Acasă Declarații Kelemen Hunor bate șaua, referendum pentru modificarea Constituției: ”Nu renunțăm la acest lucru, oricum se va organiza un referendum”

Kelemen Hunor bate șaua, referendum pentru modificarea Constituției: ”Nu renunțăm la acest lucru, oricum se va organiza un referendum”

0
421

UDEMERISTUL Kelemen Hunor, a anunțat, că va sprijini organizarea unui referendum privind modificarea Constituției. ”Nu renunțăm la acest lucru. Oricum se va organiza un referendum de modificare a Constituției”.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, despre coaliția de guvernare, că nu este una simplă.

Este una stabilă și operațională, o coaliție mare care dispune de o majoritate mare în Parlament. Atunci când am lansat coaliția, am spus că, având o asemenea majoritate, ar trebui să modificăm și Constituția”, a spus Kelemen Hunor.

Nu renunțăm la acest lucru. Oricum se va organiza un referendum de modificare a Constituției pentru că USR are un proiect de modificare a Constituției, Fără penali în funcții publice, care a trecut de Camera Deputaților. Iar când Senatul va include pe ordinea de zi, și noi vom sprijini acest referendum și cred că și ceilalți colegi din Senat. Deci, oricum se va organiza un referendum de modificare a Constituției”, a precizat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR crede că USR vrea să arunce referendumul în campania electorală deoarece astfel de acțiuni politice au loc înaintea unor alegeri.

Alegerile următoare vor fi europarlamentarele, în mai 2024. Trebuie să fim în stare să formulăm obiective pe termen lung, nu trebuie să ne concentrăm exclusiv pe rezolvarea problemelor cotidiene. Oamenii vor sprijini partidele politice dacă văd că, pe lângă rezolvarea problemelor zilnice, partidele reprezintă eficient și interesele oamenilor, interesele întregii țării”, a explicat președintele UDMR.

Ultimul referendum de modificare a Constituției României a avut loc în 6 și 7 octombrie 2018. Demersul a avut la bază o inițiativă cetățenească demarată de Coaliția pentru Familie la sfârșitul anului 2015.

Inițiativa a strâns numărul de semnături necesare pentru a iniția un proiect de lege constituțională și a fost sprijinită activ de Biserica Ortodoxă și de Biserica Romano-Catolică, potrivit Wikipedia.

Referendumul a vizat înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie”. Potrivit expunerii de motive din proiectul de lege, acesta ”își propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de `soți`” .

Referendumul a eșuat, întrucât nu a fost atins pragul de validare. Conform Biroului Electoral Central, 21,1% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne în cele două zile dedicate consultării.

Referendumul din 6 și 7 octombrie a înregistrat, astfel, cea mai slabă prezență la vot din 1990 și până în prezent.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

După ”succesul” implementării măsurilor economice și sociale, Ciolacu e interesat acum, de „redimensionarea impozitelor” și de ”impozitului progresiv”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că susţine „categoric” int…