după ce statul român a câștigat în fața companiei canadiene Gabriel Resources la nivel internațional privind exploatarea auriferă, că „sper că cei care m-au acuzat în ultimii ani să înțeleagă că patrimoniul național cu valoare mondială nu se vinde și că este datoria noastră să îl protejăm onest, până la capăt”.

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat, vineri, verdictul în cazul situației aurului de la Roșia Montană. România a câștigat procesul și nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources – decizia este definitivă și executorie și vine după nouă ani de proces. Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

Pe 4 ianuarie 2017, în ultima zi a guvernului Dacian Cioloș, România a depus dosarul Roșia Montană la UNESCO. Dosarul a fost pregătit de fosta ministră a Culturii, Corina Șuteu.

Guvernul PSD condus de Mihai Tudose, care i-a urmat lui Cioloș, a dorit retragerea dosarului.

”În ianuarie, înainte să plece, în ultimele zile, toată zona respectivă a declarat-o arie protejată natural și a trimis hârtiile la UNESCO. Adică, în traducere, „nu mai sapi o gropiță acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată”, lucru care probabil că va conta la acel arbitraj”, a spus fostul premier Tudose despre decizia guvernului Cioloș.

”Îi cer demisia lui Marcel Ciolacu pentru acțiuni premeditate împotriva intereselor României. Declarațiile lui în cazul Roșia Montană din ultimele luni au subminat și pus în pericol statul român”, a spus Cioloș. 0 seconds of 5 minutes, 45 secondsVolume 90%

”Vreau să felicit avocații care au dus greul acestui proces încă de la început, care au trebuit să navigheze prin ape tulburi în urma acestor declarații nu doar ale premierului PSD, Ciolacu, ci și ale fostului premier, tot PSD, Victor Ponta, care și el a manipulat atunci, când spunea că România va fi bună de plată când legea pe care a propus-o a fost respinsă, prin care trebuia să acceptăm exploatarea. Manipularea opiniei publice, a bursei în avantajul unor companii străine și a nu știu cui altcuiva, văd că e făcută profesionist de cei de la PSD”, a declarat Dacian Cioloș.

Întrebat dacă a fost vorba de o greșeală de comunicare, Cioloș a răspuns că a fost vorba de ceva sistematic.

”Faci o greșeală o dată, dar nu sistematic. Cum să ieși cu câteva săptămâni înainte, ca și cum decizia era luată, că România va pierde miliarde de euro, înainte să vezi motivația Tribunalului, căile de atac, cum să te aperi, ca să aperi interesul României, pentru că tu ești prim-ministru, tu ieși și faci declarații împotriva intereselor statului român. Nu mai e greșeală, e o atitudine asumată de Ciolacu și de ceilalți. Au căutat țapul ispășitor în România, pe mine, că era foarte simplu, că Ministerul Culturii a avansat atunci dosarul la UNESCO și deci eram o pradă ușoară pentru el, din punctul ăsta de vedere. Și-a bătut joc de toată societatea civilă, care a ieșit în stradă”, a mai spus Dacian Cioloș.

”Felul ăsta în care autoritățile au administrat acest dosar ridică foarte multe semne de întrebare. E clar că oamenii ăștia nu mai au ce căuta în fruntea statului. Degeaba le cer eu demisia. Sper ca cetățenii să se trezească și să vadă că oamenii ăștia care promit reforme și creșteri de salarii și pensii, nu numai că nu le fac, că pierdem fonduri europene, câte miliarde de euro a pierdut România pe incompetența guvernelor PSD în ultimii ani prin faptul că n-am absorbit fonduri europene. De banii ăia nu vorbește nimeni, dar se plângeau că nu obținem miliarde, distrugând un munte întreg. Sunt de acord cu Drulă, cineva trebuie să facă lumină legat de ceea ce s-a întâmplat la bursă și felul în care aceste declarații au umplut buzunarele unora și ale cui, pentru că în niciun caz ale românilor”, a conchis Dacian Cioloș.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

De parcă nu ar fi deja insuportabil de scumpe, ”liberalul” Burduja, anunță de când vor crește facturile la energie: ”Statul renunță la plafonarea otova”

Facebook 173 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email De parcă nu ar fi deja insuportabi…