Acasă Declarații Ciolacu s-a sucit, nu mai susține scăderea accizei și a TVA-ului la carburanți: ”Nu mai bine își dau demisia cei de la Consiliul Concurenței?”

Ciolacu s-a sucit, nu mai susține scăderea accizei și a TVA-ului la carburanți: ”Nu mai bine își dau demisia cei de la Consiliul Concurenței?”

0
330

Marcel Ciolacu, a declarat azi, că nu e adeptul scăderii TVA la carburant şi a sugerat că în loc să facă anchete care durează prea mult timp, poate cei de la Consiliul Concurenţei ar trebui să demisioneze. Liderul PSD a adăugat că nu va creşte nicio acciză, întrebat despre creşterea accizei la ţigări sau a TVA pentru produsele care conţin zahăr şi a explicat că este vorba de implementarea unei directive europene pentru ţigările folosite pe bază de încălzire.

Nu nu am fost mare adept al scăderii TVA la carburant. Aţi văzut ce s-a întâmplat în Germania, unde a scăzut TVA şi carburantul s-a scumpit. Am venit cu o măsură cu 0,5 bani din acciză doar pentru transportatori, pentru cei care fac transport de persoane şi pentru distribuitori, încercând să venim pe o zonă punctuală a economiei. Ce mă mir eu este altceva – 120 de dolari pe baril era şi acum un an sau doi şi aveam la pompă preţul de 7,8 lei pe litru. Acum este tot 120 de dolari barilul, iar preţul este peste 9 lei. Eu vreau să vă întreb şi pe dumneavoastră, şi pe cei de la Consiliul Concurenţei ce fac? Nu mai bine cei de la Consiliul Concurenţei îşi dau demisia şi lasă pe unii să poată face nişte anchete în timp real şi să ajute?”, a afirmat Marcel Ciolacu, marţi la Parlament.

El a mai anunţat că Executivul va adopta, săptămâna viitoare, o ordonanţă legată de antispeculă.

Ce am stabilit în coaliţie e că săptămâna viitoare, cred, se va da acea ordonanţă cu antispeculă, astfel încât Guvernul să aibă nişte instrumente clare şi am văzut şi în Germania că au aceeaşi abordare după ce s-au păcălit, deducând TVA dar combustibilul scumpindu-se în continuare. Vedem, ca să nu aşteptăm 5 ani o anchetă a Consiliului Concurenţei. Este vorba de un preţ speculativ. Guvernul trebuie să aibă instrumente, de săptămâna viitoare Guvernul va avea aceste instrumente şi pe urmă vedem efectul”, a explicat liderul PSD.

Întrebat despre propunerile de modificare a Codului fiscal şi anume o creştere a accizei la ţigări sau a TVA pentru produsele care conţin zahăr, Ciolacu a replicat: ”Nu creşte nimeni nicio acciză. Este vorba de acele ţigări încălzite asupra cărora există o directivă la nivel european şi începe să se uniformizeze până la anumite cote”.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, declara în luna februarie a acestui an, că va propune în coaliția de guvernare înjumătățirea accizei la carburant pe o perioadă limitată, care ”ar avea și un efect benefic asupra inflației”. Președintele PNL, Florin Cîțu, nu exclude o posibilă reducere a accizei, dar că experţii trebuie să precizeze dacă o astfel de măsură se va materializa într-un preţ mai mic la pompă.

Am cerut ministrului de Finanțe, domnului Câciu, o simulare ce înseamnă acciza la carburant și cât este componentă din preț. S-a ajuns la 7 lei la motorină, mi se pare, ca și efect la scumpirea energiei.

Cred că o intervenție pe perioadă limitată la înjumătățirea accizei ar avea și un efect benefic asupra inflației, pentru că a doua mare problemă după scumpire este inflația.

Din calculele făcute de domnul ministru, ar scădea prețurile cu 1,2 lei. Pe o perioadă vedem în funcție de cum suportă bugetul de stat.

Știm foarte bine că prețul la carburanți are un efect pe linie, pe orizontală, la celelalte produse. Intervii la energie și după aia vii pe carburant, astfel încât să nu se mai ducă la un alt lanț de scumpiri. Mâine o să merg cu propunerea și cu cifrele”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a făcut declarații de presă, după ce prețurile la carburanți au explodat și zilele trecute au existat mai multe proteste la benzinăriile din țară:

Eu nu am fost mare adept al scăderii TVA-ului la carburant. Ați văzut ce s-a întâmplat în Germania, unde a scăzut TA-ul și carburantul s-a scumpit. Am venit cu o măsură doar pentru transportatori, pentru cei care fac transport de persoane și pentru distribuitori, încercând să venim pe o zonă punctuală a economiei.

