Acasă Declarații Ciolacu, despre trimiterea de rachete Patriot în Ucraina: ”A existat o discuție Stoltenberg Tîlvăr”, Ciucă: ”România are 4 sisteme, doar unul este operațional”

Ciolacu, despre trimiterea de rachete Patriot în Ucraina: ”A existat o discuție Stoltenberg Tîlvăr”, Ciucă: ”România are 4 sisteme, doar unul este operațional”

0
0
87

Ciolacu, despre trimiterea de rachete Patriot în Ucraina: ”A existat o discuție între Stoltenberg si ministrul apărării”, Ciucă: ”România are 4 sisteme Patriot, doar unul este operațional”.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 8 mai, într-o conferință de presă la Buzău, că va avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis în perioada următoare privind posibilitatea ca România să trimită Ucrainei singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot care este funcțional.

”Avem cea mai lungă graniță cu un stat aflat într-un conflict. A existat această discuție, la un moment dat, între secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, și ministrul apărării, cum era și normal. Domnul Iohannis, conform Constituției României, pe care cred că o respectăm cu toții, este comandantul suprem al armatei. Nu am avut discuție după întâlnirea președintelui SUA cu președintele României. Mai mult ca sigur că în aceste zile o să am, în funcție de nivelul de securitate al discuției. Dacă nu, cel târziu când președintele României va veni în România”, a spus Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului a precizat că decizia se va lua în CSAT, dar mai înainte vor fi discuții cu specialiștii militari.

”Documentele, dacă se înaintează către CSAT, poate să o facă președintele României sau și premierul prin vicepreședinte. Dar, cum e corect, am ministru al apărării în Guvern. Va fi o discuție aplicată cu specialiștii din apărare”, a adăugat Ciolacu.

Nicolae Ciucă: ”România are 4 sisteme Patriot. Doar unul este operațional”.

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a spus la rândul său că orice ajutor pentru Ucraina ”este binevenit”, dar că ”trebuie coordonat și gândit” și că România are un singur sistem Patriot operațional.

”Această solicitare, fiind discutată la nivelul celor doi președinți, va trebui analizată și la nivelul CSAT. Pe baza analizelor și a tot ce vor recomanda specialiștii militari, decidenții politici vor lua o decizie. În momentul de față, România are 4 sisteme achiziționate. Dintre cele 4, unul este operațional”, a spus al doilea om în stat.

Afirmațiile lui Ciolacu și Ciucă au venit după ce preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marți, 7 mai, la Washington, după discuțiile cu președintele american Joe Biden, că România va continua să sprijine Ucraina, în contextul războiului declanșat de Rusia, dar consideră „inacceptabil” să le oferim singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot funcţional.

Iohannis chemat la ordin la Washington, deschis discuțiilor în interes propriu pentru șefia NATO, astfel încât România să trimită Ucrainei un sistem Patriot: ”Să vedem ce putem primi în schimb”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că este deschis discuțiilor ca România să ofere un sistem de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei, după o întâlnire cu omologul său american Joe Biden la Casa Albă.

„Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, şi în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei.

România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi. Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu, acasă, în CSAT, cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi, evident, ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană.

Eu cred că vom găsi o soluţie. Este vorba de un singur sistem Patriot (…) da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba”, a precizat Iohannis, într-o declaraţie acordată presei, la Ambasada României de la Washington.

Iohannis a spus anterior că, la întâlnirea cu președintele american, i-a transmis că România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar.

”Prioritatea comună, a UE, SUA, este de a nu permite Rusiei să câștige acest război”.

Germania a promis o baterie Patriot suplimentară, în timp ce Spania a declarat că va livra rachete antiaeriene Patriot.

Alte țări europene, inclusiv Grecia, Țările de Jos, Polonia și Suedia au, de asemenea, sisteme Patriot.

Iohannis, despre trimiterea de sisteme Patriot în Ucraina: ”Este, după părerea mea, inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană. Vom găsi o soluţie”.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

De parcă nu ar fi deja insuportabil de scumpe, ”liberalul” Burduja, anunță de când vor crește facturile la energie: ”Statul renunță la plafonarea otova”

Facebook 173 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email De parcă nu ar fi deja insuportabi…