Acasă Declarații Cu o întârziere de o săptămână, Iohannis se trezește și condamnă declarațiile lui Viktor Orban de la Băile Tușnad: “Este o eroare majoră, este inadmisibil”

Cu o întârziere de o săptămână, Iohannis se trezește și condamnă declarațiile lui Viktor Orban de la Băile Tușnad: “Este o eroare majoră, este inadmisibil”

0
142

Klaus Iohannis, reacție întârziată la declarațiile lui Viktor Orban: ”E nevoie de clarificări publice din partea UDMR. Inadmisibil să vină pe scena publică cu un astfel de discurs”.

”Președintele” Klaus Iohannis, condamnă declarațiile lui Viktor Orban de la Băile Tușnad: “Este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor. UDMR să explice dacă este de acord cu conținutul acelui discurs, pe care l-a aplaudat”.

Declarațiile lui Klaus Iohannis au avut loc după întâlnirea cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită a București. Iohannis a spus că se disociază ”clar, public, de ideile care au fost vehiculate acolo”, cu referire la discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad.

A condamnat ferm discursul premierului maghiar, despre care a declarat că este ”construit pe teoria raselor. O teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX, la Al Doilea Război Mondial”.

A cerut UDMR să explice dacă este de acord cu conținutul discursului, deoarece ”la acel eveniment a participat o parte semnificativă din conducerea și din miniștrii UDMR”, care a aplaudat.

Klaus Iohannis a fost întrebat, vineri, despre discursul lui Viktor Orban. ”Nu vreau să evit răspunsul la întrebare. Spun în principiu că este greșit, este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie, pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă anti-europeană”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Reacțiile spațiului public au arătat că este o problemă pentru noi. Între timp, este adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmațiile sau să le reinterpreteze, ceea ce este un semn că și-a dat seama că așa ceva nu merge în Europa. Nu este rolul și rostul meu să dau lecții de politică sau de oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar public de ideile care au fost vehiculate acolo!”, a subliniat Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele consideră că e nevoie de clarificări din partea UDMR, întrucât mulţi politicieni ai formaţiunii au aplaudat discursul susţinut de Viktor Orban.

Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, pentru că la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și din miniștri UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat pur și simplu generic personajul care a ținut discursul. Oricare ar fi explicația, trebuie să existe și trebuie să existe o discuție clarificatoare inclusiv în coaliția de guvernare. Pe de altă parte, nu-și dorește nimeni în România să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse și aplaudate”, a conchis președintele Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, nu îşi doreşte nimeni să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne prefacem că acele lucruri spuse nu au fost aplaudate”, a mai precizat Iohannis.

Viktor Orban este criticat la nivelul UE pentru că se opune migrației ilegale, necontrolate și a continuării finanțării războiului din Ucraina, cu statele europene la mijloc, în spate cu SUA. În România, premierul maghiar este privit cu admirație de cetățeni, care consideră că Orban știe să reprezinte interesele țării, în special în fața directivelor de la Comisie. Pe de altă parte, este criticat de un alt segement al societății tocmai din pricina ”meciurilor” pe care le are cu Bruxellesul.

În principiu este greşit, este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX, la al Doilea Război Mondial. Nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie.

E eronat, greşit şi inacceptabil indiferent unde se află această scenă. Faptul că scena s-a aflat în Transilvania arată că e o problemă pentru noi. Între timp, e adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmaţiile sau să le reinterpreteze, ceea ce e un semn că şi-a dat seama că aşa ceva nu merge în Europa. Nu e rolul şi rostul meu să dau lecţii de politică sau oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar public de ideile vehiculate acolo”, a declarat Iohannis.

UDMR trebuie să se hotărască. Este la guvernare în România sau este la guvernare la Budapesta?”, a declarat și Adrian Cozma, deputat PNL de Satu Mare.

UDMR contabilizează politic declaraţiile beligerante făcute de de Viktor Orban în România. Deputatul Adrian Cozma, președintele PNL Satu-Mare, cere ca UDMR să iasă de la guvernare, spunând că vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, și ministrul mediului Tanczos Barna (UDMR) „au aplaudat și susținut politica lui (Viktor – n.red.) Orban” în cadrul vizitei premierului Ungariei la Băile Tușnad, unde a ținut un discurs împotriva ”amestecării” rasiale dintre europeni și non-europeni.

