Acasă Declarații Ciolacu, despre ruperea coaliţiei de Guvernare, amenință cu demisia: „Prioritatea PSD este România, dacă PNL pleacă, eu demisionez”

Ciolacu, despre ruperea coaliţiei de Guvernare, amenință cu demisia: „Prioritatea PSD este România, dacă PNL pleacă, eu demisionez”

0
0
148

Marcel Ciolacu, despre ruperea coaliţiei de Guvernare: „Prioritatea PSD este România! Dacă PNL pleacă, eu demisionez. Aflat în vizită de lucru în Italia, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre ruperea coaliţiei de guvernare, idee generată de ultimele neînțelegeri între PNL şi PSD.

Premierul Marcel Ciolacu se află într-o vizită de lucru la Roma, acolo unde va participa la cea de-a treia ședință comună a Guvernelor României și Italiei, organizată la 13 ani după precedentul summit interguvernamental.

Întrebat despre ideea vehiculată cu privire la ruperea coaliţiei de guvernare premierul Marcel Ciolacu a spus:

„Eu cred că cel puțin eu și colegii mei din Partidul Social Democrat am arătat că prioritatea noastră, e România. Cel mai bine pentru mine și colegii mei ar fi fost să nu intrăm la guvernare şi să nu facem această coaliție.

În acest moment cred că ori am fi avut alegeri anticipate fiindcă eram în pragul unei crize sociale, ori Partidul Social Democrat ar fi avut cu cinci în față la alegeri. Dar am hotărât într-un moment dificil este bine să ne implicăm și să nu lăsăm România să ducă într-o direcție total greșită”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă este dispus să conducă un guvern minoritar, acesta a spus:

„Este exclus acest lucru. Dacă este o decizie politică a partenerilor de coaliție să se retragă de la guvernare. În acel moment, președintele Klaus Iohannis va primi mandatul meu de prim-ministru. Eu am intrat în acest proiect după o discuție inclusiv cu președintele României că vom duce această coaliție și această guvernare cel puțin până în anul 2024.

Dacă ne supărăm că nu mai avem prim-ministru, cu toate că am avut prim-ministru timp de 3,5 ani, având un scor electoral de 20% și mi se pare normal să avem în continuare prim-miniștrii sau anumite decizii, cred că este o abordare greșită. Dar din discuțiile mele și sper să nu-l deranjeze pe dl. președinte Nicolae Ciucă, din discuțiile mele cu președintele Nicolae Ciucă este exclus un astfel de scanariu”, a conchis premierul Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a ajuns astăzi la Roma, unde va avea mai multe întâlniri cu oficiali italieni, dar și cu Suveranul Pontif, la Vatican. În cursul acestei seri, în fața jurnaliștilor români, premierul a vorbit despre disensiunile dintre PSD și PNL pe tema comasării alegerilor din acest an.

Marcel Ciolacu a lansat inclusiv ipoteza renunțării la mandatul de premier, dacă PNL se va retrage de la guvernare din cauza negocierilor eșuate și dorinței de a avea candidat propriu la Alegerile Prezidențiale.

”Dacă este o decizie politică a partenerilor de coaliţie să se retragă de la guvernare, în acel moment domnul preşedinte Klaus Iohannis va primi mandatul meu de prim-ministru. Eu am intrat în acest proiect după o discuţie inclusiv cu preşedintele României că vom duce această coaliţie şi această guvernare cel puţin până în anul 2024.

Dacă ne supărăm că nu mai avem prim-ministru, cu toate că am avut prim-ministru timp de trei ani şi jumătate având un scor electoral de 20% şi ni se pare normal să avem în continuare prim-miniştri sau anumite decizii, cred că este o abordare greşită“, a spus Ciolacu, adăugând că „din discuţiile mele cu preşedintele Ciucă, şi sper să nu îl deranjeze pe domnul preşedinte Nicolae Ciucă, este exclus un astfel de scenariu“.

Coaliția de guvernare stă să se rupă, înregistrări din ședința PNL, ”liberalul” Blaga bagă bățul prin gard: ”Se rupe hamul ori moare calul”.

