Acasă Declarații După ce a sacrificat starea medicală a României ca să aibă ”alegerile lui”, Iohannis vorbește din nou despre ”măsuri de restricție” și ”solidaritate”

După ce a sacrificat starea medicală a României ca să aibă ”alegerile lui”, Iohannis vorbește din nou despre ”măsuri de restricție” și ”solidaritate”

0
0
661

După ce a sacrificat starea medicală a României ca să aibă ”alegerile lui”, Președintele Klaus Iohannis face declarații de presă în această seară, după ce în cursul zilei a fost anunțat un număr record de infectați cu coronavirus.

După ce numărul de infectări a ajuns astăzi la pragul de 3000, Klaus Iohannis a declarat că încă își dorește alegeri Parlamentare pe data de 06 Decembrie, ne-a reiterat din nou în caz că nu ne-a intrat bine în cap încă de prima oară, că ”mersul la alegeri e ca mersul după pâine”.

Am cunoscut cea mai are creșetere de cazuri de la deputul pandemiei de Covid-19. Avem cifre foarte îngrijorătoare la toți cei trei indicatori legați de pandemie. Măsurile de restricție sunt inevitabile. Cu cât mai repede sunt introduse și respectate, cu atât mai rapid își vor produce efectele și vor putea fi ridicate din nou. Situația nu e complicată doar în România, ci și în alte țări europene. Sistemele de sănătate au fost supuse unor mari presiuni, iar medicii au făcut eforturi uriașe. Transmit un mesaj special de recunoștință și mulțumire personalului medical din România.

Lunile care vor urma nu vor fi deloc ușoare, dar sunt convins că în ciuda pericolului suplimentar vor acționa cu același devotament. Îi asigur pe toți cei din sistemul medical că sunt alături de ei și împreună vom face față acestei crize.

Avem cu toții o mare responsabilitate. O repet cât timp va fi necesar: oricât ne-am dori, situația epidemiologică nu ne permite întoarcerea la normalitate dinainte de pandemie. Ne aflăm într-un punct critici și avem de făcut o alegere fundamentală pentru viitorul și sănătatea noastră și a celor dragi. Vrem să mergem pe un drum care duce la o explozie de cazuri? E un drum la capătul căruia ne așteaptă multă suferință.

Haideți să dăm dovadă de solidaritate și să depășim împreună cu bine aceste momente dificile. Vă mulțumesc!

Întrebare: De ce de aproape 3 luni numărul de teste zilnice e aproape constant și nu reușim să creștem această capacitate de testare?

Klaus Iohannis: Planul e de a crește numărul de testări, și dacă ne uităm pe date el crește. Azi am avut peste 27.000. E însă o dublă problemă. Nu doar aparatele sunt poate încă insuficiente, personalul calificat nu poate fi însă inventat peste noapte. Pregătirea cadrelor durează ani și ani. Avem laboratoare care în continuare doresc să se facă aceste testări. Nu trebuie să ne așteptăm la minuni. Aveți grijă!” a declarat Klaus Iohannis.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: De ce de aproape 3 luni numărul de teste zilnice e aproape constant și nu reușim să creștem această capacitate de testare?

Klaus Iohannis: Planul e de a crește numărul de testări, și dacă ne uităm pe date el crește. Azi am avut peste 27.000. E însă o dublă problemă: nu doar aparatele sunt poate încă insuficiente, personalul calificat nu poate fi însă inventat peste noapte. Pregătirea cadrelor durează ani și ani. Avem laboratoare care în continuare doresc să se facă aceste testări. Nu trebuie să ne așteptăm la minuni

Jurnalist: Au fost luate deja primele măsuri restrictive, dar ele vin la pachet cu dificultăți economice. Ce se va întâmpla dacă în următoarele două săptămâni nu vor da rezultate?

Klaus Iohannis: Strategia e clară: vom reacționa local și regional. Nu e nevoie să închidem toată țara. S-a introdus de către specialiști acea scală care ne spune dacă e cazul să se ia anumite măsuri. Aceste restricții se bazează pe o evaluare a specialiștilor care ține cont de gradul de infectare din localitatea respectivă. Așa se va întâmpla în continuare. E foarte bine să se reacționeze local, țintit.

Jurnalist: Săptămâna trecută aveam deja 2000 de cazuri, și dvs ați vorbit mai mult despre temele electorale, ați pronunțat de 17 ori PSD, mai mult decât despre covid. Considerați că dvs. și guvernul ați făcut suficient pentru a inversa tendința de creștere a numărului de cazuri? Este vreo lecție de învățat pentru parlamentare?

