Acasă Declarații Ciucă: ”Ilie Bolojan arată ca o nadă pe care o aruncăm, fără să fim convinși că vom câștiga alegerile, Bolojan se vede deja premier: ”Soluții, nu salvatori”

Ciucă: ”Ilie Bolojan arată ca o nadă pe care o aruncăm, fără să fim convinși că vom câștiga alegerile, Bolojan se vede deja premier: ”Soluții, nu salvatori”

0
0
8

Ciucă: ”Ilie Bolojan arată ca o nadă pe care o aruncăm, fără să fim convinși că vom câștiga alegerile, Bolojan se vede deja premier: ”Soluții, nu salvatori”.

Joi seară, candidatul PNL la funcția de președinte al României, Nicolae Ciucă, a fost întrebat de susținerea pe care i-o oferă la Ilie Bolojan pentru funcția de premier, după alegerile prezidențiale și parlamentare de la finalul acestui an.

”Domnul Ilie Bolojan a pronunțat cu subiect și predicat care este susținerea domniei sale, a demonstrat nu numai că este un suporter al candidaturii, ci că este și parte din echipa de sprijin a candidaturii la prezidențiale, dar în momentul de față, nu e corect față de oameni să venim și să spunem un nume.

Arată ca o nadă pe care o aruncăm fără să fim convinși că rezultatul votului ne va certifica această asumare“, a spus Ciucă despre Ilie Bolojan.

Președintele PNL a adăugat că ”am discutat cu dumnealui, cu echipa PNL, dar este corect față de cetățenii ca, după ce vedem rezultatele alegerilor, să venim și cu propunerea de premier“.

Geoană, despre Ilie Bolojan: ”Îl propune și Ciolacu, și Lasconi și niciunul nu vrea să-l pună. Se ascund în spatele unui om mai onorabil ca ei”

Candidatul independent la preşedinţie Mircea Geoană a afirmat, că nici Marcel Ciolacu, nici Elena Lasconi şi nici măcar preşedintele PNL nu l-ar desemna pe Ilie Bolojan în funcţia de prim-ministru.

”Dacă punem întrebarea corectă nu este cine îl propune pe Bolojan. Îl propune şi Ciolacu, şi Lasconi şi niciunul nu vrea să-l pună, de fapt. Toată lumea minte, se ascund în spatele unui om mai onorabil decât dânşii, dar întrebarea este: cu Ciolacu şi cu Simion în turul doi, şi cu un bloc PSD de 40% şi cu un bloc extremist de 35-40%, de unde sunt voturi ca să-l pui pe domnul Bolojan premier? Asta este întrebarea!”, a afirmat Mircea Geoană, joi seară.

El a spus că ”este clar că domnul Bolojan este gata să preia conducerea partidului” în cazul în care liderul liberal Nicolae Ciucă va pierde alegerile prezidenţiale, fapt pe care Mircea Geoană îl consideră foarte posibil.

”Nimeni din cei trei nu sunt sinceri propunându-l pe domnul Bolojan. Niciunul. Ciolacu sub nicio formă, pentru că dacă îi iese combinaţia cu Simion nu are nevoie de PNL şi pune un PSD-ist, pe cine vrea el. La domnul Ciucă, este clar că domnul Bolojan este cel care este gata să preia conducerea partidului. Haideţi să fim serioşi! Cine este acuma cel care va prelua partidul după ce domnul Ciucă nu intră în turul doi? Domnul Bolojan şi echipa sa! Iar doamna Lasconi în mod evident încearcă să fure nişte voturi de la PNL, dar de ce să nu dea primul ministru la USR dacă va câştiga preşedinţia? Deci efectiv îl folosesc, pentru că are o reputaţie bună”, a argumentat Geoană.

Răspunsul lui Bolojan la ofertele făcute

Joi, președintele Consiliului Județean Bihor a ieșit public, dar, după un discurs în care a prezentat câteva idei pentru rezolvarea problemelor din țară, a evitat să răspundă concret, dacă va accepta sa conduca guvernul de după alegeri.

Totuși, a punctat că oricine ar ocupa această poziție ar trebuie să aibă „autoritate, sprijin și mână liberă să acționeze”.