Ce mă mir eu este altceva. 120 de dolari pe baril era și acum un an sau doi și aveam la pompă prețul de 7,8 lei pe litru. Acum este tot 12 de dolari barilul, iar prețul este peste 9 lei. Eu vreau să vă întreb și pe dumneavoastră, și pe cei de la Consiliul Concurenței, ce fac? Nu mai bine cei de la Consiliul Concurenței își dau demisia și lasă pe unii să poată face niște anchete în timp real?“, a spus Marcel Ciolacu.

Kelemen Hunor: ”Noi nu putem să plafonăm prețul la carburanți decât dacă avem bani de unde să plătim diferența. Nu am discutat acest lucru!”.

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marţi, că nu s-a discutat încă nici în coaliţia de guvernare, nici în Guvern despre plafonarea preţului sau reducerea accizei la carburant.

Nu trebuie să preluăm niciun model. Chestia asta nu merge, că noii preluăm un model din Ungaria, din Polonia, din Marea Britanie sau din Statele Unite. Trebuie să vezi cum funcţionează economia ta şi orice plafonare înseamnă că tu, statul, trebuie să plăteşti diferenţa la pompă la cel care comercializează. Ai de unde să plăteşti sau nu, e o altă întrebare„, a spus Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă în coaliţie s-a discutat despre plafonarea preţului la carburant sau reducerea accizei.

El a adăugat că accizele la carburant ar putea fi reduse pe o perioadă determinată, dar pentru acest lucru trebuie ca statul să discute şi cu producătorii.

Dacă tu reduci accizele şi ei nu reduc preţul la pompă, atunci nu ai făcut nimic.(…) Pe intervenţia statală pe termen lung nu poţi să reduci, pentru că cei care vin şi aduc benzină, motorină la pompă cumpără de pe piaţă, nu cumpără de la stat. Trebuie să fim foarte conştienţi că lucrurile sunt interconectate şi interdependente. Noi nu putem să plafonăm preţul decât dacă avem bani de unde să plătim diferenţa. Eu cred că dacă va exista o înţelegere pe piaţa petrolului la nivel global, va exista o scădere, dar nu vom reveni la ceea ce am avut acum 4-5 ani. (…) Există cele două variante – reducerea accizei şi plafonare a preţului – dar trebuie discutat. Noi nu am discutat acest lucru nici în Guvern, nici în coaliţie în acest moment„, a afirmat vicepremierul.

Kelemen Hunor a mai spus că acest subiect va fi pe masa coaliţiei săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare.

„Vorbim de o criză globală, nu vorbim de o criză românească sau balcanică. Dacă nu suntem în stare să explicăm oamenilor că este o criză globală, în care statul român are un segment extrem de mic şi o contribuţie şi mai mică, dar şi o capacitate de intervenţie foarte mică, înseamnă că nu suntem oameni responsabili. Asta este în acest moment situaţia”, a conchis Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: Taxa de solidaritate, puţine şanse să fie introdusă. Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă este de acord cu introducerea taxei de solidaritate, Kelemen Hunor a spus:

Această taxă are puţine şanse să fie introdusă, fiindcă nu s-a luat o decizie şi suntem la sfârşitul lunii iunie. De aceea nu aş intra în detalii. Noi am stabilit în coaliţie că dacă suntem în faza de discuţii, nu venim cu detalii. (…) Nu e o chestiune dacă eu sunt sau nu de acord. Cum bine ştiţi, acum vreo 2-3 ani eu am propus o astfel de taxă, pentru o perioadă foarte scurtă şi pe cifra de afaceri pentru anumite companii, nu pentru toate companiile. Sigur, am susţinut această taxă. Cred şi în acest moment că ar fi o soluţie pe termen lung, pentru un an de zile, maxim pentru doi ani, dar nu a fost această taxă în acest moment discutată„.

Kelemen Hunor a menţionat că „orice impozit în plus este o povară pentru societate”.

Aceşti bani vor fi folosiţi pentru a susţine cheltuielile statului, în primul rând în educaţie şi sănătate. Asta a fost propunerea, asta a fost discuţia. În coaliţie nu s-a luat o decizie pe această taxă, a fost o discuţie săptămâna trecută„, a afirmat Kelemen Hunor.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

Pe Rafila îl ia gura pe dinainte: ”Îi îndemn pe cei de până la 40 de ani să ridice pastilele de iodură de potasiu cât mai repede”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îndeamnă persoanele cu vârste de sub 40 de ani să î…