Ruperea Coaliției este discutată în ședința PNL. După eșecul negocierilor cu PSD pentru comasarea alegerilor din primăvară, liberalii sunt forțați să își schimbe strategiile electorale.

După blocajul din coaliţia cu PSD ”iberalii” încearcă să refacă polul de dreapta. Coaliţia de guvernare pare ruptă pe toate planurile. ”Liberalii” pare că se reorientează deja după ce negocierile pentru comasare au ajuns în impas şi poartă discuţii pentru refacerea polului de dreapta.

Vineri este ultima şansă pentru o posibilă înţelegere în coaliţia de guvernare între PNL şi PSD, însă întâlnirea pare a fi doar una formală, pentru că deja este închis subiectul, o spun şi social-democraţii, dar şi liberalii şi, practic, nu mai este nicio şansă ca să existe o comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale pe 9 iunie.

Discuţiile din coaliţie s-au blocat, astfel că PNL şi PSD nu mai fac discuţii nici pe candidaţi comuni, nici pe susţinerea unui candidat din partea celor două partide la alegerile prezidenţiale, iar surse politice vorbesc în momentul de faţă despre faptul că liberalii deja caută o alternativă. Încă dinainte de a fi blocate negocierile din coaliţie, liberalii au început să îi contacteze pe foştii lor colegi din partid, care au plecat alături de Ludovic Orban şi au format o nouă alianţă: Forţa Dreptei, împreună cu PMP şi USR.

PNL i-ar fi contactat în urmă cu două săptămâni şi ar fi încercat să aibă o întâlnire pentru a discuta despre un plan în cazul în care se blochează discuţiile în coaliţie. Liberalii şi-ar dori refacerea polului de dreapta, fie şi după alegeri, pentru că, în momentul de faţă, aceleaşi surse spun că foştii liberali, inclusiv cei din PMP şi USR ar fi spus că o astfel de alianţă ar putea fi posibilă doar după alegeri şi nu înainte.

Totuşi, ar mai fi o şansă ca vineri PNL şi PSD să ajungă la un acord, doar că ambele partide ar trebui să cedeze foarte mult. PNL nu îşi doreşte să susţină un candidat social-democrat la alegerile prezidenţiale, iar social-democraţii insistă pe această idee. Ar mai fi şi posibilitatea ca cele două partide să meargă separat, însă la cum arată situaţia în momentul de faţă, românii vor vota de patru ori, după cum urmează:

– 9 iunie 2024 – alegeri europarlamentare;

– 27 septembrie 2024 – alegeri locale;

– 17 noiembrie 2024 – alegeri parlamentare;

– 24 noiembrie 2024 – alegeri prezidenţiale (turul 1);

– 8 decembrie 2024 – alegeri prezidenţiale (turul 2).

”Se rupe hamul, ori moare calul”, le-ar fi transmis Vasile Blaga liberalilor. Totul în contextul în care PNL a decis să amâne ședința Consiliului Național programat în acest weekend, tocmai pentru a valida planul pentru alegeri. Fostul premier Florin Cîțu a fost mai categoric, nu a dorit amânarea discuțiilor din forul de conducere extins al partidului, tocmai pentru a stabili dacă mai continuă sau nu colaborarea cu PSD.

Nicolae Ciucă le-a transmis tuturor că e posibil ca nici la ședința Coaliției de vineri să nu se ajungă la o decizie pe comasare.

Coaliția de guvernare ar putea să se rupă. Antena 3 a transmis înregistrări în care liberalii se orientează deja, după ce negocierile pentru comasare au ajuns în impas. Se pare că se poartă discuții acum pentru refacerea polului de dreapta.

Discuții din ședința PNL. Oameni influenți din partid au cerut ruperea alianței cu PSD.

„Domnule președinte, Blaga sunt. Este absolut obligatoriu să amânăm pentru că avem cu totul altă abordare vis a vis de ce ne așteaptă la campanie pe chestia asta. Nu putem să chemăm 1000 de oameni să le spunem că doar fuzionăm, ceea ce e un lucru foarte bun, cu ALDE, dar trebuie să le dăm mesajul pe întregul an. E albă sau neagră. Ori se rupe hamul ori moare calul. Deci despre asta este vorba. Am trecut prin asta și am câștigat de fiecare dată”, a spus Vasile Blaga.

