
”Președintele” României, Klaus Iohannis, după ce șefa de protocol, Delia Dinu, îi pornea microfonul: ”Marea Neagră are o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică – așa cum este deja prevăzut în Noul Concept Strategic”.
În cadrul Reuniunii Miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, reuniune ce are loc la București, Klaus Iohannis a declarat că ”Marea Neagră este importantă din punct de vedere strategic pentru NATO”. Secretarul General al NATO – Jens Stoltenberg – a transmis că agresiune Rusiei sunt menite să lase Ucraina, în această iarnă, în frig și în întuneric, iar ajutorul pentru Ucraina trebuie să continue. Jens Stoltenberg a subliniat că ”NATO nu este parte a conflictului, dar vom sprijini Ucraina cât este necesar și vom continua să facem tot ce este necesar pentru a apăra fiecare centimetru al spațiului NATO”.
”Este în interesul nostru să ne asigurăm că președintele Putin nu câștigă”, a declarat Jens Stoltenberg, înainte de reuniunea miniștrilor de Externe la București. ”De acord că ne întâlnim la momentul potrivit, în locul potrivit”, a replicat secretarul de stat american, Antony Blinken.
Secretarul General al NATO – Jens Stoltenberg: ”NATO nu este parte a conflictului, dar vom sprijini Ucraina cât este necesar”.
”Este o întâlnire foarte importantă în contextul războiului din Ucraina. Este o onoare pentru noi toți să fim aici, alături de voi. Azi vom discuta despre războiul din Ucraina și despre sprijinul nostru pentru Ucraina. Pierderile recente ale Rusiei și retragerea din Herson demonstrează incredibilul curaj al forțelor din Ucraina. De asemenea, arată că sprijinul nostru face diferența pe câmpul de luptă și trebuie să continue.
Rusia este dornică să folosească forța brută și să lase Ucraina în frig și în întuneric în această iarnă. Așa că trebuie să urmăm planul și să ajutăm Ucraina. NATO nu este parte a conflictului, dar vom sprijini Ucraina cât este necesar și vom continua să facem tot ce este necesar pentru a apăra fiecare centimetru al spațiului NATO”, a spus Secretarul General al NATO marți la București.
”Îmi face o deosebită plăcere să vă urez bun-venit în România, aici, la București. Prezența dumneavoastră pe Flancul Estic al NATO, în apropierea țărmului Mării Negre, este extrem de relevantă și de oportună. Aceasta transmite un mesaj puternic de unitate aliată, solidaritate și angajament strategic. De asemenea, aceasta arată că valorile libertății și ale păcii rămân fundamentale pentru Alianța noastră.
De la momentul aderării la NATO, România a fost un aliat responsabil și activ, devotat principiilor Alianței. Am fost un contribuitor implicat în misiunile și operațiunile NATO, precum și un promotor și furnizor neclintit de securitate și stabilitate în regiunea noastră, și nu numai.
România este mândră să găzduiască, pentru a doua oară, un eveniment NATO la nivel înalt, după Summitul din 2008. Aceasta este prima reuniune ministerială de externe pe care o găzduim și prima întrunire NATO găzduită de un stat aliat de pe Flancul Estic după declanșarea războiului împotriva Ucrainei.
Agenda acestei reuniuni abordează cele mai urgente și mai relevante subiecte actuale pentru NATO și pentru securitatea noastră colectivă. Într-adevăr, în ultimele nouă luni, războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei a avut implicații profunde pentru securitatea europeană și euroatlantică, provocând suferințe imense poporului ucrainean, afectând economiile statelor și cauzând o criză alimentară și energetică globală.
Drept răspuns, Alianța noastră și aliații au adoptat o poziție fermă și unitară. De asemenea, am adoptat decizii istorice pentru consolidarea, fără precedent, a descurajării și apărării noastre, pentru a ajuta Ucraina să se apere și pentru a-i sprijini pe partenerii noștri cei mai vulnerabili să își crească reziliența.
În acest context, apreciez faptul că Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina au fost invitate să ni se alăture în cadrul unei sesiuni a acestei reuniuni ministeriale, și că domnul ministru Kuleba va participa, de asemenea, la reuniune în cursul acestei seri.
