Acasă Declarații Băgătorul de seamă, Gică contra Cîțu, respinge ideea revenirii la o piață a energiei reglementate și renegocierea PNRR

Băgătorul de seamă, Gică contra Cîțu, respinge ideea revenirii la o piață a energiei reglementate și renegocierea PNRR

0
1,119

Președintele PNL, penalul Florin Cîțu, a declarat joi că revenirea la o piață reglementată pentru energie și gaze nu rezolva criza energetică pe termen lung. Acesta spune că sunt necesare investiții în sectorul energetic, iar investitorii nu le vor face dacă piața nu este liberalizată.

Ne învârtim în jurul cozii. (…) Aș vrea să avem o discuție nu doar despre reglementare pentru că nu rezolvăm nicio problemă. Faptul că revenim la o piață reglementată șase luni, un an, nu rezolvă problema. Discuția este despre ce facem cu această piață, cum o dezvoltăm. Am propus și propun în continuare să avem un pact prin care să ne asigurăm că în 2026 vom avea o securitate energetică a României, ceea ce înseamnă să ne asigurăm că vom avea investiții, dar nimeni nu face investiții dacă vom avea o piață reglementată. Aceste soluții pe termen scurt, nu rezolvă problema pe termen lung”, a declarat Florin Cîțu.

Acesta spune că actuala coaliție guvernamentală trebuie să își asume măsuri „serioase” chiar dacă sunt nepopulare, pentru a asigura securitatea energetică a României.

Ce facem după un an de zile când va trebui să revenim iar la piața liberalizată? Prețurile sau structura va fi la fel, prețurile vor crește în continuare și vom avea aceeași problemă. Eu sunt adeptul măsurilor serioase, reformei, și acum cu o coaliție cu 70% în Parlament ne putem asuma reforme serioase, chiar dacă pe termen scurt ar însemna ca ele să fie nepopulare. Și eu îmi asum o reformă nepopulară dacă ea va avea rezultate bune pentru cetățeni în viitor”, a mai declarat președintele PNL.

​Președintele PNL, Florin Cîțu, respinge propunerea PSD de renegociere a PNRR la capitolul pensii. Cîțu a declarat, joi, că este imposibil de renegociat PNRR, pentru că asta ar însemna să renegociem întreg proiectul și România să piardă bani. Reacția președintelui PNL vine în contextul în care ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat recent că este nevoie de o renegociere a procentului din PIB alocat bugetului de pensii.

Când am intrat în coaliție am spus că nu vom renegocia PNRR, pentru că asta înseamnă că reluăm toată procedura și ar însemna să aruncăm la coș 30 de miliarde de euro și nu accept așa ceva. PNL rămâne focusat pe reforme mari, pe reforme importante, nu pe declarații mici, pe mici atacuri. Ne interesează reformarea sistemului de pensii, reforma administrației publice, proiectul ”România Educată” sau reorganizarea teritorială. Avem o majoritate parlamentară uriașă, iar PNL niciodată nu s-a ferit de problemele mari, chiar dacă reformele sunt nepopulare pe moment, dacă pe termen lung aduc beneficii românilor ne asumăm.”, a spus Florin Cîțu.

Reacția președintelui PNL vine în contextul în care ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat recent că este nevoie de o renegociere a procentului din PIB alocat bugetului de pensii. Budăi susține că autorităţile române se vor „duce cu argumente” la oficialii Comisiei Europene pentru creşterea procentului din PIB pentru bugetul de pensii.

Noi, PSD, am luat decizia în interiorul partidului să susţinem renegociere, am dus decizia în coaliţie, suntem tot mai hotărâţi – şi în coaliţie nu avem decizie finală – dar suntem tot mai hotărâţi să discutăm. Am discutat în Guvern cu premierul şi premierul a agreat renegocierea„, a adăugat Budăi.

Ministrul Muncii a explicat că în urma unor simulări anterioare făcute de guvernul PSD ar fi necesar un procent din PIB de 11,7 pentru sistemul public de pensii, fără a fi incluse pensiile de serviciu din servicii așa cum este prevăzut acum în PNRR.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

După ”succesul” implementării măsurilor economice și sociale, Ciolacu e interesat acum, de „redimensionarea impozitelor” și de ”impozitului progresiv”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că susţine „categoric” int…