Acasă Declarații După ce au convenit deja un calendar, întrebat dacă PNL va accepta prezidenţiale în septembrie, Rareș Bogdan: ”Doar dacă ne pierdem minţile”

După ce au convenit deja un calendar, întrebat dacă PNL va accepta prezidenţiale în septembrie, Rareș Bogdan: ”Doar dacă ne pierdem minţile”

0
0
125

După ce au convenit deja un calendar, întrebat dacă PNL va accepta prezidenţiale în septembrie, Rareș Bogdan: ”Doar dacă ne pierdem minţile în noaptea asta”.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan consideră că premierul Marcel Ciolacu s-a grăbit cu întâlnirile cu partidele pentru a stabili data alegerilor prezidenţiale şi a precizat că nu este vorba de consultări, ci de discuţii. El a fost întrebat în ce condiţii liberalii vor accepta prezidenţialele în luna septembrie şi a răspuns „doar dacă ne pierdem minţile în noaptea asta”.

Rareş Bogdan a fost întrebat, duminică, la Digi 24, despre consultările pe care Marcel Ciolacu le face cu partidele pentru a stabili calendarul alegerilor prezidenţiale.

”Cred că puţin domnul premier s-a grăbit. Eu ştiu că consultările sunt realizate de către preşedinte. Putea să vorbească de dialoguri de seară putea să vorbească…N-am văzut aceste dialoguri de seară sau dialoguri de dimineaţă din partea premierului atunci când noi am hotărât comasarea alegerilor.

Era frumos ca dacă dorim acum să întrebăm partidele din opoziţie, putere, reprezentate în Parlament sau grupurile politice să o fi făcut şi atunci era o chestiune de eleganţă democratică dar sigur niciodată nu-i prea târziu, dar e mult să spunem consultări. Sunt nişte discuţii, dialoguri de dimineaţă între premier şi reprezentanţii partidelor.

Noi rămânem consecvenţi, considerăm ca alegerile trebuie să fie la termen tocmai pentru ca dezbaterea prezidenţială să fie una puternică şi candidaţii la prezidenţiale să îşi poată prezenta proiectele”, a explicat Rareş Bogdan.

El a reamintit de ce înţelegerea iniţială dintre PNL şi PSD privind alegerile prezidenţiale în luna septmbrie nu mai este

”Era vorba ca lista comună să obţină 50% plus 1, noi n-am obţinut 50% plus 1, am obţinut doar 48% şi de asemenea proiectul, începând cu data de 10 iunie, să fie unul preşedinte-premier în tandem, cele două partide, nehotărând care dintre ele dă preşedintele care candidatul la prim-ministru, respectiv liste comune la parlamentare.La Sâmbăta de Sus şi la Poiana Braşov, cele două partide, PSD şi PNL, au luat decizia să meargă cu candidaţi proprii şi singuri în alegeri. Deci practic înţelegerea de pe data de 3 martie a devenit caducă”, a explicat liderul PNL.

Rareş Bogdan a mai declarat şi de ce liberalii nu merg la întâlnirea cu premierul Ciolacu.

”De asta noi nici nu participăm la aceste consultări, pentru că noi discutăm în coaliţie cu social-democraţii, iar ne-am trimis reprezentantul care este reprezentantul Ministerului Administraţiei şi internelor şi în acelaşi timp este colegul nostru Cătălin Predoiu în care avem de plină încredere că va veni cu argumente. Deci eu cred că ar trebui să încetăm cu această dezbatere absolut falsă şi strict-politicianistă şi să ne ocupăm de problemele reale pe care România le are”, a transmis Rareş Bogdan.

Întrebat ce ar putea convinge PNL să accepte data alegerilor prezidenţiale în septembrie, Rareş Bogdan a răspuns: „Doar dacă ne pierdem minţile în noaptea asta şi nu avem nicio premisă că ni le-am pierde”.

Guvernul a anunţat programul consultărilor cu partidele politice ale premierului Marcel Ciolacu, luni la Palatul Victori,a pentru a finaliza calendarul electoral al alegerilor prezidenţiale şi parlamentare. Primii cu care se va vedea şeful Executivului sunt cei de la USR, de la ora 10.00, urmaţi de AUR la ora 11, apoi UDMR la ora 14.00. De la 15.00, prim-ministrul va avea discuţii cu reprezentanţii partidului Dianei Şoşoacă, S.O.S. România, de la 16.00 cu grupul minorităţilor naţionale şi de la 17.00 cu PUSL.

Consultările vor continua şi marţi, 2 iulie, cu reprezentanţii altor formaţiuni politice, mai spune comunicatul de presă al Executivului.