Klaus Iohannis: Avem situații diferite: politica e amenințată de PSD, sănătatea – de covid. Sunt două pericole, trebuie să ne adresăm în ambele părți. E evident că ne îngrijorează că această creștere a numărului de infecții mai mult decât alegerile parlamentare. Probabil că lucrurile se vor complica odată cu vremea rece. Să nu facem o confuzie între abordarea politică – societatea merge mai departe și abordarea publică, ce trebue să fie aplicată. Autoritățile au reacționat corect. Nu se poate aștepta nimeni ca guvernul singur să stăpânească epidemia. E o răspundere partajată. Boala nu se răspândește de la autoritate la alta, de la instituție la alta, ci de la om la om.

PSD a ținut în parlament câteva săptămâni o lege ce trebuia dată urgent pentru a permite guvernlui să ia măsuri rapide

Jurnalist: Unul dintre domeniile afectate a fost cel cultural. Ei reclamă că nu a existat un argument pentru închiderea teatrelor și cinematografelor, ce mesaj le transmiteți?

Klaus Iohannis: Cultura este unul din domeniile extrem de mult afectat. E însă clar că vorbim de măsuri luate de autorități la sfatul experților, care recomandă ce măsuri trebuie luate pentru a îngrădi răspândirea virusului, Din păcate, cultura de cele mai multe ori s-a manifestat prin spectacole, unde se întâlnesc oamenii și experții consideră că riscul este mai mare. Am speranțe că vom trece cu bine peste această perioadă grea, inclusiv cultura românească.

Jurnalist: E oportună campania electorală pentru alegerile parlamentare?

Klaus Iohannis: O democrație nu funcționează fără alegeri. A funcționat rezonabil de bine la alegerile locale. E clar că dacă numărul de cazuri crește, campania se va desfășura în condiții și mai speciale, dar alegerile trebuie să aibă loc. Acest parlament expiră pe 20 decembrie, chiar dacă rămâne, nu mai poate da legi organice. Cu cât am putea amâna alegerile? Constituția spune maxim 3 luni, nu cred că cineva îți imaginează că situația peste trei luni situația va fi net mai bună în iarnă spre primăvară. Condițiile sunt speciale, suntem în pandemie, dar trebuie să găsim o formă prin care facem campanie mai mult online și să mergem la vot. Actul de votare în sine nu e mai periculos decât mersul după pâine, spre exemplu.

Jurnalist: În ultimul raport al Comisiei Europene se vorbește despre eficiența CNA. Cum apreciați prestația CNA, se impun schimbări? Ce proiecte aveți?

Klaus Iohannis: În CNA sunt unele persoane foarte calificate, independente, dar instituția e construită pe vot politic din parlament, deci mai mulți PSD-iști decât altceva, și este un pic problematic. Pentru CNA trebuie găsită o altă formulă, pentru a avea cu adevărat membri independenți. CNA în ansamblu putea să facă o treabă mai bună.

Jurnalist: Pe 15 mai, când a fost ridicată starea de urgență, aveam circa 160 de infectări, azi aproape 3.000 zilnic. Se poate vorbi despre starea de urgență?

Klaus Iohannis: Cred că s-au luat deciziile bune, dar o pandemie nu e o alegere politică. O pandemie nu e un ghinion, e o catastrofă cu care trebuie să trăim până când vom avea un vaccin sau un tratament. Încet-încet am învățat câte ceva despre acest virus, în consecință putem să avem o viață cât de cât aproapiată de normal. Foarte regretabil avem foarte mulți care au murit. Autoritățile au partea lor de rezolvat, noi cetățenii avem partea noastră de responsabilitate în a respecta regulile. Când vom găsi un vaccin, să dea Domnul să fie cât mai curând, va fi mai simplu. Va mai dura, nu este iminentă finalizarea pandemiei, de aceea fac un apel la toți românii, pentru că doar împreună vom reuși.

Jurnalist: Sigur că subiectul nr 1 e situația sanitară, dar există și alte priorități strategice, cum le-ați anunțat într-un comunicat dat ieri după CSAT, referitor la modificarea legilor de funcționare a serviciilor secrete. Problema e că serviciile au pierdut atribuții după deciziile CCR din 2016 și 2020. Mai exact au pierdut dreptul ca informațiile culese să fie folosite drept probe în procesele penale. Am înregistrat o încetinire a investigațiilor, anchetelor. În procesul de scriere a acestor legi intenționați să găsiți solutii pentru această problemă? Mai ales că după ultima decizie a CCR din 2020 nici informațiile pe mandatele de securitate natională nu pot fi utilizate?

