Acasă Declarații Habarnistul Vîlceanu, pune cruce ideii de „TVA 0” la alimentele de bază, ministrul ”liberal”, susține că s-ar încălca legislația eurpeană

Habarnistul Vîlceanu, pune cruce ideii de „TVA 0” la alimentele de bază, ministrul ”liberal”, susține că s-ar încălca legislația eurpeană

0
1,497

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, ”liberalul” Dan Vîlceanu, a anunțat că guvernul n-a discutat propunerea avansată de PSD, de eliminare a TVA pentru alimentele de bază și că nici nu i se pare viabilă, pentru că ar încălca reglementări europene și ar putea atrage sancțiuni.

Nu am avut o discuție în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Este o măsură care, cel puțin la momentul acesta, contravine Directivei privind TVA. O să putem discuta orice (n.r. cu Comisia Europeană), dar să ai o reglementare care contravine unei directive… asta înseamnă infringement”, a spus, în cursul zilei de joi, ministrul Dan Vîlceanu.

Există oricând instrumentul de a plafona prețul și de a interveni în piață la modul acesta, de a fixa tu prețuri de la Guvern, ceea ce nu este tomai ideea unei piețe libere și ar duce, în condițiile de piață actuale, cu prețuri crescute la energie, la dispariția unor produse de pe raft. În momentul în care prețul cu care tu produci este mai mare decât prețul cu care poți să vinzi, evident că nu vei mai avea niciun fel de motivație să produci și să vinzi produsul respectiv, pentru că asta înseamnă să pierzi”, a spus ministrul.

Vîlceanu: Unde ne vom opri?!

Este evident că statul român trebuia să facă ceva în ceea ce privește creșterea prețurilor la energie și la gaze. A existat o lege pe care a votat-o toată lumea în Parlament. Acum, înțeleg că nu mai este de ajuns acea lege și că trebuie și alte măsuri. Vom gândi și vom vedea în Guvern și alte măsuri. Dar trebuie să ne punem și o întrebare serioasă: Unde ne vom opri?! Pentru că nevoi are toată lumea. Și, dacă începem să discutăm pe fiecare domeniu în parte… De exemplu, l-am văzut pe ministrul Agriculturii care, pe bună dreptate, este îngrijorat cu privire la producătorii din agricultură. Sunt convins că ministrul IMM-urilor va veni și va spune dar și IMM-urile au probleme în legătura cu situația asta. Va veni ministrul de la Cultură care va spune că teatrele, celelalte instituții de cultură și ele plătesc energie și gaze, trebuie ajutate și ele. Tocmai de aceea spun: cred că ar trebui prima dată să se discute care sunt categoriile care au nevoie de un ajutor. Până la urmă, cred că toată lumea a fost de acord că trebuie ajutată în primul rând populația și după poți vedea cum pot fi ajutate și companiile. Dar, totuși, întrebarea mea rămâne: Unde ne vom opri?! Pentru că mi se pare că intrăm într-o spirală care nu se va termina niciodată, întotdeauna va mai fi cineva pe care ai uitat să îl ajuți”, a subliniat Dan Vîlceanu.

De asemenea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a anunțat, tot joi, că a fost creditat contul din Banca Naţională cu 1,9 miliarde euro din componenta de împrumuturi a PNRR, iar în acest moment „putem spune că am tras din PNRR şi avansul din împrumuturi şi avansul din granturi”.

Astăzi (n.r. joi, 13 ianuarie), s-a întâmplat un lucru care sunt convins că interesează, având în vedere întrebările multiple din ultima perioadă legate de PNRR, de avansul pe care l-am primit în decembrie pe partea de granturi, de avansul pe care l-am primit în această dimineață pe partea de împrumuturi. În urmă cu două zile, Comisia Europeană a luat această decizie şi astăzi a fost creditat contul din Banca Naţională şi încă 1,9 miliarde euro au intrat pe partea de împrumuturi în contul deschis la BNR în această dimineaţă. Practic, în acest moment, putem spune că am tras din PNRR şi avansul din împrumuturi şi avansul din granturi şi urmează ca, după finalizarea tuturor procedurilor pe care le mai avem pentru a operaţionaliza toate circuitele din PNRR, şi aici mă refer la Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare care este acum în lucru, să putem începe, practic, să facem şi demersuri pentru a trage aceşti bani”, a spus ministrul Dan Vîlceanu.

Vreau să vă spun că prima cerere de plată pe care o vom face în PNRR va fi în trimestrul doi din acest an, aşa este calendarul în PNRR. Va fi o cerere de plată prin care, în urma jaloanelor şi ţintelor pe care le-am avut până la sfârşitul anului 2021, vom putea trage aproximativ 2 miliarde euro din partea de granturi şi 900 de milioane euro din partea de împrumuturi, urmând ca, la fiecare cerere de plată, să se storneze practic din împrumut o sumă, astfel încât, până la finalul PNRR, tot ce am primit bani cu împrumut să fie reţinut din celelalte tranşe pe care le tragem prin acest Mecanism de Redresare şi Rezilienţă„, a explicat Dan Vîlceanu.

Comisia Europeană a virat 1,942 miliarde de euro în contul Ministerului Finanţelor (MF) deschis la BNR, suma reprezentând prefinanţarea de 13% din împrumutul de aproximativ 14,94 miliarde de euro contractat de România în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, a anunţat joi MF.

De asemenea, ministrul Dan Vîlceanu a vorbit și despre proiecte importante pentru România ”pe care încercăm să le deblocăm”.

Au fost blocate din diverse motive care nu țin de Ministerul Fondurilor Europene”, a subliniat ministrul.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

”România Normală” se scufundă și Iohannis o arde verde: „În această cursă contra cronometru pentru limitarea schimbărilor climatice, este nevoie de implicarea tuturor”

”România Normală” se scufundă și ”președintele” Klaus Iohannis, o arde verde: ”În această …