Acasă Declarații Iohannis: ”PSD-ul nu are soluții”. PSD-ul trebuie să aibă soluții, PSD-ul e la guvernare?

Iohannis: ”PSD-ul nu are soluții”. PSD-ul trebuie să aibă soluții, PSD-ul e la guvernare?

0
0
989

Într-o tentativă de conferință de presă, în care reporterii ”liberi” stăteau umiliți și aplecați de spate în fața unui microfon lăsat mult prea jos în fața Kaiserului așezat confortabil la un birou, Klaus Iohannis a declarat cu intonația și tonul carasteristic:

Moțiunea mi se pare neavenită. Dacă țara este cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economică nu vii să depui moțiune de cenzură. Asta arată doar că PSD nu e doar cinic, este și iresponsabil. PSD vrea să arate că mai este acolo. Nu are soluții, caută probabil soluții pentru baronii care se simt deconectați de resursele publice și probabil suferă. Există dubii cu privire la constituționalitatea demersului”.

Președintele Klaus Iohannis a avertizat miercuri, într-o conferință de presă, că nu sunt posibile noi măsuri de relaxare în condițiile în care numărul de infectări cu noul coronavirus crește zilnic.

În condițiile în care numărul de bolnavi crește zilnic, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile și până nu intrăm într-o zonă de descreștere a epidemiei nu vom lua alte măsuri de relaxare, dar guvernul va veni cu măsuri de sprijin economic”, a afirmat Iohannis, întrebat despre protestele celor din sectorul HORECA.

Nu s-a depus niciodată în vacanță parlamentară o moțiune. Sunt specialiști care spun că e discutabil. Avem o temă care trebuie clarificată. Vom vedea dacă e neconstituțională sau nu. Ce se întâmplă după discutăm după vot. După părerea mea, e un gest politic iresponsabil de uz intern pentru PSD

Am participat la reuniunea Consiliului European în format videoconferință pentru a discuta despre situația îngrijorătoare din Belarus.

Am subliniat că fraudarea alegerilor, reprimarea violentă a protestelor nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea UE.

Am solicitat încetarea imediată a violențelor și eliberarea persoanelor deținute ilegal.

Trebuie luate măsuri suplimentare din partea UE inclusiv sancțiuni față de cei vinovați.

E extrem de importantă inițierea unui dialog real și de substanță între autorități, opoziție, societatea civilă. Aceasta e singura soluție pentru o tranziție pașnică.

Trebuie susținute aspirațiile cetățenilor pentru democrație și libertate, în acord cu independența și suveranitatea țării.

O mențiune cu privire la situația din Mali.

Avem acolo 120 de militari și aș vrea să transmit că sunt în siguranță în acest moment, în ciuda tensiunilor din zonă.

Urmărim cu mare atenție evenimentele și suntem să pregătiți să acționăm în consecință dacă va fi cazul.”

Întrebări:

Cum veți acționa pentru a fi respectate legile promulgate de dvs?

Klaus Iohannis: Nimeni nu și-a dorit această epidemie, absolut nimeni nu și-a dorit o criză economică, dar aceasta a venit. Aici suntem. Evident că toată lumea îșii dorește să câștige mai bine, însă pentru a fi posibil trebuie să existe acești bani. Nu e posibil să împarți bani care nu există. Eu am spus de la început că nu putem să avem o situație în care categoriile cele mai vulnerabile să plătească nota de plată pentru epidemie și recesiune. Și atunci, cu toate că marea majoritate a economiștilor a repetat că nu se pot mări pensiile și alocațiile, am cerut soluții pentru a fi majorate, atât cât se poate, și iată că au venit cu soluții, majorare etapizată, iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși. Este o majorare atât cât s-a putut acum. Când economia își va reveni se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare.

Ca fost profesor, dacă un elev v-ar spune că are febră, cum ați reacționa? MS ar fi putut veni cu ghidul de începere a școlii mai devreme?

Klaus Iohannis: Când un elev acuză simptome evident că trebuie trimis la doctor să vadă care este problema. Este însă foarte clar că școala nu va începe ca de obicei, când lumea se aduna în curtea școlii, toți bucuroși că începe școala. Nu se vor aduna, dar școlile se vor deschide, pentru a evita o generație pierdută. Copiii trebuie să se întâlnească cu alți copii de vârsta lor. Măsurile nu sunt complicate, regulile de bază sunt aceleași – masca, distanța, igiena. Restul sunt chestiuni de specialitate, ce se face când în școală apar cazuri de boală, care școală se închide, care nu.

Există o nemulțumire foarte mare în sectorul HORECA, ați abordat acest subiect în discuțiile cu guvernul?

Klaus Iohannis: Înțelegem foarte bine această preocupare, este sectorul probabil cel mai grav lovit de criza economică. Guvernul a aprobat deja câteva scheme de ajutor, dar aici e vorba de sănătatea publică a întregii populații. În condițiile în care numărul de bolnavi crește zilnic, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile și până nu intrăm într-o zonă de descreștere a epidemiei nu vom lua alte măsuri de relaxare, dar guvernul va veni cu măsuri de sprijin economic.