Președintele CJ Bihor, liberalul Ilie Bolojan, a dat un răspuns, printr-o postare pe Facebook, ofertelor de colaborare politică ce i s-au făcut în ultimele luni din partea liderilor USR și PSD, Elena Lasconi, respectiv Marcel Ciolacu. Postarea conține 10 puncte, dintre care unele reprezintă condiții ale unei bune funcționări a unui guvern de coaliție.

Postarea lui Bolojan are și un titlu – ”Soluții, nu salvatori” – el afirmând că forțele politice ”responsabile” trebuie să vină în primul rând cu soluții la problemele României, înainte de a vehicula un nume pe post de ”salvator”.

În plus, Bolojan are un mesaj pentru viitorul președinte al României: ”Colaborarea Președinte – Guvern va fi de bun augur și va asigura coerența unor măsuri, dar greul reformelor va fi dus de Guvern”.

După ce a fost prezentat drept cel mai potrivit politician pentru funcția de premier de liderii a trei partide politice, Ilie Bolojan a venit cu un răspuns. Nu a fost unul concret, în care să spună dacă acceptă propunerile sau nu, ci a fost un discurs în care s-a arătat mai degraba rezervat la propunerile făcute de colegii săi de partid, dar și de Marcel Ciolacu și Elena Lasconi.

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor: ”Eu cred că pentru cetățeni nu este important dacă o persoană sau alta își dorește ceva sau nu, într-un context electoral, ci cred că este important ca lumea politică responsabilă să dea niște răspunsuri la problemele reale. Altfel, votul nu va arăta așa cum credem noi, cei din lumea politică”.

În schimb, Ilie Bolojan a prezentat câteva idei despre cum ar putea funcționa mai bine țara. De pildă, liderul PNL a readus în discuție subiectul Big Brother, prin care oamenii să fie monitorizați cu camere video în orașe, astfel încât regulile să fie respectate.

Tot el propune ca angajații care solicită concediu medical să fie verificați, pentru ca angajatorul să fie sigur că există cu adevărat o problemă.

A propus ca ministerele, instituțiile centrale și agențiile să intre într-un program de diminuare a personalului. În opinia sa, multe resurse sunt irosite.

De asemenea, Bolojan a spus că magistrații ies la pensie prea devreme și că unele sporuri ar trebuie tăiate. Și ajutoarele sociale sunt o problemă, a spus liderul PNL, atunci când sunt oferite unor persoane apte de muncă.

Cât despre economie, Bolojan a ridicat problema susținerii scăzute pentru companiile românești care fac export în alte țări.

Ilie Bolojhan: ”Eu, ca și cetățean, aș fi rezervat în fața tuturor propunerilor care se fac, în general, în campania electorală, care nu au legătură directă și nu au niște efecte reale în problemele care trebuie abordate cu adevărat.”

În prezent Ilie Bolojan candidează pentru un loc în Senatul României.

Lista lui Bolojan:

  1. Niciun partid nu va avea majoritate. Foarte probabil, vom avea o coaliție de guvernare.
  2. Coaliția ce se va forma după alegeri va propune premierul. Președintele ales va putea influența formarea coaliției.
  3. Pentru a putea face propuneri, un partid trebuie să fie în coaliție și să obțină un scor relevant. Cu cât sprijinul pentru un partid este mai mare, cu atât mai mult politicile lui ar putea prevala în programul coaliției.
  4. Cei vizați nu sunt puși „în vitrină” conjunctural sau „pe surse”, ci sunt desemnați prin proceduri interne, bine stabilite, ale partidelor.
  5. Noul guvern va avea un mandat dificil, corecțiile bugetare fiind inevitabile. Pentru a reuși, va fi nevoie de susținere și de miniștri cu autoritate.
  6. Colaborarea Președinte – Guvern va fi de bun augur și va asigura coerența unor măsuri, dar greul reformelor va fi dus de Guvern.
  7. Forțele politice responsabile ar trebui să abordeze problemele reale și în campania electorală, altfel votul de protest va prevala. Iar a crea așteptări nerealiste va duce la tensiuni sociale în anii următori.
  8. Autoritatea și experiența nu sunt date de altcineva, iar acceptarea unei funcții fără să ai autoritatea necesară duce în general la eșec.
  9. Nu există un salvator, există viziuni de dezvoltare puse în practică de echipe puternice, în mod responsabil și perseverent.
  10. Un om cu adevărat responsabil își cunoaște limitele și posibilitățile și nu se lasă influențat de iluzii, rămânând ancorat în realitate.