„Absolut. Absolut sunt de acord. Să știți că am avut o reacție similară și de la întâlnirea pe care am avut-o astăzi cu primarii care au fost prezenți. Să știți că oamenii se mobilizează și în funcție de decizia noastră așa se pliază”, a afirmat Nicolae Ciucă, președintele PNL.

„Domnule președinte, un vot împotrivă. Eu cred că era momentul să avem un consiliu național, să discutăm exact ce facem cu această coaliție. Deci, eu votez împotrivă”, a completat Florin Cîțu.

„Așa este, domnul Cîțu. A rămas ieri seară să ne mai vedem din nou vineri (cu PSD). Există probabilitatea ca nici vineri să nu se închidă, dar oricum nu ne panicăm. Săptămâna viitoare se iese din termenul legal pentru reglementarea calendarului. Propunerea este să analizăm amânarea, după momentul în care avem decizia în coaliție”, a concluzionat Nicolae Ciucă.

Vineri este ultima șansa pentru negocieri, cel puțin din punct de vedere formal. Practic, întreg calendarul electoral este înghețat. Nu se mai fac negocieri nici pe candidați unici la locale sau prezidențiale. Surse politice vorbesc în momentul de față că liberalii deja au început să-i caute pe foștii colegi care au plecat alături de Ludovic Orban, înființând Forța Dreptei.

Forța Dreptei (FD), Uniunea Salvați România (USR) și Partidul Mișcarea Populară (PMP) au făcut o alianță electorală de centru-dreapta, denumită Alianța Dreapta Unită (ADU) pentru a participa la alegerile din 2024. În esență, se dorește refacerea polului de dreapta, fie și după alegeri, pentru că aceleași surse spun că nu există o șansă reală de a face o alianță pentru alegeri. Abia din iarnă ar urma discuții mai serioase pentru o eventuală coaliție de guvernare.

Astfel, situația politică pare că împinge România spre 4 rânduri de alegeri. Pe 9 iunie alegeri europarlamentare, 27 septembrie alegerile locale, acolo unde PSD și PNL intenționau să susțină candidați comuni la unele primării mari din țară, pe 17 noiembrie alegeri parlamentare, iar pe 24 noiembrie și 8 decembrie alegerile prezidențiale.

Declarații din ședința PNL

Vasile Blaga: ”Eu cred că e obligatoriu să amânăm Consiliul. O să râdeţi … e albă sau neagră. Se rupe hamul ori moare calul. Asta este vorba, am trecut prin asta şi am câştigat mereu”.

Florin Cîțu, fost președinte PNL: ”Trebuie să avem Consiliu Național, fiindcă am tot amânat. Cel puțin știm dacă mai stăm în coaliție sau nu”.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: ”Mai vedem o dată vineri cum decurg negocierile. Sunt șanse să nu se închidă nici atunci”.

Florin Cîțu: PNL trebuie să plece de lângă PSD

Florin Cîțu, fost președinte PNL: ”Această coaliție a ajuns la data de expirare de mult, atunci când au introdus taxe, care fac rău românilor, fac rău economiei.

Nu venim la alegeri cu slogan «Noi am vrut comasare».

Nu comasarea ar trebui să ne scoată de la guvernare, ar trebui să ne scoată faptul că facem rău românilor, să ne uităm ce s-a întâmplat cu prețurile, cu taxele”.

Întrebat despre o strategie comună cu PSD pentru a exista o majoritate politică comună din 2025, Florin Cîțu a declarat în V, că ”nu trebuie să existe această majoritate, românii au votat dreapta și în 2020, PNL trebuie să revină pe dreapta, trebuie să plece de lângă PSD, doar așa putem câștiga”.

”Cât stăm lângă PSD, nu vom câștiga și apar astfel de probleme”, a mai precizat liberalul.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Clotilde Armand se victimizează din nou, neomarxista de la Sectorul 1, susține că este persecutată la ordin politic: „Sunt linșată pentru reformele luate”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Clotilde Armand se victimizează din no…