Doresc să subliniez că este pentru prima dată când Republica Moldova participă la o reuniune ministerială a NATO și suntem bucuroși că această premieră are loc la București.
Întrucât ne pregătim pentru Summitul NATO din 2023, din Lituania, în perioada imediat următoare ne revine responsabilitatea comună de a implementa integral deciziile adoptate la Madrid, cât mai curând posibil, în special pe cele care privesc postura de pe Flancul Estic, inclusiv de la Marea Neagră. Cu această ocazie, doresc să transmit profunda recunoștință a României către toți aliații care au decis dislocarea de trupe pe teritoriul nostru.
Marea Neagră are o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică – așa cum este deja prevăzut în Noul Concept Strategic. Trebuie să continuăm să monitorizăm cu atenție evoluțiile și să promovăm o abordare și mai strategică în regiune.
În același timp, România rămâne un susținător puternic al Politicii Ușilor Deschise. Suntem încrezători că Finlanda și Suedia, aflate astăzi ca invitate la masa noastră, vor deveni membre în curând. Totodată, credem că ușa NATO trebuie să rămână deschisă în viitor și altor parteneri, inclusiv Ucraina și Georgia, așa cum a fost decis la Summitul de la București, în 2008, chiar în această clădire.
În încheiere, vă doresc dezbateri fructuoase și sunt încrezător că această ministerială va fi o etapă importantă în consolidarea zonei euroatlantice de securitate și stabilitate, în beneficiul tuturor cetățenilor noștri”, a transmis Klaus Iohannis marți.
Jens Stoltenberg: ”Este în interesul nostru să ne asigurăm că președintele Putin nu câștigă”.
”Este în interesul nostru să ne asigurăm că președintele Putin nu câștigă”, a declarat Jens Stoltenberg, înainte de reuniunea miniștrilor de Externe la București. ”De acord că ne întâlnim la momentul potrivit, în locul potrivit”, a replicat secretarul de stat american, Antony Blinken.
”Trebuie să sprijinim Ucraina și sunt foarte recunoscător pentru sprijinul primit de la Statele Unite în domeniul economic și militar și pentru tot ceea ce faceți ca să ajutați Ucraina.
Am încredere că mesajul din urmă întâlnirilor de astăzi și mâine va fi acela că Aliații NATO vor oferi în continuare sprijinul Ucrainei, pentru că trebuie să fim uniți cu toții. Este în interesul nostru să ne asigurăm că președintele Putin nu câștigă, pentru că altfel s-ar trimite un mesaj că liderii autoritari pot folosi forța brută cât doresc.
De asemenea vom vorbi despre amenințarea chineză asupra intereselor și siguranței NATO și ne vom întâlni și cu domnul ministru Kuleba din Ucraina, și cu miniștri partenerilor noștri din Moldova, Georgia și Bosnia Herțegovina”, a fost mesajul de bun venit al lui Jens Stoltenberg pentru Antony Blinken.
”De acord că ne întâlnim la momentul potrivit, în locul potrivit. NATO este mai puternică și mai unită decât oricând în ultimii 30 de ani. Acest lucru se datorează conducerii domnului secretar general Stoltenberg în foarte mare măsură. Dumnealui a avut o activitate remarcabilă și s-a asigurat că avem o alianță care este unită în urmărirea scopurilor și în activitățile sale și în reformarea sprijinului pentru Ucraina pe măsură ce mergem mai departe.
Reafirmăm sprijinul în activitatea pe care o facem pentru a ne întări propria Alianță. Lucrul acesta a fost esențial la întâlnirea de la Madrid și acum continuăm în același fel. În curând vom avea doi noi membri ai Alianței care sunt reprezentați alături de noi, astăzi, la această întâlnire, Suedia și Finlanda.
Principiile fundamentale pe care le formulăm în toate aceste forumuri și în cazul agresiunii rusești asupra Ucrainei și în privința problemelor reprezentate de China sunt acelea că noi lucrăm împreună, uniți.
Acesta este elementul principal al NATO sprijinit și de domnul secretar general și pe care îl vom vedea afirmat și în următoarele două zile, aici, la București”, a spus Antony Blinken.
