Acasă Declarații Ciucă cântă și el partitura socială, despre majorarea salariului minim şi a pensiilor: „Există voinţă, atât la PNL cât şi la PSD”

Ciucă cântă și el partitura socială, despre majorarea salariului minim şi a pensiilor: „Există voinţă, atât la PNL cât şi la PSD”

0
0
379

Premierul Nicolae Ciucă, despre majorarea salariului minim şi a pensiilor: „Există voința politică, atât a PNL cât și la PSD pentru majorarea salariului minim și a pensiilor, spune premierul Nicolae Ciucă.”

Ciucă a precizat, că săptămâna viitoare va fi luată și decizia privind o eventuală prelungire a schemei de compensare la carburanți.

Este cât se poate de posibil, există voința politică, atât a PNL cât și la PSD, astfel încât să putem să luăm o astfel de decizie„, spune premierul Nicolae Ciucă, întrebat dacă este posibilă o majorare și a salariului minim și a pensiilor.

De asemenea, el a precizat că este posibil ca și măsura voucherelor sociale de 50 de euro să fie prelungită.

Pe de o parte trebuie să acoperim rata de creștere a inflației, de cealaltă parte, de asemenea în funcție de evoluția concretă și de evoluția inflației și a economiei, așa cum am făcut anul acesta și am luat deja două măsuri de a asigura cetățenilor vulnerabili cu salarii mici, cu pensii mici, acest sprijin financiar, primul în prima jumătate e a anului, cel de-al doilea în a doua jumătate, să gândim și să luăm măsuri similare și anul viitor„, menționează șeful Executivului.

Totodată, Ciucă a menționat că până la finele lunii septembrie va fi luată o decizie pe carburanți.

Această măsură a funcționat încă de a doua zi după ce au luat decizia respectivă. (…) Acum trebuie să analizăm care sunt elementele de evoluția a prețurilor la carburanți, care este evoluția prețului la petrol, pe piața internațională și în funcție de aceasta, vom lua decizia„, a mai precizat Nicolae Ciucă.

Ministrul Muncii apreciază că majorare a salariului minim în România va avea consecințe pozitive asupra angajaților, dar și asupra angajatorilor.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, că a convenit cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă începerea discuțiilor cu partenerii sociali despre un salariu minim adecvat: ”Propunerea PSD privind majorarea salariului minim la 3.000 de lei brut este exact în spiritul Directivei europene”.

Noi ne-am consultat în cadrul PSD, Partidul Social Democrat va susține în coaliția de guvernare ca Guvernul să adopte chiar din acest an prevederile Directivei. Aici putem discuta despre două nuanțe. Una strict legislativă, de transpunere a directivei, care presupune anumiți pași, presupune o anumită procedură legislativă și poate fi mai de durată, dar noi vorbim în acest moment de o transpunere în practică direct cu privire la salariile minime adecvate din UE și conform Directivei europene cu privire la salariile minime adecvate în UE, statele membre se pot ghida pentru evaluarea gradului de adecvare al salariilor minime legale sau salariul minim brut garantat în plată, ne putem ghida în raport cu nivelul general al salariilor brute la un procent de 60% din salariul median brut și la un procent de 50% din salariul mediu brut. Noi am avut deja o analiză, am discutat și am calculat și propunerea noastră când am venit și am prezentat în numele PSD propunerile noastre cu care venim în coaliție pentru ceea ce se va întâmpla în România și ne dorim să se întâmple de la 1 ianuarie 2023 și am luat în calcul acest mecanism, care a condus la acea cifră de 3.000 de lei brut și am spus noi că ne dorim ca din acei 3.000 de lei brut să păstrăm cei 200 de lei pe care deja i-am pus la dispoziția mediului de afaceri și să nu fie taxați și restul să meargă conform reglementărilor din Codul Fiscal (…). Ce am propus noi cu 3.000 de lei este exact în spiritul acestei Directive și practic, asta susținem”, spune Marius Budăi.

El precizează că a discutat cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, dar și cu premierul Nicolae Ciucă, și au ajuns de comun acord demararea unui dialog social cu partenerii sociali un salariu minim adecvat în România de la începutul acestui an.

De asemenea, Budăi apreciază că majorare a salariului minim în România va avea consecințe pozitive asupra angajaților, dar și asupra angajatorilor.

Din punctul meu de vedere, doar pozitive, pentru toate părțile, pentru că haideți să fim conștienți asupra contextului social și economic din această perioadă. Eu cred că o relație de respect și onestitate între angajați și angajatori este ghidată și de nivelul câștigului și mai ales de ceea ce în România din păcate încă avem și anume sărăcie în muncă”, încheie Marius Budăi.

Parlamentul European adoptă reguli care încadrează salariile minime în Uniunea Europeană, care să le permită muncitorilor să trăiască decent. Statele membre au doi ani să se conformeze.

Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri reglementări care prevăd salarii minime în Uniunea Europwană (UE), care urmează ”să garanteze un nivel de trai decent” muncitorilor, relatează AFP.

Eurodeputaţii, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au adoptat – cu 505 voturi la 92 şi 44 de abţineri – această nouă legislaţie, în urma unui acord, în iunie, cu Consiliul European, reprezentantul statelor membre.

Stabilirea nivelului salariului minim rămâne o competenţă naţională, însă statele membre sunt obligate ”să se asigure că salariile lor minime naţionale le permit muncitorilor să trăiască decent, ţinând cont de costul traiului şi diverse niveluri de remuneraţie”, stabileşte Parlamentul European. Textul prevede să li se ceată statelor membre UE ca cel puţin 80% dintre muncitori să beneficieze de negocieri colective şi să stabilească ”un plan de acţiune în vederea creşterii acestei acoperiri”.

Un sistem de control urmează să fie implementat în ”lupta împotriva subcontractării abuzive, falsei munci independente, orelor suplimentare nedeclarate sau creşterii intensităţii muncii”.

Statele membre UE au un termen de doi ani pentru a se conforma acestor noi reglementări. Raportorul fictiv al Verzilor, eurodeputatul francez Mounir Satouri, a salutat ”o victorie importantă a unei Uniuni Europene mai sociale”.

Anne Sander de la PPE (dreapta) consideră că, prin acest vot, PE ”spune nu fenomenului muncitorilor săraci în Europa”. În total 21 dintre cele 27 de state membre UE au un salariu minim legal. În Austria, Ciprul, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia, salariile sunt stabilite prin negocieri colective.

Nivelul salariului minim diferă foarte mult de la o ţară la alta, iar cele mai mari se înregistrează în Luxemburg, Irlanda şi Germania, iar cele mai mici în Bulgaria, Letonia şi Estonia.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

Ciolacu anunţă plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025: ”Populaţia şi economia rămân în continuare protejate”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Marcel Ciolacu anunţă plafonarea preţu…