Acasă Declarații Klaus Iohannis anunță că nu va demisiona: ”Pe mine m-au votat peste 6 milioane de oameni, oricum peste câteva luni plec”, opoziția face spume

Klaus Iohannis anunță că nu va demisiona: ”Pe mine m-au votat peste 6 milioane de oameni, oricum peste câteva luni plec”, opoziția face spume

0
0
73

Klaus Iohannis anunță că nu va demisiona. ”Pe mine m-au votat peste 6 milioane de oameni, oricum peste câteva luni plec”, opoziția face spume.

Iohannis: ”Nu văd, sincer, o utilitate în discuţii prelungite despre dacă trebuia să stau sau nu trebuia să stau Eu oricum peste puţine luni plec şi ce am făcut este de domeniul trecutului. Mi le asum, şi pe cele bune, şi pe cele rele.”

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, întrebat dacă va demisiona, că nu vede utilitatea unor ”discuţii prelungite despre dacă trebuia să stau sau nu trebuia să stau”. ”Eu oricum peste puţine luni plec şi ce am făcut este de domeniul trecutului. Mi le asum, şi pe cele bune, şi pe cele rele, dar acum trebuie să ne pregătim pentru noi alegeri”, a subliniat el.

Iohannis a fost întrebat, luni, înainte de participarea la reuniunea informală a Consiliului European pe teme de apărare, dacă va decide să demisioneze.

”Cred că este o temă vehiculată din motive populiste şi electoraliste pentru că, nu-i aşa, funcţionăm după Constituţie şi atunci când am fost ales, peste 6 milioane de români mi-au dat votul ca să fac treaba ca la carte, iar cartea este Constituţia şi în Constituţie scrie foarte clar şi îmi spune că trebuie să stau până predau mandatul preşedintelui nou ales. Cred că am lămurit cu asta toată discuţia”, a declarat Iohannis.

El a afirmat că nu crede că despre asta ar trebui să se vorbească acum în România.

”Eu oricum peste puţine luni plec şi ce am făcut este de domeniul trecutului. Mi le asum, şi pe cele bune, şi pe cele rele, dar acum trebuie să ne pregătim pentru noi alegeri, România trebuie să aleagă un preşedinte şi românii trebuie să înţeleagă că asta este tema pe care trebuie să o discutăm. Nu văd, sincer, o utilitate în discuţii prelungite despre dacă trebuia să stau sau nu trebuia să stau. Nu asta este tema. Candidaţii şi cei interesaţi de România să poftească în faţă şi să spună ce vor ei să facă pentru România, cum vor ei să ducă România mai departe şi la ce să se aştepte românii de la ei pentru următorii ani. Acstea sunt temele care, după părerea mea, sunt importante şi ar fi foarte util să ne concentrăm pe acestea”, a conchis Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că explicațiile pentru anularea alegerilor sunt clare, publicate în motivarea deciziei CCR, iar în raportul Comisiei de la Veneţia privind anularea alegerilor prezidenţiale sunt făcute, în esenţă, propuneri privind modul cum ar trebui să fie tratate astfel de chestiuni, în eventualitatea în care s-ar mai ajunge vreodată într-o astfel de situaţie. Președintele a precizat că el, personal, nu îşi doreşte să se repete situaţia.

Klaus Iohannis a fost întrebat, luni, înainte de participarea la reuniunea informală a Consiliului Europei pe teme de apărare, despre raportul Comisiei de la Veneţia şi dacă el crede că au fost destule informaţii pentru anularea alegerilor prezidenţiale.

”Este foarte important să vedem cum s-a ajuns aici şi s-a ajuns aici pentru că, în Constituţia României, Curtea Constituţională este cea care validează sau invalidează alegerile prezidenţiale. Pe de altă parte, aud, aşa, voci în publicul nostru cum că trebuie să vină cineva să explice ce s-a întâmplat. Or, ce s-a întâmplat scrie foarte clar în motivaţia care a fost publicată de Curtea Constituţională după decizie. Acolo putem să citim de ce a luat Curtea această decizie. Comisia de la Veneţia a analizat toate aceste chestiuni şi, după părerea mea, a venit cu un document care face, în esenţă, câteva propuneri, cum ar trebui poate să fie tratate chestiunile dacă cumva – personal, sper să nu se repete situaţia – dacă cumva vreodată se ajunge în ceva similar”, a afirmat el.

”Eu cred că acum este rolul Parlamentului să preia acest document de la Comisia de la Veneţia să vadă unde se pot şi unde sunt oportune anumite modificări legislative”, a arătat Iohannis.

”Eu cred că foarte multă lume se simte… poate nu nedreptăţită, dar enervată de faptul că aceste alegeri nu au dat un rezultat. Cu toţii ne-am aşteptat să avem alegeri care aduc un rezultat, să avem un nou preşedinte, eu să-i predau mandatul şi lucrurile să meargă mai departe. Din păcate, lucrurile nu au fost aşa, de aceea cred că acum este cu atât mai important să ne pregătim foarte bine, instituţiile abilitate să se pregătească foarte serios pentru alegerile care vor avea loc în mai”, a susţinut Iohannis.