Guvernul a anunţat programul consultărilor cu partidele politice ale premierului Marcel Ciolacu, luni la Palatul Victori,a pentru a finaliza calendarul electoral al alegerilor prezidenţiale şi parlamentare. Primii cu care se va vedea şeful Executivului sunt cei de la USR, de la ora 10.00, urmaţi de AUR la ora 11, apoi UDMR la ora 14.00. De la 15.00, prim-ministrul va avea discuţii cu reprezentanţii partidului Dianei Şoşoacă, S.O.S. România, de la 16.00 cu grupul minorităţilor naţionale şi de la 17.00 cu PUSL.

Consultările vor continua şi marţi, 2 iulie, cu reprezentanţii altor formaţiuni politice, mai spune comunicatul de presă al Executivului.

Din partea Guvernului, vor participa la consultări premierul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacşu şi vicepremierul şi ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu, mai precizează sursa citată.

Liberalii au fost convocaţi în Biroul Politic Naţional, cu prezenţa fizică obligatorie, luni, de la ora 13.00. Decizia vine în contextul în care prim-ministrul şi liderul PSD Marce Ciolacu a anunţat că, de luni, împreună cu cei doi vicepremieri, că îi invită pe liderii tuturor partidelor pentru a stabili cu aceştia calendarul alegerilor.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri, că de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi va invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. „Aceasta este abordarea corectă şi nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu iniţieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanşa o criză guvernamentală şi instabilitate în România”, a subliniat el. Liderul PSD a mai spus că vineri era ultima zi în care putea fi adoptată hotărârea de Guvern pentru stabilirea datei alegerilor prezidenţiale la 15 septembrie.

Joi, preşedintele social-democraţilor spunea, la Bruxelles, despre blocajul din coaliţie privind stabilirea datei alegerilor prezidenţiale, că este evident că PNL doreşte să schimbe regulile jocului iar dacă decizia lor rămâne aceeaşi, nu are rost să facă o nouă şedinţă a coaliţiei. El a adăugat că abordarea sa este foarte clară, şi anume că liberalii nu şi-au ţinut cuvântul dat. „Onoarea nu este numai pe panouri, este şi în discuţii”, a transmis Ciolacu.

În replică, Nicolae Ciucă a reacţionat la afirmaţiile lui Marcel Ciolacu şi a precizat că nu înţelege reacţia acestuia. ”Afară este foarte cald. Asta da, pot să înţeleg”, a mai spus liderul PNL care e reiterat că atunci când vine vorba de alegeri prezidenţiale liberalii vor respecta termenele şi prevederile legale şi vor opera „exclusiv pe baza principiilor democratice, nu pe baza intereselor conducerii PSD”.

Elena Lasconi, desemnată de USR să fie candidata partidului la prezidenţiale, a declarat că a fost invitată la discuţiile cu premierul Ciolacu privind stabilirea datei alegerilor, însă consideră că este doar o mimare a unor discuţii şi consultări. Ea a spus că va participa la aceste aşa-zise negocieri şi consideră că alegerile prezidenţiale trebuie să aibă loc la termen, pentru a fi respectată legislaţia, însă nu are nicio problemă să intre in luptă şi mâine.

AUR a anunţat că va participa la consultările anunţate de premierul Marcel Ciolacu cu privire la data alegerilor prezidenţiale din acest an. Delegaţia AUR va fi compusă din preşedintele AUR, George Simion, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, şi prim-vicepreşedintele AUR, Marius Lulea, mai precizează comunicatul formaţiunii. Totodată, partidul condus de George Simion condamnă lipsa de asumare a prim-ministrului Marcel Ciolacu, precum şi iresponsabilitatea coaliţiei PSD-PNL în privinţa modului deficitar în care cele două partide conduc ţara şi au organizat alegerile din 9 iunie, iar acum jonglează, după propriile interese politice, cu data alegerilor prezidenţiale.

Senatorul Cseke Attila susţine că UDMR este de acord cu orice variantă privind alegerile prezidenţiale, care pot avea loc în octombrie, sfârşit de noiembrie sau început de decembrie, pentru turul al doilea, stabilirea datei fiind atributul Guvernului.

De asemenea, Partidul Umanist Social Liberal l-a informat pe premierul Marcel Ciolacu, în perspectiva discuţiilor iniţiate de acesta cu partidele politice pe tema datei scrutinului prezidenţial, că numai deputatul Graţiela Gavrilescu, preşedinte al Biroului Executiv al PUSL, îşi poate lua angajamente în numele partidului.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

De parcă nu ar fi deja insuportabil de scumpe, ”liberalul” Burduja, anunță de când vor crește facturile la energie: ”Statul renunță la plafonarea otova”

Facebook 173 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email De parcă nu ar fi deja insuportabi…