Klaus Iohannis: Nu intenționez să redau serviciilor atribuții în cadrul urmăririlor penale sau procese. Urmărirea penală se face de procurori. Serviciile secrete nu au ce căuta în acest domeniu. Serviciile se ocupă de problemele lor iar dacă în cursul activității sesizează posibile fapte penale, sesizează parchetul competent, fără să furnizeze probe. Nu intenționez să solicit modificarea legilor în sensul de a reveni la situația anterioară.

Jurnalist: Dacă legea de amânare a alegerilor ajunge la dvs, o blocați sau luați totuși în calcul amânarea?

Klaus Iohannis: Alegerile vor fi pe 6 decembrie, sunt pregătite deja. Mandatul parlamentului nu poate fi prelungit prin lege, e definit de constituție. Constituția prevede în anumite situații că alegerile pot fi organizate după terminarea mandatului dar nu mai târziu de 3 luni. Oricâte proiecte de legi ar pune pe masă unii parlamentari care nu se mai satură aceste lucruri prin constituție nu sunt posibile. Parlamentul poate stabili prin lege anumite lucruri și dacă CCR a constatat că Parlamentul poate stabili data alegerilor, sigur, doar că nu acum când suntem în plină pregătire pentru alegeri.

Jurnalist: Considerați că numărul ridicat de infecții din ultimele zile e legat de alegerile locale?

Klaus Iohannis: Nu cred. E posibil ca în unele localități să aibă legătură cu petrecerile care s-au făcut după, ilegal. Probabil unii la aceste petreceri au uitat că nu suntem în normalitate, suntem în pandemie. Dar nu alegerile au dus la aceste creșteri.

Jurnalist: Prognoza Băncii Mondiale arată deficit bugetar de 9% din PIB pentru acest an. Ce măsuri de redresare economică se impun?

Klaus Iohannis: Multe măsuri au fost luate deja de guvern, altele urmează. Este foarte clar că economia își va reveni mai repede dacă vor exista mai multe stimulente și programe de sprijinire a economiei. Cu toții suntem de acord că aceste măsuri trebuie puse în practică.

Jurnalist: Se va lucra la legea de funcționare a jandarmeriei pentru ca abuzuri ca 10 august să nu mai existe? Se va moderniza structura SRI?

Klaus Iohannis: Noi în CSAT am hotărât o nouă paradigmă de apărare a țării, vechea paradigmă pornea de la ideea că într-un viitor previzibil va avea loc un război în Europa, ori această paradigmă nu mai este de actualitate. Inamicul acum probabil nu va mai veni cu tancul, ci cu dezinformarea, nu cu arme de foc, ci cu atacuri cyber. Toate acestea trebuie foarte bine prevenite, iar în cazul unui conflict armat local sau regional forțele trebuie să fie pregătite să intervină. Întreaga legislație trebuie modernizată, dar acest lucru nu este o noutate. Acum, încet dar sigur ne apropiem prima dată de o situație pe care o consider foarte bună, avem strategia națională, carta albă a apărării, banii pregătiți, 2% din PIB timp de un deceniu, și trebuie finalizată întreaga acțiune cu modernizarea legislației aferente. Inclusiv aceste modificări se vor opera în lege, aștept ca noul Parlament să se apuce urgent de aceste chestiuni care sunt necesare.

Jurnalist: Sunteți cel mai informat om din țară. Care este de fapt populația Bucureștiului?

Klaus Iohannis: O să aflu exact și vă transmit prin biroul de presă.

Jurnalist: Doctorii se plâng de epuizare. Are România numărul suficient de medici de terapie intensivă?

Klaus Iohannis: Acum situația nu este încă critică, ci foarte îngrijorătoare. Avem peste 1.000 de locuri ATI pentru covid, cam 600 sunt ocupate. În spitale, în general, există și locuri pentru terapie intensivă altele decât pentru covid. În total sunt circa 2.300. Locuri deocamdată sunt și pentru covid și pentru alte probleme. Distribuția nu este uniformă, în localități cu incidența bolii mare locurile probabil sunt ocupate toate. Dar, nu trebuie să ne complacem în această situație, am discutat azi cu premierul și l-am rugat să ia măsuri urgente pentru a adăuga la numărul de paturi disponibile pentru terapie intensivă. Medici avem atâția câți avem, avem medici foarte buni, știu că mulți sunt în pragul epuizării, că nu există condiții mai bune. Medicii nu pot fi pregătiți peste noapte. Ce se poate face, se fac.

