Acasă Declarații Ciolacu, criticat după gafa cu ”Buzăul nu e în Moldova, nu mă jigniţi”, încearcă să dreagă busuiocul moldovenesc: ”A fost o glumă, mama era din Tecuci”

Ciolacu, criticat după gafa cu ”Buzăul nu e în Moldova, nu mă jigniţi”, încearcă să dreagă busuiocul moldovenesc: ”A fost o glumă, mama era din Tecuci”

0
0
293

Ciolacu, după gafa cu ”Buzăul nu e în Moldova, nu mă jigniţi”, încearcă să dreagă busuiocul moldovenesc: A fost o glumă, mama era din Tecuci”.

Marcel Ciolacu a făcut o glumă deloc inspirată într-o conferință de presă la Timișoara, precizând că se simte jignit dacă e făcut ”moldovean“, el fiind din Buzău. Gafa premierului a fost sesizată imediat și taxată prin grimase de către colegii săi Alfred Simonis (TM) și Marian Neacșu (IL).

După ce a stârnit un val de critici, inclusiv apeluri la demisie, cu o declarație făcută joi la Timișoara în care invoca faptul că județul Buzău nu e Moldova și cerea oamenilor ”să nu mai jignească” cu această afirmație, Marcel Ciolacu spune că a fost vorba de o glumă.

Premierul a ieșit cu un mesaj postat pe pagina sa de Facebook spunând că nu a vrut să îi jignească pe moldoveni, că mama lui este din Tecuci și că îi iubește pe toți românii la fel.

Premierul Marcel Ciolacu a explicat, referitor la afirmaţia pe care a făcut-o, joi la Timişoara, atunci când a spus că ”Buzăul nu e în Moldova şi vă rog frumos să nu mă jigniţi”, că ”nu a fost nimic peiorativ” și spune că își cere scuze ”dacă cineva s-a simțit jignit”.

”Înainte de orice sunt român. Îmi iubesc țara și cred în Dumnezeu. Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean. Mama era din Tecuci. Deci departe de mine sa jignesc pe cineva. Văd ca s-a interpretat o glumǎ pe care am făcut-o în Timișoara și unii încearcă să o speculeze politic. Nu a fost nimic peiorativ. Dacă cineva s-a simțit jignit îmi cer scuze, nu asta mi-am dorit”, a scris Ciolacu.

Premierul susține că respectul său pentru Moldova se vede în ”proiectele mari de infrastructură pe care le facem aici în ultimii ani, tocmai pentru a recupera decalajale față de celelalte regiuni ale țării. Jignirea adevărată este când propui candidați precum un hoț de tablă și un primar penal dintr-un grup infracțional organizat și te aștepți ca oamenii să îi voteze”.

Ciolacu încheie spunând că mereu a simțit multă căldură atunci când a fost în Moldova și că va reveni de fiecare dată cu același respect și prețuire.

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu.

”Pentru jigniri la adresa locuitorilor regiunii Moldova, premierul Marcel Ciolacu trebuie să demisioneze!”, este solicitarea fermă făcută vineri, 26 aprilie, de către Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, o asociație civică din Iași care militează ca autoritățile să aloce fonduri și să întocmească politici pentru dezvoltarea regiunii.

Solicitarea vine după ce premierul a făcut joi o declarație la Timișoara în care invoca faptul că județul Buzău nu e Moldova și cere oamenilor „să nu mai jignească” cu această afirmație.

”Asta e, a venit bănățeanul de Grindeanu să facă Autostradă în Moldova. Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți. Dar a venit și un buzoian care totuși împreună cu domnul Grindeanu și restul colegilor din guvern am început să aducem timișorenilor ce e corect să aducem”, a spus Marcel Ciolacu răspunzând unei întrebări puse de un jurnalist.

Asociația civică cere premierului să iasă public să clarifice ce ”jignire personală ar fi fost vorba dacă Buzăul era în Moldova”.

”Este limpede că substratul afirmației este în primul rând jignitor pentru întreaga populație a regiunii Moldova, de care domnul prim-ministru găsește de cuviință să se delimiteze într-un mod disprețuitor, gest cu adevărat unic în politica românească la nivel de vârf până la acest moment”, continuă asociația.

În final, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei subliniază că afirmația este una gravă care-l descalifică, iar prin „asemenea afirmații iresponsabile cu trimitere la cetățenii din regiunea Moldovei, domnul Marcel Ciolacu nu mai poate ocupa funcția de prim-ministru al României”.

