Acasă Declarații Isărescu, despre un nou mandat la BNR: ”Din când în când trebuie să mă uit la buletin, decizia nici nu depinde de mine, depinde de Parlament”

Isărescu, despre un nou mandat la BNR: ”Din când în când trebuie să mă uit la buletin, decizia nici nu depinde de mine, depinde de Parlament”

0
0
234

Isărescu despre un nou mandat la BNR: ”Din când în când trebuie să mă uit la buletin, decizia nici nu depinde de mine, depinde de Parlament”.

Isărescu despre un nou mandat la BNR: ”Din când în când trebuie să mă uit la buletin. Deci a apărut clar această problemă, nu? Decizia nici nu depinde de mine, depinde de Parlament.”

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în vârstă de 74 de ani, a declarat, fiind întrebat despre un nou mandat la conducerea BNR, că trebuie să se uite şi în buletin. El a precizat că o decizie pe această temă nu depinde el, ci de Parlament.

Mugur Isărescu a fost întrebat joi, într-o conferinţă de presă, dacă a luat o decizie de a continua la conducerea BNR, având în vedere că în acest an îi expiră mandatul.

“Noi nu putem să luăm nicio decizie. Parlamentul hotărăşte, partidele politice, aşa cum spune legea. Noi trebuie să ne facem aici datoria până în ultimul moment. Şi să dăm Consiliului următor o situaţie stăpânită”, a declarat guvernatorul BNR.

El a fost întrebat dacă se ţine cont şi de dorinţa sa, pentru că nu îl poate forţa nimeni.

“Nu poate, într-adevăr, şi nu poate să forţeze pe nimeni, într-adevăr, dar aşa cum s-a întâmplat până acum, au loc discuţii responsabile şi serioase între cei care sunt propuşi şi cei care sunt şi aşa mai departe. Pot să vă spun că nu depinde de noi. Până când nu ne cheamă Parlamentul, nu ne apucăm să comentăm. Ne ţinem de treabă”, a explicat guvernatorul BNR.

Isărescu a fost întrebat dacă personal îşi doreşte un nou mandat la şefia Băncii Naţionale a României.

“Nu pot să vă spun dorinţele mele personale că mă ruşinez. Din când în când trebuie să mă uit la buletin. Deci a apărut clar această problemă, nu?”, a adăugat guvernatorul BNR.

La remarca potrivit căreia încă este tânăr, Mugur Isărescu a afirmat: “Nu mai sunt. Am fost odată, dar sunt totuşi mulţi ani de atunci. (…) Nici nu depinde de mine şi n-avem şi rost să facem o discuţie din tema asta. Depinde de Parlamentul României. Noi, membrii Consiliului, stăm până în ultima clipă, ţinem frâiele şi, pe urmă, le dăm mandatul boardului viitor. Am făcut atât, atât, atât, mai trebuie făcută asta”.

În vârstă de 74 de ani, Mugur Isărescu este, din septembrie 1990, preşedinte al Consiliului de administraţie şi Guvernatorul Băncii Naţionale a României.

El a fost numit de Guvern în 1990 şi a continuat cu mandat încredinţat de Parlament în 1991 şi reînnoit în decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009, octombrie 2014 şi octombrie 2019.

El îşi va încheia anul acesta cel de-al şaselea mandat complet de guvernator BNR.

Conform Statutului BNR, ”membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, cu nominalizarea conducerii executive, sunt numiţi de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului”. Numirile se fac pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.

Cât mai avem de aşteptat ca să plătim rate mici. Isărescu susţine că am evitat recesiunea la mustaţă.

Mai avem de aşteptat până să plătim rate mai mici. BNR ar putea tăia dobânda cheie abia în aprilie sau mai. Mugur Isărescu spune că e din cauza inflaţiei, care s-a reaprins în ianuarie, pe fondul noilor taxe şi impozite. Guvernatorul Băncii Naţionale susţine şi că am evitat recesiunea „la mustaţă”.

Din cauza preţurilor mari, Banca Naţională nu scade, de mai bine de un an, dobânda-cheie, cea care ne stabileşte cât de mari sunt ratele pe care le plătim. Guvernatorul Mugur Isărescu spune că există premise pentru o reducere, dar cu o condiţie.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Inflaţia se duce în jos. Dar ne mai trebuie cel puţin două luni, cred eu, de scădere a preţurilor ca să luăm o decizie.

În ianuarie, scumpirile s-au reaprins din cauza taxelor şi a impozitelor introduse de Guvern. Însă, dacă în februarie şi martie, de exemplu, inflaţia va fi în scădere, ne putem aştepta ca, în aprilie, BNR să taie din dobânzi.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Clotilde Armand se victimizează din nou, neomarxista de la Sectorul 1, susține că este persecutată la ordin politic: „Sunt linșată pentru reformele luate”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Clotilde Armand se victimizează din no…