”Președintele” României, Klaus Iohannis, l-a primit marți, la Palatul Cotroceni, pe Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită în România, în contextul participării la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO și al aniversării, anul acesta, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii.
Dmytro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, a reamintit la ministeriala NATO de la Bucureşti, de solicitările repetate pentru a primi mai mult armament necesar pentru a învinge armata rusă. Mesajul lui Jens Stoltenberg.
„Ultima dată când am fost invitat la întâlnirea ministerială NATO, am prezentat 3 cuvinte, și anume arme, arme, arme sau armament, armament, armament.
De atunci s-a făcut un efort pentru a echipa Ucraina cu armele necesare și ați văzut ce am făcut și noi. Ne-au ajutat aceste arme să ne eliberăm teritoriul, să îi salvăm pe cei care au amenințat de posibilitatea torturii și de forțele rusești de ocupație.
Vreau să vă mulțumesc dumneavoastră și celor din Alianță, care au fost coordonatorii acestui efort de a trimite armele necesare către Ucraina.
Vin să vă prezint astăzi 3 cuvinte care sunt diferite mai repede, mai repede, mai repede.
În engleză sunt doar 3 cuvinte, pentru că am dovedit că putem învinge Rusia și putem câștiga în interesul spațiului euroatlantic și al întregii lumi. Deciziile cu privire la arme, la lansarea unor linii de producție pentru țările vestice, trebuie să se ia mai repede și, de asemenea, livrările trebuie să se facă mai repede.
Tocmai asta discutăm, astăzi, aici cu colegii miniștri despre cum să putem grăbi acest proces, să-l accelerăm.
Probabil că este prima întrunire ministerială NATO la care se discută despre siguranța energetică, ca fiind atât de importantă.
E vorba de transformatoare, generatoare și alte echipamente, care sunt foarte importante.”
„Sprijinul oferit de aliații NATO, de parteneri și Uniunea Europeană schimbă lucrurile și de aceea trebuie să continuăm să oferim acest ajutor.
Voi încheia prin a spune că suntem cu toții șocați de atacurile făcute fără discriminare asupra orașelor din Ucraina, a infrastructurii.
Constatăm că președintele Putin încearcă să îi priveze pe ucrainieni de apă, de electricitate, de încălzire, de lumină.
Președintele Putin folosește iarna ca pe o armă ceea ce face să fie cu atât mai important sprijinul acordat Ucrainei.
Așa că așteptăm să ne întâlnim mai târziu, în cursul zilei să discutăm despre toate aceste lucruri„, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, spune că NATO se asigură că riscul unei escaladări a conflictului NATO – Rusia rămâne scăzut.
Mircea Geoană a făcut declarații în cadrul Forumului Aspen, care are loc în paralel cu ministeriala NATO de la Bucureşti.
”Vom rămâne alături de Ucraina atâta timp cât este necesar. Această țară, oamenii din Ucraina, conducătorii Ucrainei beneficiază de sprijinul nostru și noi vom continua să îl oferim. De aceea, aici, la București, sunt foarte mândru că orașul meu găzduiește o astfel de întâlnire.
De asemenea, și întâlnire avute pe marginea acestei întâlniri inter-ministeriale, și întâlnirile din cadrul G7, și întâlnirile cu aliații noștri germani care dețin președinția G7, și coordonatorii pentru Ucraina, NATO este pe prima poziție când vine vorba de acordarea sprijinului către Ucraina, ca ajutor neletal.
Asta face NATO. Ne asigurăm că nu există risc de escaladare a tensiunilor dintre NATO și Rusia. Mulți parteneri au auzit ce a spus domnul secretar general, și anume că 50 de națiuni sprijină Ucraina în mod ritmic și clar pe parte de apărare.
Desigur, noi, ca aliați și parteneri ai NATO, oferim un sentiment al urgenței și a cererii și ofertei venite din partea Ucrainei, majoritatea lucrurilor de care avem nevoie. Totodată, învățăm și noi lecții, și anume că rezervele noastre din țările NATO încep să scadă. Nu doar rezervele Rusiei scad, ci și ale noastre, așa că acum avem un apel din partea industriei și asta facem noi ca NATO.