”Fac aceste precizări având în vedere discuțiile din această perioadă”, a mai scris Bolojan într-un post scriptum la postare.

Curtat și de USR, și de PNL

Elena Lasconi, președinta USR, a declarat pe 28 august că Ilie Bolojan ar fi opțiunea ei de premier dacă va câștiga alegerile prezidențiale de anul acesta.

”Eu cred că în funcția de prim-ministru ar trebui să fie un om capabil, cu multă experiență în administrație. Și nu cunosc pe altcineva care să aibă mai multă experiență în administrație decât domnul Bolojan”, spunea Lasconi.

Întrebată dacă o astfel de nominalizare ar face posibilă o alianță de guvernare între USR și PNL, Lasconi a răspuns ”Și dacă domnul Bolojan nu ar fi fost în vreun partid, tot pe el l-aș fi propus. Avem nevoie de profesioniști și mi-aș dori ca acest domn să fie prim-ministru”.

Cine este Ilie Bolojan, pe care PNL, PSD și USR îl vor premier: administrator public de top, avere decentă, divorțat, are două fete. Bolojan s-a născut în 17 martie 1969, a făcut facultatea de mecanică la Timișoara și, din 2005, ocupă funcții la vârful administrației publice.

Este membru PNL din 1993.

El a fost prefect de Bihor din 2005 în 2007, a fost adus la București în 2007 pentru a conduce Secretariatul General al Guvernului, în 2008 a fost ales primar al municipiului Oradea și în 2020 a câștiga președinția Consiliului Județean Bihor.

Ilie Bolojan a devenit cunoscut la nivel național când, în 2006, a reușit performanța de a elibera pașapoartele și documentele auto, emise din instituțiile din subordinea sa, în doar două ore. Acesta a fost motivul pentru care, în 2007, guvernul Tăriceanu l-a adus la București, în fruntea SGG. Aici, a implementat procedurile din Bihor și a impus aceleași limite de timp la eliberarea pașapoartelor și actelor auto la nivel național. Și cazierele fiscale și cele judiciare au început să fie eliberate în doar câteva ore.

În 2008, a fost ales primar cu puțin peste 50% din voturile orădenilor. În 2012 a primit 66% din voturi, iar în 2016 a fost reales de 70,95% din locuitorii orașului. În 2020, a câștigat președinția CJ Bihor cu 61% din voturi.

Ca primar, a devenit celebru pentru capacitatea de a atrage fonduri europene, cu care a schimbat fața municipiului Oradea. UrbanizeHub scria că, în 2019, Oradea atrăsese 255,588 de milioane de euro din fonduri ale Uniunii Europene ca sume contractate, pe locul doi fiind Cluj Napoca, cu 215,674 de milioane de euro, iar pe locul trei, Timișoara, cu 156,824 de milioane de euro.

Divorț discret, nici o relație personală cunoscută acum

Ilie Bolojan a fost extrem de discret în ceea ce privește viața personală. A divorțat în 2013 – la inițiativa sa, potrivit datelor din instanța de judecată – de Florentina Bolojan, cu care se căsătorise în anul doi de facultate. El are două fete cu ea. Presa locală a scris că motivul divorțului a fost că Bolojan petrecea prea mult timp la primărie.

Marcel Ciolacu a declarat că, n-ar avea nicio problemă să colaboreze cu președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, în calitate de premier, dacă șeful PSD ar câștiga alegerile prezidențiale. Aflat în vizită la Cluj, premierul s-a declarat impresionat de maniera în care arată municipiul, iar ziariștii au vrut să afle dacă este posibil ca Ciolacu să-și reconsidere opțiunea, dacă va câștiga alegerile prezidențiale, referitor la alegerea primului ministru, având în vedere performanțele administrative ale primarului din Cluj, Emil Boc.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După ce tovarășul mincinos și șarlatan, Georgescu, nega că l-ar cunoaște pe Potra, după ce au apărut dovezi că s-au întâlnit, s-a sucit: ”Poate-l cunosc”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce tovarășul mincinos și șarlatan…