
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că, odată cu rotativa premierilor, din luna mai, se va face și o remaniere guvernamentală. Mai mulți miniștrii vor fi schimbați pentru că nu țin ritmul. ”Eu nu mă încalţ cu fesul”.
Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat dacă PSD vrea rescrierea protocolului cu PNL, că este un document asumat şi ar fi nimic de rescris la el. De asemenea, chestionat dacă sunt ministere la care social-democraţii nu doresc să renunţe sau dacă există o linie roşie pe care partidul nu o va trece, Ciolacu a replicat: ”Am o singură linie roşie se numeşte prostia şi cred că aceeaşi linie roşie o are şi PNL”.
”Vedem cum așezăm lucrurile în funcție de priorități, ce dacă scrie în protocol 25 mai. Rotația va avea loc când stabilește coaliția, când este oportun (…) Se va face această rotație. Dacă este oportun mai devreme o facem mai devreme, dacă este oportun mai târziu, atunci o vom face mai târziu.
Va fi în discuție și o remaniere. Oameni care nu țin acest ritm, oameni care nu rezistă. Totul va pleca de la protocol, iar politica înseamnă negociere. Nu facem trageri de ministere din căciulă. Nu mă încalț cu festul!”, a spus Marcel Ciolacu.
”Avem un protocol asumat. Ce să rescriem? Am ieşit un pic dintr-o zonă pe care eu o consider dăunătoare. Suntem nişte oameni politici, avem pretenţii să fim oameni de stat şi, din această perspectivă, dorim să avem discuţii în coaliţie, nu de poziţionări sau de ambiţii. Noi vorbim aici de Guvernul României. Nu vorbim de Guvernul unei coaliţii, unei alianţe. Am văzut ce s-a întâmplat când a fost o construcţie a unui Guvern de dreapta care confunda Guvernul de coaliţie cu Guvernul României. Cred că cu toţii, atât eu, domnul Nicolae Ciucă şi colegii noştri din PSD şi PNL şi din UDMR ne dorim un Guvern eficient. Atunci e normal să avem nişte discuţii punctuale şi despre o evaluare a unor miniştri şi performanţele unor miniştri, unde lucrurile au mers în direcţia corectă şi aşteptată şi unde lucrurile nu au funcţionat”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat luni la Sinaia, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD, dacă partidul doreşte rescrierea protocolului de colaborare cu PNL.
”Am avut de recuperat un handicap de aproape 2 ani în care, vă dau un exemplu la Ministerul Fondurilor Europene era totul blocat şi încet-încet am recuperat acest decalaj. În această zonă am încercat de fiecare dată şi am văzut că şi domnul premier să ducem discuţia. Nu că rupem un protocol, nu că PSD nu cedează nu ştiu ce ministere. Sunt ferm convins că şi eu şi colegii mei şi domnul premier Nicolae Ciucă şi colegii domniei sale ne dorim un Guvern bun al României, nu un Guvern PSD-PNL-UDMR”, a completat liderul social-democraţilor.
Întrebat dacă PSD o linie roşie de care nu trece, ministere la care nu vrea să renunţe, Ciolacu a răspuns: ”Am o singură linie roşie se numeşte prostia şi cred că aceeaşi linie roşie o are şi PNL”.
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a declarat luni, după şedinţa conducerii PNL, despre dorinţa social-democraţilor de renegocia protocolul de guvernare, că în continuare liberalii se vor asigura că prevederile protocolului sunt respectate şi că are loc rocada premierilor, iar componenta de a renegocia ministere şi de a analiza orice alte posibilităţi de schimbare în interiorul coaliţiei nu au discutat-o, nu au agreat-o şi îşi menţin elementele pe care le-au aprobat când au format coaliţia.
”Să intrăm în aceste discuţii şi în aceste dezbateri care consumă timp, cu patru luni înainte ca rocada efectiv să se producă, din punctul meu de vedere, este nefolositor”, a mai precizat Ciucă.
Liderul PNL a adăugat că, grupul de lucru care va fi constituit pentru asigurarea tranziţiei şi revederii programului de guvernare va face şi analiza activităţii desfăşurate de către miniştrii liberali.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat, după ce ministrul Educației, Ligia Deca, i-a retras atribuțiile secretarului de stat al PSD pe Educație, Florian Lixandru. Ciolacu i-a cerut Ligiei Deca să vină și să explice de ce a luat această decizie.
”Dacă doamna ministru a făcut acest lucru să explice, credeam că e uitat fenomenul”, a spus Marcel Ciolacu. Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru (PSD), a criticat proiectele pentru Legile Educației, iar ministrul Educației, Ligia Deca (PNL), a decis să îi retragă delegarea de atribuții.
”Ceea ce ne dorim cu toţii este o dezbatere reală! Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuţiile….”, a scris pe Facebook miercuri Lixandru.
”Începând cu data prezentului ordin se abrogă Ordinul nr 6.46/04.10.2022 privind delegarea unor atribuţii domnului secretar de stat Ionel Florian Lixandru”, prevede ordinul de ministru din 1 februarie.
PSD a transmis miercuri că susține taxa de solidaritate pentru că este absolut necesară în contextul actual în care populația și firmele mici se confruntă cu o creștere substanțială a prețurilor.
”Nu putem rămâne indiferenți când vedem că sunt companii care speculează situația economică actuală și se îmbogățesc pe seama celor care muncesc din greu”, au transmis reprezentanții PSD, printr-un comunicat de presă.
Taxa de solidaritate propusă de PSD vizează exclusiv companiile mari, cu venituri de peste 100 de milioane de euro, care își diminuează artificial profiturile, cu scopul vădit de a-și reduce obligațiile față de bugetul de stat. Aceste firme cu venituri foarte mari au obligația de a plăti un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra lor de afaceri, așa cum plătesc toate firmele mici din România. PSD este de acord cu menținerea impozitului pe profit de 16%, însă valoarea acestuia plătită de marile companii nu trebuie să fie mai mică de 1% din cifra lor de afaceri.
”Menționăm că în niciun moment PSD nu a luat în calcul o creștere a impozitului pe dividende.
PSD susține, de asemenea, reducerea impozitării muncii și creșterea veniturilor angajaților. Veniturile românilor trebuie să crească astfel încât toți să aibă un trai decent.
Nu este corect ca factura crizelor să fie plătită de cetățeni, în timp ce doar unii prosperă. Iar pentru Partidul Social Democrat pe primul loc sunt oamenii și economia românească”, au mai transmis social democrații.
Obiectivul PSD este de a sprijini populația vulnerabilă, cu o atenție suplimentară acordată categoriilor active, respectiv salariaților cu venituri mici și medii, care prin muncă contribuie cel mai mult la dezvoltarea economică a țării. Modelul fiscal propus de PSD are în vedere scăderea taxelor pe aceste salarii, astfel încât să rămână mai mulți bani în buzunarele acestor angajați.
Nu în ultimul rând, PSD consideră că statul trebuie să sprijine IMM-urile, fermele agricole și infrastructura critică, în principal școlile și spitalele, astfel încât acestea să își poată instala cât mai rapid sisteme proprii de producere a energiei din surse regenerabile. România are la dispoziție 12 miliarde euro, bani europeni, din Fondul de Modernizare, pentru atingerea acestui obiectiv.