Ce face UE dacă Rusia va intra cu trupe în Belarus?

Klaus Iohannis: Nu considerăm că acest scenariu se va întâmpla. E clar că situația e îngrijorătoare, dar singurele soluții sunt cele diplomatice. Toată lumea a declarat că e inadmisibilă o intervenție din exterior și nu ne așteptăm la o astfel de intervenție din nicio parte.

Ce le-ați transmite părinților care nu vor să semneze declarația care ar atrage răspunderea penală asupra lor?

Klaus Iohannis: În condițiile în care numărul de bolnavi crește zilnic, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile Cred că nu trebuie să ne formalizăm prea tare. Am constatat la toți părinții o preocupare firească față de sănătatea copiilor. Evident că părinții vor urmări starea de sănătate a copiilor și sigur că au partea lor de răspundere. Dacă nu sunt sănătoși. să-i țină acasă, să consulte medicul de familie. Nu trebuie să căutăm soluții sofisticate, birocratice, fiecare trebuie să-și asume rolul care îi revine.

Despre concediile de vară

Klaus Iohannis: Am citit recent un studiu care arată totuși că purtarea măștii în general poate preveni până la 80% din infecții. Distanțarea este la fel de importantă. Recomand românilor să meargă la munte, la mare, dar să respecte aceste măsuri absolut necesare

Dacă numărul de infectări crește exponențial, mai sunt oportune alegerile?

Klaus Iohannis: Deocamdată nu avem niciun motiv să credem că va crește exponențial, dar situația e fluidă. Nu pot să vă spun care va fi situația peste 5 săptămâni, dar cu toții sperăm că nu se va extinde exponențial epidemia, ci se va reduce numărul de noi infectări zilnice, pentru a avea alegeri sigure. Dacă lucrurile merg rezonabil mai departe, sunt de părere că se pot organiza alegeri. Se va purta masca, se va sta la o distanță rezonabilă etc.

Despre racolările de primari PSD de către PNL: De ce ați girat aceste racolări?

Klaus Iohannis: Nu le-am girat, ba dimpotrivă, și săptămâna trecută m-a exprimat clar împotriva traseismului politic. Acea parte din întrebare mi se pare extrem de tendențioasă și chiar greșit exprimată. Eu sunt împotriva traseismului politic. Cei care au trecut de la un partid la altul nu trebuie să îmi explice mie de ce a făcut-o, ci propriului electorat.

Dacă moțiunea trece, Orban rămâne prima opțiune ca premier?

Klaus Iohannis: Discutăm atunci

Ați avut o discuție cu Ludovic Orban pe subiectul primarilor racolați?

Klaus Iohannis: Tocmai am răspuns colegului dvs, eu sunt împotriva traseismului politic dar ca președinte nu sunt în niciun partid și nu pot eu să intervin într-un partid politic. Public, am tot dreptul să-mi spun opinia: Eu, Klaus Iohannis, sunt împotriva traseismului politic.

Considerați că moțiunea de cenzură e un demers real sau doar de imagine?

Klaus Iohannis: Demersul arată că PSD e și cinic și iresponsabil.

Despre majorarea alocațiilor pentru copii: Majorarea e suficientă pentru copii, 6 lei pe zi?

Klaus Iohannis: Eu mi-aș dori mult mai mult, dar dorința singură nu rezolvă problemele financiare niciodată. Mi se pare această chestiune, abordarea PSD de a respinge pe bandă rulantă astfel de ordonanțe, de un populism grosolan. Ei știu la fel de bine că banii nu sunt, suntem în criză economică. Ca să vii în parlament ca opoziție să dărâmi actele normative care gestionează banii care au rămas, poate fi citit numai într-o cheie electoralistă. E pur și simplu o chestiune de iresponsabilitate

Există în rândul cadrelor didactice o evaluare în privința abilităților de predare online?

Klaus Iohannis: Este foarte important să înceapă școala fizic. Nu peste tot va fi posibil, și acolo trebuie intervenit pentru a permite desfășurarea unui învățământ online. Știu că ministerul Educației a pregătit cursuri de pregătire, platforme online. Cred că e posibil să se găsească soluții pentru fiecare caz în parte, dar majoritatea școlilor vor funcționa fizic.

Sindicatele din educație vorbesc inclusiv despre boicotarea începerii anului școlar, pentru că nu primesc la timp majorările salariale

Klaus Iohannis: Nu cred că se va boicota începerea anului școlar, dar înțeleg îngrijorările lor. A fost vorba de niște creșteri salariale anticipate. Din motive regretabile, care țin de epidemie și de criza economică, bugetul s-a micșorat, însă reamintesc tuturor că acea creștere de 8% de la începutul anului s-a realizat. Este un fapt, ușor de verificat. Această creștere din toamnă din păcate nu mai este posibilă acum și a fost amânată pentru la anul. Este regretabil, așa cum e regretabil că nu au putut crește pensiile, alocațiile pentru copii însă banii ăștia sunt.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță o nouă intervenție în piața liberă prin limitarea adaosului comercial la produsele româneşti

Facebook 21 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ministrul Agriculturii Florin Barbu…