Comisia de la Veneţia şi-a declinat, într-un raport publicat săptămâna trecută, competenţa de a se pronunţa asupra deciziei Curţii Constituţionale a României cu privire la anularea alegerilor prezidenţiale. Standardele internaţionale nu impun şi nici nu interzic în principiu deciziile din oficiu ale curţilor constituţionale de anulare a unui scrutin, dar ele ar trebui să fie limitate la circumstanţe excepţionale şi clar reglementate, pentru a păstra încrederea alegătorilor în legitimitatea alegerilor.

Deşi anularea rezultatelor alegerilor trebuie, în principiu, să fie întemeiată pe încălcarea legii, trebuie avut în vedere faptul că instanţele constituţionale pot avea competenţa de a evalua constituţionalitatea legislaţiei electorale şi de a invalida alegerile, dacă au constatat că legislaţia nu garantează dreptul la alegeri libere, inclusiv în cazurile în care legea nu reuşeşte să reglementeze aspecte importante ale campaniei electorale şi elementele principale ale alegerilor, preciza raportul Comisiei de la Veneţia.

„Este foarte importat să vedem cum s-a ajuns aici. Şi s-a ajuns aici pentru că, în Constituţia României, Curtea Constituţională este cea care validează sau invalidează alegerile prezidenţiale. Pe de altă parte, aud, aşa, voci în publicul nostru cum că trebuie să vină cineva să explice ce s-a întâmplat. Or, ce s-a întâmplat scrie foarte clar în motivaţia care a fost publicată de Curtea Constituţională, după decizie. Acolo putem să citim de ce a luat Curtea această decizie.

„Este foarte importat să vedem cum s-a ajuns aici. Şi s-a ajuns aici pentru că, în Constituţia României, Curtea Constituţională este cea care validează sau invalidează alegerile prezidenţiale. Pe de altă parte, aud, aşa, voci în publicul nostru cum că trebuie să vină cineva să explice ce s-a întâmplat. Or, ce s-a întâmplat scrie foarte clar în motivaţia care a fost publicată de Curtea Constituţională, după decizie. Acolo putem să citim de ce a luat Curtea această decizie.

Reacţia lui Bolojan când a fost întrebat dacă e pregătit să-i ia locul lui Iohannis, ca preşedinte interimar: „Haideţi să ne concentrăm”.

Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, a fost întrebat dacă este pregătit să preia interimar funcţia de preşedinte al României, în cazul unei demisii a lui Klaus Iohannis, el răspunzând că există o decizie a Curţii Constituţionale care arată clar că preşedintele îşi continuă mandatul şi că a fost stabilită şi data alegerilor. ”Haideţi să ne concentrăm, să vedem cine candidează la funcţia de preşedinte, să fim atenţi la toţi candidaţii”, a afirmat el.

„Conform legii, preşedintele Senatului într-o asemenea ipoteză este într-adevăr cel care ar ocupa această funcţie. Acum, vedeţi, în această perioadă este această discuţie legată de legitimitatea preşedintelui, de perioada asta de provizorat. Şi atunci, aici sunt cele două aspecte: cel instituţional-legal şi cel social-politic. Din punct de vedere instituţional-legal, există o decizie a Curţii Constituţionale care arată cât se poate de clar că preşedintele îşi continuă mandatul până la noile alegeri. Aceste noi alegeri au fost stabilite, sunt în luna mai, nu există niciun fel de dubiu. Pe de altă parte, fiind o perioadă de precampanie şi fiind această situaţie, există nişte linii de atac pe care le vedem, politice, legate de suspendarea preşedintelui, de criticare, aşa mai departe”, a declarat Ilie Bolojan.

„Din nou, asta este doar un act politic pentru că, în termen real, dacă mâine s-ar da drumul la această procedură, ar începe să funcţioneze totul fără cusur, vă daţi seama că referendumul plus alegerile s-ar face mult după luna mai. Şi atunci, puţin simplu, dacă eşti un om realist, înţelegi, dom’le, asta este situaţia, este o situaţie de provizorat. Nu se întâmplă nimic. Haideţi să ne concentrăm, să vedem cine candidează la funcţia de preşedinte, să fim atenţi la toţi candidaţii. Şi sigur, nu ne opreşte nimeni ca în luna mai să votăm turul 1, turul 2 şi să ne alegem preşedintele pe care ni-l dorim. Şi, într-adevăr, cu această alegere, practic, s-ar închide ciclul electoral pe care, teoretic, ar fi trebuit să-l închidem anul trecut şi va fi o perioadă, ipotetic, de stabilitate de trei ani de zile”, a spus Bolojan.

De asemenea, Bolojan a estimat că va urma o perioadă ”destul de agitată”.

„Indiferent ce se va întâmpla pe tema asta, cred că trebuie să fim conştienţi că, datorită jocului care va veni, cu siguranţă lucrurile se vor supralicita politic. Dacă se rezolvă ceva, mai atacăm o altă temă. Deci va fi o perioadă destul de agitată. Vedem că partidele care, să spunem, sunt astăzi în opoziţie, caută să ţină electoratul activ, să protesteze, să găsească orice fel de motiv, să speculeze orice fel de chestiune”, a spus Bolojan.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Pe modelul Georgescu, agramata POT Gavrilă, însoțită de alai, Simion și flancată de gărzi de corp, și-a depus candidatura la BEC: ”Nu candidez pe persoană fizică”

Facebook 323 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Pe modelul Georgescu, agramata POT…