Acasă Declarații Iohannis salută și pupă șapca americană, după ce Biden a anunţat demararea programului legat de reactoarele modulare în România

Iohannis salută și pupă șapca americană, după ce Biden a anunţat demararea programului legat de reactoarele modulare în România

0
172

Klaus Iohannis, mesaj pe Twitter, după ce Biden a anunţat demararea programului legat de reactoarele modulare în România ”Președintele” României, Klaus Iohannis, anunță că țara noastră intră într-o nouă etapă a în programul de reactoare modulare.

Klaus Iohannis, reacție de ultimă oră după anunțul lui Joe Biden privind reactoarele modulare. ”Salut anunțul președintelui Biden privind cooperarea energetică dintre România și Statele Unite ale Americii, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România. Asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic între România și SUA”, a fost mesajul președintelui Klaus Iohannis, pe Twitter.

Klaus Iohannis nu a fost singurul care a reacţionat după anunţul lui Biden. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă: Vestea excelentă a președintelui SUA, Joe Biden, confirmă succesul eforturilor de cooperare dedicate dezvoltării programului nuclear civil național, pas esențial pentru atingerea țintelor de decarbonizare și asigurarea independenței energetice a României. “Anunțul președintelui SUA, Joe Biden, în cadrul Summit-ului G7, este o confirmare a solidității Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, care, devine tot mai aprofundat și în dimensiunea sa dedicată cooperării energetice.

Decizia SUA de a finanța cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) din România este componentă esențială a dezvoltării programului nuclear civil național.

Alături de construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, utilizarea noului tip de tehnologiei SMR va contribui la întărirea profilului energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și cu țintele de decarbonizare asumate.

Mai mult, dezvoltarea programului nuclear va impulsiona creșterea economică, atât prin revitalizarea lanțului de furnizori, cât și prin poziționarea României ca lider regional al acestei industrii.

Tehnologia reactoarelor modulare mici, dezvoltată de compania americană NuScale respectă cele mai înalte standarde de siguranța nucleară. Acest factor este vital în contextul în care energia nucleară este pilon fundamental prin care putem obține energie curată, la costuri accesibile pentru cetățenii români și pentru economia națională.

Încurajez industria nucleară românească și experții români să contribuie la dezvoltarea acestor etape preliminare, cu respectarea celor mai înalte standarde de siguranță nucleară. Producerea energiei nepoluante, ieftine și stabile reprezintă viitorul, iar prin tehnologia SMR, viitorul, este acum și în România.

Guvernul va continua să susțină proiectele dezvoltate de Nuclearelectrica, de companiile energetice strategice Transgaz și Romgaz, care, alături de cele implementate de mediul privat vor transforma România într-un stat independent energetic, furnizor de securitate energetică la nivel regional.

Valorificarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, cele deblocate prin noua lege off-shore, investițiile în energie regenerabilă, cu finanțări disponibile din Planul Național de Redresare și Reziliență și Fondul pentru Modernizare, înseamnă stabilitate energetică pentru cetățenii români și mediul economic național”.

Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala din Cernavodă, împreună cu NuScale şi E-Infra, au semnat recent un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. Semnarea a avut loc în cadrul workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la Bucureşti de Agenţia de Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) din SUA în parteneriat cu Departamentul de Comerţ al SUA.

”În cadrul workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la Bucureşti de Agenţia de Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) din SUA în parteneriat cu Departamentul de Comerţ al SUA, Nuclearelectrica, NuScale şi E-Infra au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. În urma Memorandumului de Înţelegere (MOU), companiile vor efectua studii de inginerie, analize tehnice şi activităţi de licenţiere şi autorizare pe amplasamentul din Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, locaţia selectată pentru implementarea primei centrale NuScale VOYGR™”, anunţă Nuclearelectrica.

USTDA a oferit un grant de 1,2 milioane de dolari la începutul anului 2021 către Nuclearelectrica pentru a efectua un studiu de identificare şi evaluare a mai multor amplasamente din România, inclusiv locaţii cu centrale termice pe cărbune existente care ar putea fi inlocuite cu reactoare modulare mici. Studiul a identificat mai multe amplasamente potenţiale adecvate, inclusiv amplasamentul din Doiceşti, Dâmboviţa, care a fost locaţia desemnată pentru dezvoltarea primului reactor modular mic.

”Amplasamentul selectat, fosta termocentrală de la Doiceşti dezafectată, respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaţionale şi naţionale. De asemenea, amplasamentul este disponibil în timp util pentru a îndeplini obiectivele României pentru implementarea reactoarelor modulare mici în acest deceniu şi pentru a permite României să devină un hub pentru implementarea reactoarelor modulare mici în regiune. Tehnologia SMR a NuScale, adecvată dezvoltării pe amplasamentul de la Doiceşti, este cea mai matură în ceea ce priveşte aprobarile, fiind primul şi singurul SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA în august 2020”, precizează compania.

În mod specific, Memorandumul de Înţelegere subliniază etapele semnificative pentru Nuclearelectrica şi NuScale în dezvoltarea tehnologiei de producere a energiei electrice în bandă, sigură şi accesibilă, cu zero emisii de carbon, pe amplasamentul de la Doiceşti, deţinut de Nova Power & Gas, E-Infra Holding. În urma Memorandumului de Înţelegere, companiile vor avansa analizele pentru implementarea în acest deceniu a unei centrale NuScale cu 6 module, 462 MWe pe amplasamentul Doiceşti.

Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite eliberararea în atmosferă a 4 milioane de tone de CO2 pe an.

NuScale Power a dezvoltat o nouă centrală nucleară pe baza de reactoare modulare cu apă uşoară pentru generarea de energie electrică, producerea de hidrogen şi alte aplicaţii ale energiei termice de proces. Conceptul revoluţionar al reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) foloseşte un modul NuScale Power Module™ fabricat în întregime de companie, capabil să genereze 77 MW de electricitate, folosind o versiune mai sigură, mai mică şi scalabilă a tehnologiei reactoarelor pe bază de apă sub presiune. Design-ul scalabil al NuScale – centrale electrice care pot găzdui până la patru, şase sau douăsprezece module electrice individuale – oferă beneficiile energiei fără carbon şi reduce angajamentele financiare asociate instalaţiilor nucleare de dimensiuni de gigawaţi. Investitorul majoritar la NuScale este Fluor Corporation, o companie globală de inginerie, achiziţii şi construcţii cu un istoric de 70 de ani în domeniul energiei nucleare comerciale.

România va dezvolta primul simulator pentru camera de comandă a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generaţii de ingineri.

Fiind printre primele ţări care se alătură demersului de independenţă energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, România va obţine o poziţie de lider şi multiple beneficii socio-economice: are potenţialul de a deveni o bază pentru susţinerea producţiei şi asamblarea componentelor SMR şi un centru de pregătire şi formare a viitorilor operatori şi specialişti, spune Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica.

În urma acordului de a avansa dezvoltarea tehnologiei SMR a NuScale, România are potenţialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa şi de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR în regiune, în special în alte ţări din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări care doresc să îşi consolideze securitatea energetică cu o sursă de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată şi să îşi atingă în acelaşi timp obiectivele de decarbonizare.

“Vechea centrală pe cărbune de la Doiceşti va reveni la Sistemul Energetic Naţional, cu aceeaşi putere instalată, într-o tehnologie ultra modernă, sustenabilă, cu o durată lungă de viaţă. Este un model replicabil, aproape perfect din punct de vedere energetic şi economic, în care se integrează noua capacitate energetică folosind racordurile existente la utilităţi”, a declarat Teofil Mureşan, preşedintele Consiliului de Administraţie E-INFRA, holding ce include Nova Power & Gas.

La rândul său, Ştefan Corneliu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, afirmă că judeţul are şansa să dea startul şi să construiască o centrală exemplară.

În martie 2019, Nuclearelectrica şi NuScale au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licenţierea şi construcţia unui SMR NuScale în România.

La 9 octombrie 2020, România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având o largă susţinere şi fiind adoptat cu majoritate de voturi.

De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Înţelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica si evalua potenţialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.

Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale şi Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.

Aceste etape importante vin ca urmare a unei relaţii puternice în domeniul nuclear între România şi SUA, care a început în 1981, când preşedintele Reagan a aprobat primul împrumut Exim SUA pentru proiectul Unităţii 1 de la Cernavoda.

În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept primul şi singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea şi implementarea tehnologiei SMR. Compania menţine un ritm susţinut al programului său pentru comercializarea tehnologiei sale SMR, inclusiv dezvoltarea lanţului de aprovizionare, dezvoltarea proiectului centralei, planificarea activităţilor de livrare şi punere în funcţiune. NuScale a semnat deja contracte cu Doosan, Samsung şi GS Energy Corporation pentru a avansa în dezvoltarea de componente SMR.

Au fost deja semnate memorandumuri de cooperare cu companii din diferite ţări, cum ar fi: KGHM şi PBE, Polonia; Energy Holding, Bulgaria; OPG, Prodigy Clean Energy, BWXT, Canada; CEZ, Republica Cehă etc. Un proiect NuScale SMR cu şase module este în curs de dezvoltare în Utah, SUA.

Intrarea Băncii Japoniei în Cooperarea Internaţională (JBIC) cu o investiţie strategică de 110 milioane de dolari în NuScale Power dovedeşte interesul internaţional şi confirmă încrederea puternică în tehnologia NuScale SMR, mai arată compania de stat.

Compania Naţională „Nuclearelectrica” este compania naţională din România care produce electricitate, căldură şi combustibil nuclear, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deţinând 82,49% din acţiuni şi alţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti în 2013.

SN Nuclearelectrica SA operează două unităţi nucleare CANDU de la CNE Cernavoda, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi este în curs de a realiza un ciclu de combustibil integrat prin achiziţionarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru sprijinirea proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia de energie fără carbon din România.

NuScale îşi are sediul central în Portland şi are birouri în Corvallis, Rockville, Charlotte, Richland, şi Londra.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

Pe Rafila îl ia gura pe dinainte: ”Îi îndemn pe cei de până la 40 de ani să ridice pastilele de iodură de potasiu cât mai repede”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îndeamnă persoanele cu vârste de sub 40 de ani să î…