NATO este singura organizație în care industria poate să aibă claritate cu privire la cerere, iar asta nu după o perioadă de 6 luni sau 1 an, ci după aproximativ un deceniu”, a declarat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.
Secretarul de stat american Antony J. Blinken, alături de premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, precum şi reprezentantul Ambasadei SUA la Bucureşti, însărcinatul cu afaceri Davin Muniz au participat, marţi, la expoziţia ”Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, eseu fotografic care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român şi cel american. Premierul a arătat că este mândru să afirme că ”parteneriatul strategic dintre SUA şi România a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol”.
”Este o mare bucurie şi onoare să urez bun venit şefului Departamentului de stat al SUA, Antony Blinken, în Bucureşti. Este un moment foarte important, în care sărbătorim 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic România-SUA”, a declarat premierul Ciucă.
Şeful Executivului a arătat că se bucură pentru că în urmă cu 25 de ani, când a avut loc prin întâlnire cu poporul român a preşedintelui Clinton, Blinken a fost prezent la Bucureşti, în staff-ul preşedintelui SUA.
Nicolae Ciucă a arătat că este mândru să afirme că ”parteneriatul strategic dintre SUA şi România a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol”.
”25 de ani reprezintă un jalon extrem de important, care ne determină să conştientizăm că în 1997 s-a născut o generaţie care a crescut şi s-a maturizat odată cu parteneriatul strategic”, a mai afirmat Ciucă, exprimându-şi convingerea că această generaţie va face tot ce îi stă în putinţă pentru a apăra libertatea, drepturile câştigate şi valorile democratice.
”De asemenea, sunt convins că această generaţie, împreună cu poporul român, apreciază adevărata relevanţă a partaneriatului strategic dintre SUA şi România, precum şi apartenenţa noastră la NATO şi UE”, a spus premierul Ciucă.
Potrivit premierului, prezenţa lui Antony Blinken la Bucureşti confirmă interesul pe care SUA îl acordă partneriatului strategic dintre România şi SUA.
”Vă asigur că Guvernul României va face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru consolidarea şi extinderea acestui partaneriat strategic”, a afirmat Ciucă.
”Componenta politico-militară a parteneriatului strategic este una foarte importantă”, a arătat Ciucă.
Premierul a mulţumit pentru angajamentul SUA pentru prezenţa militară în ţara noastră şi importanţa pe care o acordă întăririi descurajîrii şi apărării pe Flancul estic.
”Desigur, dimenziunea economică este una foarte importantă şi trebuie să apreciez cooperarea economică şi creşterea investiţiilor americane în România”, a adăugat premierul Nicolae Ciucă.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a declarat marţi, după vizitarea unei expoziţii împreună cu premierul Nicolae Ciucă şi ministrul de Externe Bogdan Aurescu, că este minunat să se întoarcă din nou la Bucureşti, el arătând că a fost aici la Bucureşti când preşedintele Clinton şi preşedintele Constantinescu au anunţat lansarea acestui parteneriat strategic şi că a fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspiraţie pentru toată lumea, în căutarea libertăţii.
”Este minunat să mă întorc din nou la Bucureşti. Am fost aici la Bucureşti când preşedintele Clinton şi preşedintele Constantinescu au anunţat lansarea acestui parteneriat strategic. A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspiraţie pentru toată lumea, în căutarea libertăţii”, a spus Blinken.
Secretarul de stat al SUA a mai spus că nu crede că cei doi preşedinţi ar fi putut în acel timp să îşi închipuie cum va fi situaţia 25 de ani mai târziu, cu atâtea legături în domeniul economic, politic şi relaţiile personale.
”După cum aţi spus, avem o alianţă de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra când vom si atacaţi”, a mai spus Antony Blinken, precizând că au fost construire relaţii puternice şi în domeniul economic, inclusiv în cel energetic.
Secretarul de stat al SUA a menţionat şi relaţiile interpersonale, schimburi în domeniul academic şi cultural, care au dus la schimburi de persoane, idei între cele două ţări.