Și primarul Bacăului, Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, îl critică dur pe pagina sa de Facebook pe Marcel Ciolacu.

”Să-ți fie rușine, Marcel Ciolacu! Tu și PSD-ul ați considerat mereu Moldova o regiune de mâna a doua. Ați luat bogăția produsă de noi și ați împărțit-o în sediul din Kiseleff la mafioții care s-au nimerit în jurul mesei. Ați făcut tot posibilul să nu dezvoltați Moldova. Ați crezut că o să ne țineți mereu în sărăcie, cu mâna întinsă la pomenile voastre”, a scris Viziteu.

​Costel Alexe (PNL), șeful Consiliului Județean Iași, care candidează pentru al doilea mandat, a declarat că „gluma” făcută premierul Marcel Ciolacu despre Moldova reprezintă „nepăsarea” față de regiunea din estul României de care PSD a dat dovadă în ultimele trei decenii.

”Imaginea a 30 de ani de nepăsare pe care PSD a arătat-o față de Moldova, rezumată de Marcel Ciolacu într-o singură propoziție „nu mă jigniți spunând că sunt moldovean„. Nu este o glumă, nu este o scăpare, este un derapaj grav din partea prim-ministrului României, care ar trebui să își dea demisia. Să-i reamintim domnului Ciolacu că România s-a născut la Iași, că Moldova a dat acestei țări pe poetul național și alte mari personalități, că învățământul superior tot la Iași s-a format. Nu putem avea o Românie puternică fără o Moldovă puternică! Astăzi, moldovenii sunt cei pe care i-ați jignit, domnule Ciolacu, nu invers. Orice zi a dumneavoastră în funcția de premier este o jignire la adresa românilor și a moldovenilor pe care cu atâta lejeritate îi disprețuiți!”, a spus Costel Alexe, citat de Ziarul de Iași.

Filiala ieşeană a PNL a decis să nu facă alianţe cu PSD la alegerile locale în judeţul Iaşi, ţinta partidului fiind să câştige Primăria Iaşi, şefia Consiliului Judeţean, precum şi 60 de mandate de primari în cele 98 de localităţi ale judeţului.

Reacția lui Ciucă după declarațiile premierului Ciolacu privind Moldova: ”Eu mă simt și moldovean. Buzăul este în România”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat sâmbătă, despre declarațiile premierului Marcel Ciolacu referitoare la Buzău, că ”a lucrat aproape șapte ani și în Moldova și în Buzău” și că ”se simte și moldovean”. El a mai adăugat că ”s-a simțit român și la Focșani, și la Suceava, și la Buzău, și la Craiova și la el, la Plenița”.

”În ceea ce privește acea declarație vă pot spune că într-adevăr am lucrat aproape șapte ani și în Moldova și în Buzău, iar la un moment dat am fost întrebat dacă după atâția ani de zile mă simt ca fiind de-al locului și le-am zis că da, că mă simt a fi și moldovean, pentru că am lucrat acolo și mi-a plăcut să lucrez cu oameni. Am lucrat cu oameni oriunde în țara asta”, a declarat Nicolae Ciucă.

Liderul PNL a mai adăugat că „s-a simțit român și la Focșani, și la Suceava, și la Buzău, și la Craiova și la mine, la Plenița”.

Întrebat dacă Buzăul este în Moldova, Ciucă a răspuns că ”este în România”.

”Buzăul este în România. Știm cu toții unde este Buzăul”, a conchis Ciucă.

Preşedintele AUR George Simion a declarat, sâmbătă la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale ”Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel Ciolacu a glumit spunând că este ruşinos să fii moldovean şi n-ar trebui să-i spunem moldovean. ”Am râs cu toţii. Nimeni nu a spus că prim-ministrul ar fi rasist. Ştim cu toţii că a fost o glumă. Nu este moldovean, probabil este Rrom”, a adăugat liderul partidului AUR. Simion a mai spus că ”îi iubim pe fraţii noştri şi surorile noastre de etnie rroma, pe prietenii noştri maghiari, pe compatrioţii noştri turci şi greci, pe toţi cei a căror inimă bate pentru România”.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

De parcă nu ar fi deja insuportabil de scumpe, ”liberalul” Burduja, anunță de când vor crește facturile la energie: ”Statul renunță la plafonarea otova”

Facebook 173 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email De parcă nu ar fi deja insuportabi…