Jurnalist: Ne putem aștepta la restrângerea altor drepturi, precum cel la circulație?

Klaus Iohannis: Pe măsură ce rata infectării va crește, este posibil să apară noi și noi restricții. Personal, cred că toate măsurile trebuie să fie proporționale cu incidența bolii, nu trebuie să introducem prea multe restricții dintr-o dată. Și acum sunt localități în carantină.

Jurnalist: De câte ori v-ați testat?

Klaus Iohannis: Nu m-am testat. Cred că e foarte important să vedem măsurile pe care eu le tot recomand ca măsuri pe care eu le și respect. Atunci pericolul scade foarte mult, nu există, e redus aproape la zero. În Consiliul European nu e obligatorie purtarea măștii, noi totuși am considerat că e bine să o purtăm și să păstrăm o distanță rezonabilă. Există (acest protocol), dar nu vă spun.

Jurnalist: Ar trebui să se impună masca obligatorie în zonele cu răspândire mare?

Klaus Iohannis: Avem și noi localități unde este obligatoriu. Dacă experții ar recomanda așa ceva, eu aș fi de acord.

avem partea noastră de responsabilitate în a respecta regulile. Când vom găsi un vaccin, să dea Domnul să fie cât mai curând, va fi mai simplu. Va mai dura, nu este iminentă finalizarea pandemiei, de aceea fac un apel la toți românii, pentru că doar împreună vom reuși.

Jurnalist: Sigur că subiectul nr 1 e situația sanitară, dar există și alte priorități strategice, cum le-ați anunțat într-un comunicat dat ieri după CSAT, referitor la modificarea legilor de funcționare a serviciilor secrete. Problema e că serviciile au pierdut atribuții după deciziile CCR din 2016 și 2020. Mai exact au pierdut dreptul ca informațiile culese să fie folosite drept probe în procesele penale. Am înregistrat o încetinire a investigațiilor, anchetelor. În procesul de scriere a acestor legi intenționați să găsiți solutii pentru această problemă? Mai ales că după ultima decizie a CCR din 2020 nici informațiile pe mandatele de securitate natională nu pot fi utilizate?

Klaus Iohannis: Nu intenționez să am inițiativă și să dau serviciilor atribuții în domeniul urmăririi penale. Aceste lucruri se fac de către procurori. Serviciile secrete nu au ce căuta în acest domeniu. Serviciile se ocupă de problemele lor și sesizează parchetul competent. Nu intenționez să modific legile în sensul de a reveni la situația anterioară.

Jurnalist: Dacă legea de amânare a alegerilor ajunge la dvs, o blocați sau luați totuși în calcul amânarea?

Klaus Iohannis: Alegerile vor avea loc pe 6 decembrie, ele sunt programate. Mandatul Parlamentului nu poate fi prelungit prin lege. Oricâte proiecte de legi ar pune pe masă unii parlamentari care nu se mai satură, aceste lucruri nu sunt posibile, prin Constituție.

Jurnalist: Considerați că numărul ridicat de cazuri are vreo legătură cu alegerile locale?

Klaus Iohannis: Nu are o legătură cu alegerile locale. E posibil ca în unele localități să aibă legătură cu petrecerile ilegale care au avut loc după alegerile locale. Dar nu alegerile și procesul electoral au dus la aceste creșteri.

Jurnalist: Prognoza Băncii Mondiale arată deficit bugetar de 9% din PIB pentru acest an. Ce măsuri de redresare economică se impun?

Klaus Iohannis: Multe măsuri au fost luate deja de guvern, altele urmează. E foarte clar că economia își va reveni mai repede dacă vor exista stimulente și programe de intervenție, de sprijinire a economiei. Toți suntem de acord că măsurile treubie puse în practică în cel mai scurt timp.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

După ce și-a tras panouri prin toată țara, Ciucă: ”Politicienii din România și-au făcut un obicei din a câștiga voturi risipind bugetul și cheltuind banii statului”

Facebook 39 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce și-a tras panouri prin toat…