Acasă Declarații Iohannis a găsit vinovatul pentru ”situața din această peroadă” și pentru inflație: ”Vinovatul este Putin și Federația Rusă, să fie clar”

Iohannis a găsit vinovatul pentru ”situața din această peroadă” și pentru inflație: ”Vinovatul este Putin și Federația Rusă, să fie clar”

0
557

Klaus Iohannis, anunțul momentului în criza scumpirilor: „Vinovat pentru inflația din România este Vladimir Putin„.

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit astăzi despre inflația din țară și prețurile tot mai mari. „Toate acestea au o singură cauză: războiul lui Putin din Ucraina„, a spus acesta.

Inflație e doar un factor. Ca să încep sigur: am încredere că Guvernul României a luat și va lua măsurile care se impun. Această inflație și prețurile nu au apărut pentru că cineva în România a lucrat prost și nu și-a făcut treaba. Aceste probleme o să fie la nivel global. Toate acestea, repet – toate acestea – au o singură cauză: războiul lui Putin din Ucraina„, a spus Klaus Iohannis.

„Sigur, Guvernul România poate să amelioreze, însă problema nu e una românească, ci una globală. Aceste chestiuni trebuie tratate. Am avut o discuție cu premierul. Deci trebuie să fie realiști. Crizele nu se vor termina mâine, iar Guvernul și Parlamentul își fac treaba. Nu este cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, Parlamentului sau clasei politice. Vinovat este Putin!

Aceasta e situația: pentru români e important să știe că acest Guvern își dă silința”, a spus Iohannis.

Ne împrumutăm mai scump din cauza inflației crescute, inflație influențată de prețul la energie. Dacă românii caută pe cineva vinovat, e ușor de identificat, se numește Putin ș Federația Rusă. Guvernul caută să diminueze acest impact. Nu suntem singurii care ne împrumutăm mai scump. Nu se așteaptă nimeni ca acum când inflația e 13% să ne împrumutăm la aceleași sume ca anul trecut.

Nu încercați să căutați vinovații în Parlament, problema vine de la război, și ca să nu trăim cu iluzii deșarte, și dacă războiul se termină mâine, criza nu se termină, ea se va prelungi„, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, replică la afirmațiile lui Mugur Isărescu: „Probabil în parc la ei sunt mai mulți tei și se bea ceai mai mult„.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu le-a recomandă românilor să abordeze cu calm explozia prețurilor și i-a sfătuit să bea ceai de tei.

Referitor la această afirmație, Klaus Iohannis a spus că în parcul de la Banca Națională sunt mai mulți tei și de aceea se bea mai mult ceai de acest tip.

Mă rog, probabil acolo sunt mai mulți tei în parc și de aceea se bea mai mult. Toată lumea va resimți efectele inflației și este evident că trebuie să fim mai atenți la ce cheltuim, cât cheltuim. Guvernul lucrează la anumite scheme de compensare la pensii, la salarii. Trebuie să fim conștienți că acest război va produce mai multe crize și trebuie să fim atenți ce și cât cheltuim”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis atrage atenția, că românii trebuie, în această perioadă de criză, când prețurile au crescut, să fie atenți cum și cât cheluiesc.

Întrebat joi de jurnaliști dacă în calitatea de prim om al țării resimte efectele inflației și ce sfaturi are pentru români, președintele Klaus Iohannis a spus că în această perioadă oamenii trebuie să fie atenți la cât cheltuiesc.

Eu cred, că este o încercare grea prin care trecem. Eu cred că toată lumea va resimți. Gândiți-vă că plătim mai mult pentru benzină, pentru motorină, pentru alimente și este evident că trebuie să fim un pic mai atenți cu ce cheltuim, cât cheltuim și cum cheltuim”, a spus Ioha-nnis

Acesta a precizat că Guvernul lucrează la scheme de compensare și că se discută și despre anumite compensări la pensii, la salarii.

Trebuie să fim conștienți de faptul că acest război va crea în continuare crize. Este bine să judeci de două ori ce faci, cum faci și cum cheltui banii”, a adăugat președintele.

Conform noului Raport asupra inflației al BNR, prezentat joi de guvernatorul Mugur Isărescu, inflația va atinge la finele acestui an la 12,5%, după un maxim de peste 14% în luna iunie.

Klaus Iohannis a declarat, joi după-amiază, că anunţă că actuala alianţă de la guvernare ar putea continua şi după 2024. Şeful statului a mai precizat că este de acord cu modificarea Constituţiei, însă în anumite condiţii speciale.

Klaus Iohannis anunţă că alianţa PNL-PSD-UDMR va rezista până în 2024 şi că este posibil să continue şi după această dată.

Președintele Românie a mai precizat că este de acord cu modificarea Constituției, însă în anumite condiții speciale. Oficialul de la Cotroceni este de părere că „ghidul” după care funcționează statul român trebuie îmbunătățită.

Cred, că după atâția ani e nevoie de o îmbunătățire a Constituției, o modernizare. Însă nu-mi doresc să cădeți în capcana discuțiilor de dragul discuțiilor. E o discuție extrem de atractivă pentru scenarii. Până nu avem un draft e greu de comentat. Da, sunt chestiuni pe care trebuie să le lămurim. Se vehicula noțiunea alegerilor anticipate. Trebuie să vedem cine dizolvă Parlamentul, ce înseamnă alegerile anticipate…

În practică nu mai funcționează unele noțiuni. Un ministru stă interimar 45 de zile, dar dacă criza politică durează 145 de zile, ce facem? Dizolvăm Guvernul?

Chiar poziția președintelui există de când am scăpat de comunism: vrem președinte ales de Parlament cu activitate mai degrabă protocolară sau un președinte ales de oameni cu puteri depline?

Aceste chestiuni nu se vor tranșa prin media sau rețele sociale. Aceste discuții se vor tranșa doar prin discuții politice. Discuțiile o să ducă la învolburare.

Da, e nevoie de anumite schimbări. Da, e nevoie de discuții așezate, cu finalitate să facă să funcționeze statul mai bine”, a mai spus Iohannis.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

După ”succesul” implementării măsurilor economice și sociale, Ciolacu e interesat acum, de „redimensionarea impozitelor” și de ”impozitului progresiv”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că susţine „categoric” int…