Lucrurile sunt foarte simple. Din punctul meu de vedere, Viktor Orban nu are ce căuta în România în afara vizitelor oficiale, atunci când e invitat de premier, Președinte sau Parlament. Până la urmă nici asta nu este marea problemă. Problema e la noi. Trebuie să recunoaștem acest lucru. Faptul că miniștrii ai Guvernului României au aplaudat și susținut politica lui Orban, asta de-abia este o mare problemă pentru noi, pentru România. E clar că e obligatorie o evaluare din punctul ăsta de vedere. Cred că soluția în momentul de față este ieșirea UDMR de la guvernare.

Nu poți să fii vicepremierul României, să fii ministru în Guvernul României, să cânți imnul altui stat, care evident că vizita lui Orban a avut țelul separatist și de altă natură de a promova gândurile și acțiunile Rusiei. Trebuie să ne înțelegem, nu l-am avut de fapt doar pe Viktor Orban în România, l-am avut pe Putin, o portavoce a lui Vladimir Putin pe care l-am avut în Transilvania. Acesta a transmis ceea ce transmite Rusia de câteva luni încoace sau de câțiva ani încoace.

Vicepremierul României nu mai poate să prezinte credibilitate. Este o părere personală ca parlamentar, ca președinte al PNL Satu Mare.

Poate greșim noi, reprezentanții celorlalte partide. Dar să nu uităm că domnul Eckstein-Kovács, care nu demult a fost membru marcant al UDMR a condamnat această acțiune. Domnul Tanczos Barna și domnul Kelemen au arătat clar că susțin ceea ce domnul Orban a declarat. Adică noi astăzi și majoritatea românilor este oripilată de ce a putut să spună acolo premierul Ungariei și domnul Barna Tanczos împreună cu domnul Kelemen aplaudau. Adică vicepremierul și un ministru aplaudau toate acele lucruri care s-au spus acolo.

A mai fost un lucru foarte grav, adică un premier al unui alt stat care se află într-o vizită în România să numească «drogați» câteva persoane care cu bun simț au mers și au arătat un banner pe care scria foarte elegant, nu era nimic imoral, nu era nimic ilicit, că «Transilvania este pământ românesc», așa cum și este. Acest lucru nu poate fi trecut cu vederea. În mod clar UDMR și-a arătat din nou fața.

Aici va trebui în mod clar această situație gândită la rece. Foarte mulți am fost nemulțumiți de ceea ce s-a spus acolo. Nu putem accepta în continuare această politică separatistă pe care o duce UDMR.

UDMR trebuie să se hotărască. Este la guvernare în România sau este la guvernare la Budapesta?”, a declarat Adrian Cozma, deputat PNL de Satu Mare.

Acesta spune că va cere ”la prima ședință” în cadrul PNL ca UDMR să iasă de la guvernare.

Premierul și președintele PNL, Nicolae Ciucă, a avut, joi, o primă reacție în acest scandal. ”Astfel de declarații nedorite nu își au locul într-o Europă unde 27 de țări tăriesc în pace și în prosperitate”, a spus Ciucă.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că discursul premierului ungar Viktor Orban la Băile Tușnad a fost o jignire nu doar pentru români, ci pentru toată lumea. El a spus că vor fi discuții în coaliție, dar că s-a așteptat ca liderul UDMR Kelemen Hunor să fi avut ”imediat” o reacție. Președintele PSD s-a aflat la Târgovişte, la Conferinţa Judeţeană de Alegeri TSD Dâmboviţa.

Până acum, UDMR nu a avut o reacție la declarațiile prim-ministrului ungar. Ministrul mediului Tanczos Barna a refuzat marți să comenteze declarațiile făcute la Școala de vară de la Băile Tușnad. Tanczos a precizat că a participat la reuniunea de la Tușnad ca invitat. ”Au fost discuții separate de celelalte discuții. (…) Am participat ca invitat, pe partea de mediu”, a spus ministrul UDMR.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

Pe Rafila îl ia gura pe dinainte: ”Îi îndemn pe cei de până la 40 de ani să ridice pastilele de iodură de potasiu cât mai repede”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îndeamnă persoanele cu vârste de sub 40 de ani să î…