Acasă Declarații Guvernul a adoptat proiectul de lege cu măsurile ce vor intra în vigoare după 15 mai

Guvernul a adoptat proiectul de lege cu măsurile ce vor intra în vigoare după 15 mai

0
0
1,604

Guvernul a a adoptat proiectul de lege cu măsurile ce vor intra în vigoare după 15 mai, prezentate anterior. Actul normativ a fost transmis Parlamentului, pentru a fi dezbătut în regim de urgență.

Ionel Dancă, șeful Cancelariei Prim-ministrului, a susținut o declarație de presă, în cadrul căreia a detaliat măsurile care urmează să intre în vigoare după 15 mai, când expiră starea de urgență în România, anunțate la începutul ședinței de guvern, de către Orban.

Amintim că sâmbătă, Ministerul de Interne a publicat propunerile de reguli pentru deplasarea în afara localității după 15 mai. Totodată, Institutul de Sănătate Publică a publicat propunerile pentru desfășurarea activității pe perioada stării de alertă.

Principalele declarații:

Guvernul Orban a adoptat un proiect de lege pentru protejarea vieții cetățenilor în perioada următoare, pentru reglementarea stării de alertă după ridicarea stării de urgență. Guvernul s-a reunit astăzi în ședință pentru adoptarea proiectului și transmiterea acestuia către parlament.

O să vă prezint câteva dintre prevederile acestui proiect de lege, în mare parte sunt chestiunii care au fost reglementate pe perioada stării de urgență, care vor fi continuate pe perioada stării de alertă.

În domeniul sănătății se păstrează prevederea actuală. Pe durata stării de alertă angajările în unitățile medicale se pot face fără concurs.

În domeniul sanitar, pe durata stării de alertă, se instituție obligativitatea purtării măștii de protecție. Tot în domeniul sanitar, se pot plafona prețurile la anumite produse.

În domeniul muncii, valabilitatea contractelor de muncă se prelungește pe durata stării de alertă și până la 90 de zile după. În instituțiile publice centrale și locale și în firmele cu capital de stat se instituie obligația autorităților de a organiza programe individuale de muncă.
Tot în domeniul muncii, instituțiile și autoritățile pot angaja fără concurs pe durata determinată de șase luni.

În domeniul transporturilor, sunt prevăzute reglementări restrictive.
În ceea ce privește activitatea de educație și cercetare, pe durata stării de alertă, unitățile de învățământ preuniversitar organizează activități în mediul online. Se vor institui măsuri pentru desfășurarea activității în unitățile de învățământ în scopul finalizări anului școlar și pregătirea anului școlar viitor.

În domeniul tineretului și sportului, sunt prevăzute măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Sunt reglementate cantonamentele, antrenamentele și organizarea competițiilor.

În ceea ce privește cultele religioase, potrivit proiectului de lege, activitatea acestora se desfășoară liber, cu respectarea măsurilor de răspândire.

De asemenea, în baza acestui proiect de lege, s-a schimbat regimul contravențiilor, astfel încât regimul juridic este pus în acord cu prevederile OUG 1/2001.

Proiectul de lege adoptat a fost transmis parlamentului pentru dezbatere și aprobare în regim de lege. Este un proiect de lege pentru protejarea cetățenilor.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță o nouă intervenție în piața liberă prin limitarea adaosului comercial la produsele româneşti

Facebook 21 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ministrul Agriculturii Florin Barbu…