Acasă Declarații Cîțu reacționează, din nou, în V: ”Plafonarea preţului combustibililor la 6 lei litrul, cum vrea PSD, ar duce la penurie”

Cîțu reacționează, din nou, în V: ”Plafonarea preţului combustibililor la 6 lei litrul, cum vrea PSD, ar duce la penurie”

0
396

Preşedintele Senatului, ”liberalul” Florin Cîţu, spune, că plafonarea preţului la combustibil la 6 lei pe litru, aşa cum vor cei de la PSD, ar duce la penurie.

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu a afirmat, miercuri, despre soluţiile propuse de cei de la PSD, pentru reducerea preţului la combustibil, că sunt comuniste.

Florin Cîţu a adăugat că nu crede că vreun liberal poate susţine intervenţia statului în piaţă, după ce PNL a emis marţi un comunicat în care spunea că Ministerul Finanţelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acţioneze pentru a induce o scădere a preţului de la pompă.

Problema este un pic mai complicată şi nu există soluţii din acestea heirupiste, pe care le dăm peste noapte. Problema este că avem o dinamică a inflaţiei cu mult mai mare decât a estimat Banca Centrală, în ultimul an de zile, fiecare estimare a arătat că inflaţia se va tempera, nu a fost aşa. Soluţia pentru a tempera toate preţurie, pentru că românii nu merg şi consumă doar combustibil (..) soluţia vine concomitent de la Ministerul de Finanţe şi de la Banca Centrală”, a spus preşedintele Senatului.

Florin Cîţu a precizat că că ”Ministerul Finanţelor trebuie să convingă pe toată lumea că deficitul nu va depăşi anul acest 5,8%, din PIB, şi chiar va fi redus iar Banca Naţională are mult de muncă, să îi convingă pe investitori că rata inflaţiei la coborî spre ţintă mult mai rapid decât o face acum”.

Este inadmisibil din punctul meu de vedere, şi aici trebuie să ne concentrăm toate resursele, să acceptăm ca inflaţia să fie peste 10% până în 2023. Vă daţi seama ce înseamnă asta? Anul acesta, preţurile să crească cu 10% şi anul viitor, la fel. Este foarte mult pentru români să ducă această povară” a spus preşedintele Senatului.

Cîţu a menţionat că apelul PSD către ministrul Energiei, să vină în coaliţie cu soluţii în privinţa preţurilor la combustibil, reprezintă ”declaraţii politice”.

Vă aduc aminte că Ordonanţa 118, pe care am dat-o referitor la preţul din energie, a redus, a scăzut preţurile faţă de ianuarie, în februarie şi faţă de februarie în martie, iar Ordonanţa desenată de PSD în aprilie a crescut preţurile la energie cu 28% şi la gaz, cu 26%. Trebuie să fim atenţi la soluţiile PSD, aici sunt declaraţii politice”, a mai afirmat Cîţu.

El a menţionat că, ”dacă ne concentrăm astăzi doar pe acest sector, pierdem lupta cu inflaţia în general”.

Soluţiile pe care le vedem sunt comuniste. Noi nu am ieşit în stradă, în 1990, să scăpăm de cozi, de la penurie care veneau de la plafoane la preţuri, ca să venim astăzi cu plafoane la preţuri. Asta este o prostie. Şi la fel, este o altă prostie la PSD cea cu marja de profit. România are nevoie de capital. Cum să vii să condiţionezi profitul, printr-o decizie a guvernului, când tu vrei să ataci capitalul”, a mai spus Florin Cîţu.

Florin Cîţu a precizat că alte state au intervenit prin reduceri de TVA, cum e cazul Poloniei, dar nu a scăzut preţul.

În plus, mai susţine Cîţu, noi avem „cam cel mai mic preț la combustibil din UE” şi „ce companie ar mai aduce benzină și motorină în România să vândă la un preț mult mai mic decât cel determinat de piață dacă poată să vândă mult mai scump în alte țări din UE?”, se întreabă fostul premier al ţării.

Întrebare pentru PSD.

PSD dorește plafonarea prețului la combustibil în jur de 6 lei pe litru. Așa am auzit. Eu nu particip la discuțiile din coaliție din data de 3 aprilie 2022.

În acest moment România are cam cel mai mic preț la combustibil din UE. Doar în Bulgaria este mai ieftin. Până și în Ungaria, unde prețul este plafonat, de multe ori combustibilul este mai scump.

Întrebarea:

Ce companie ar mai aduce benzină și motorină în România să vândă la un preț MULT mai mic decât cel determinat de piață dacă poată să vândă mult mai scump în alte țări din UE?

Această întrebare este valabilă și pentru „geniala” soluție a PSD care reduce din pix marja de profit a unei companii. Capitalul circulă liber în UE și va merge acolo unde are cel mai mare randament.

Astfel de „soluții” garantează subdezvoltarea României.

P.S. O să stea PSD la coadă pentru milioanele de români care nu vor mai găsi benzină și motorină pentru că o să fie penurie?„, a scris Florin Cîțu pe pagina de Facebook.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

Ciucă, întrebat dacă poate garanta că de vineri benzinăriile vor scădea prețul la carburanți cu 50 de bani: ”Sincer, nu am intrat în acest detaliu”

Premierul Nicolae Ciucă, a fost încurcat luni de întrebarea jurnaliștilor, dacă benzinării…