Acasă Declarații Cum explică Rareș Bogdan și Nicolae Ciucă, absenţa lui Florin Cîţu, din delegaţia prezentă ieri în Ucraina

Cum explică Rareș Bogdan și Nicolae Ciucă, absenţa lui Florin Cîţu, din delegaţia prezentă ieri în Ucraina

0
269

Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au făcut, marţi, o vizită oficială în Ucraina, unde au avut întâlniri cu Volodimir Zelenski, cu premierul Ucrainei şi cu preşedintele Radei Supreme.

Câteva ore mai devreme, Florin Cîţu declara la Senat că este în lucru o vizită pentru Kiev şi că detaliile vor fi făcute publice în curând. ”Aşa cum am spus şi acum o săptămână, vă spun şi acum, vom da detaliile atunci când le avem. Este o vizită care va fi la un moment dat”, a spus Florin Cîţu.

Ce nu ştia Florin Cîţu, sau nu spunea, era că Marcel Ciolacu se afla deja în vizită la Kiev. Întrebat miercruri de ce a lipsit preşedintele Senatului din delegaţie, în condiţiile în care preşedintele Camerei Deputaţilor a fost invitat, premierul Nicolae Ciucă a declarat a fost condiţionat de măsurile de protecţie şi securitate, dar şi că ar fi de fapt două vizite planificate.

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a explicat motivul pentru care Florin Cîțu nu a participat, marți, la vizita oficială la Kiev alături de premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Domnul președinte al Senatului, Florin Cîțu, fost președinte al PNL, avea deja o vizită programată și organizată. Ucraina este în plin război. Nu poți modifica și interveni în aceste evenimente odată planificate. Faptul că la această vizită a participat președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, ministrul de Externe, un om extrem de important în contextul negocierilor din regiune, Bogdan Aurescu – un om cu mare experiență în relațiile internaționale – și președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu, arată sprijinul României.

Domnul Florin Cîțu va fi prezent mâine (miercuri – n.red.) la Kiev. Vizita domniei sale va avea loc, sunt convins, la toate standardele anunțate înainte.

Premierul și echipa domniei sale au considerat din rațiuni de securitate evident că este mult mai bine ca această vizită să fie anunțată abia după momentul în care ea va avea loc, tocmai pentru a nu trezi reacții ostile, grave, agresive din partea unei Rusii care se află în acest moment într-o agonie evidentă.

Domnia sa (Florin Cîțu – n.red.) a anunțat că va fi prezent. A avut și o discuție informală cu jurnaliștii acreditați la Senatul României. Sunt absolut convins că programul domniei sale nu se va schimba.

Oricât de mulți oficiali români de înalt nivel vor fi prezenți la Kiev, nu poate fi decât o dovadă că România sprijină, înțelege agresiunea rusă asupra Ucrainei suverane și independentă și de asemenea sprijină populația Ucrainei și oficialitățile de la Kiev. Deci nu este nimic rău că acolo se vor afla oficiali români chiar și două zile consecutiv sau se vor afla și alți oficiali români din partea altor partide politice”, a declarat Rareș Bogdan.

Potrivit acestuia, vizita de marți a oficialilor români era demult programată și a fost atent planificată.

Am văzut foarte multe întrebări cu privire la faptul că nu a fost anunțată sau pregătită această vizită. Vreau să-i rog pe telespectatori să se gândească că trăim vremuri de război în care contextul regional extrem de tensionat actual nu poți să anunți o vizită ca într-o situație normală. Și o spune un om care a lucrat 15 ani în presă la cel mai înalt nivel. Chiar nu se poate. Această vizită se pregătește cu săptămâni în urmă.

Vă asigur că vizita premierului Ciucă și a președintelui Camerei Deputaților a fost pregătită cu săptămâni în urmă. A avut oameni care au fost prezenți acolo înainte cu câteva zile. Dacă vă uitați la masa prezentă, se află și unul dintre cei mai importanți cunoscători ai relațiilor din estul Europei. Vorbim aici de Iulian Chifu, fost consilier prezidențial, actual consilier pe politici externe al prim-ministrului.

Nu putea fi făcută o astfel de vizită cu surle și trâmbițe. Ea a fost făcută prin Polonia. Cei doi oficiali români au ajuns din Polonia”, a spus Bogdan.

”Au fost două vizite planificate separat. Este vorba de numărul membrilor care puteau să facă parte din delegaţie, sigur, condiţionaţi fiind de măsurile de protecţie şi securitate din Kiev şi din localităţile unde am fost”, spune premierul Nicolae Ciucă, întrebat de ce din delegaţie nu a făcut parte şi preşedintele Senatului, Florin Cîţu.

Nicolae Ciucă afirmă că a vizitat Kievul la invitaţia premierului Ucrainei.

Ea a fost stabilită pe canale diplomatice, prin Ministerul Afacerilor Externe. Primele elemente au fost numite în urmă cu aproximativ două săptămâni”, conchide Ciucă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, s-a aflat marţi, într-o vizită oficială în Ucraina, alături de premierul Nicolae Ciucă. Ei au avut întrevederi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denys Shmyhal, şi preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

Declaraţiile premierului, care este totodată preşedintele PNL, nu au fost tocmai sincronizate cu ale altui lider liberal, prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan. Acesta a declarat că Florin Cîţu nu ar fi fost prezent alături de Nicolae Ciucă pentru că avea deja o vizită programată şi organizată în această zi şi că va merge a doua zi în Ucraina, conform programului său iniţial.

Nu este nimic rău că acolo se vor afla oficiali români chiar şi două zile consecutiv”, a declarat Rareş Bogdan.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

Iohannis dă cu paltonul de pompa de carburant: ”Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai”

”Preşedintele” Klaus Iohannis a dat cu paltonul de pompa de carburanți și a declarat, joi,…