Acasă Declarații Klaus Iohannis: ”Fac apel la decență politică și socială”

Klaus Iohannis: ”Fac apel la decență politică și socială”

0
0
1,913

O nouă șezătoare…în sensul în care președintele șade impunător la masa prezidențială de la care se trage obsesiv de mască și asta de fiecare dată când nu îi convine o întrebare, pe când ”jurnaliștii” întrebători…stau slugarnic în picioare și mai mai că nu își cer scuze că îl deranjează cu pupături obediente pe domnia sa magraonul.

”Decență politică”? Președintele Klaus Iohannis are ipocrizia și tupeul să ceară celorlalți actori de pe scena politică, ca să fie decenți…? El care cu o aroganță, cu o scrâșneală și cu o ură înfiorătoare…la fiecare declarație sau șezătoare cu iz de conferință de presă, înjură și ceartă electoral PSD-ul, ca un veritabil președinte de partid ce se află!?

Acum aparent președintele Klaus Iohannis nu mai consideră că plăcuța suedeză cu numele PNL pe ea și dezaprobă astfel de ieșiri…vrea și cere decență!

Cum domnule președinte, ”dacă îmi permiteți”, acum în această ”peroadă” nu vă mai place ”opinia politică” și plăcuța suedeză atunci când pe ele scrie PNL?! Acum avem nevoie de ”decență”? Decență cam cum? Înjurând PSD-ul și făcând campanie pentru PNL de la pupitrul prezidențial? Cam în halul ăsta de decent? (n.r).

Dar ce a declarat azi Klaus Iohannis:

Școala începe pe 14 septembrie în condiții cu totul diferite. Avem doar câteva localități unde se va relua exclusiv online, iar în altele – în sistem hibrid. Autoritățile centrale și locale au implementat proceduri pentru a limita riscurile de transmitere a Covid 19, dar eficiența lor depinde de colaborarea cadre didactice – elevi – profesori.

Limitarea accesului la educație are consecințe negative majore și ne afectează tuturor viitorul. Decizia de a deschide școlile, deși nu e ușoară, e corectă și necesară. Evidențiez eforturile autorităților locale de a asigura școlilor tot ce e necesar. Le mulțumesc profesorilor și conducerilor școlilor.

”Nu știm acum cât va mai dura pandemia și de aceea alegerile locale nu mai pot fi amânate pe termen nedefinit. Provizoratul și lipsa de legitimitate dăunează democrației. Campania electorală a început deja, candidații își pot prezenta public proiectele. Din păcate, nu lipsesc inițiativele demagogice, e o competiție între proiecte. Campionul proiectelor fără acoperire e PSD. Fac apel la decență politică. Crearea de false așteptări e practică electorală toxică, ce face rău oamenilor. Dragi români, informați-vă, comparați ofertele electorale și alegeți în cunoștință de cauză” a adăugat Klaus Iohannis.”

Sesiunea de întrebări și răspunsuri:

TVR: Există multe semnale din țară despre situații confuze în privința școlii. Sunt comune pe lista roșie unde primarii spun că nu au tablete sau semnal la internet. Sunt părinți care ezită să își trimită copiii la școală. Ce notă ați da autorităților implicate în acest proces?

Iohannis: Mă abțin să dau notă înainte să înceapă școala. În mii și mii de școli, oamenii au rezolvat problemele, marea majoritate a copiilor vor merge la școală. Sigur, ca în fiecare an, regretabil mai există și excepții, chestiuni nerezolvate, dar ele pot fi rezolvate. Am constatat o implicare exemplară și la autoritățile locale, și la cele centrale. Poate că nu e așa rău că începe școala în campania electorală, fiecare primar vrea să arate că se implică. Nu e posibil ca din capitală să se rezolve problemele fiecărei școli din fiecare comunitate.

TVR: Nu credeți că există riscul ca aceste excepții să vulnerabilizeze copiii care și așa erau vulnerabili?

Iohannis: Guvernul și autoritățile locale se vor ocupa de copiii vulnerabili. Am convingerea că lumea se va implica și le va rezolva.

Epoch Times: Tot mai multe voci din societatea civilă atenționează că în timp ce evenimentele electorale sunt permise, dreptul de a protesta e îngrădit. Cei care protestează riscă dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Intenționați să vă implicați?

Iohannis: E o problemă foarte interesantă. Eu sunt de părere că, dacă se respectă normele, cred că s-ar putea organiza și forme de protest. Cred că autoritățile mai degrabă se tem de nerespectarea normelor, am văzut manifestări la care nu s-au respectat, și asta nu ajută pe nimeni.

Realitatea PLUS: Ieri a apărut un document prin care fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, o informa încă de anul trecut pe premierul Viorica Dăncilă că nu pot fi mărite pensiile cu 40%. PSD continuă să ceară mărirea cu 40%. Cum vedeți presiunile PSD?

Iohannis: Nu ar fi existat bani, se pare, nici dacă nu ar fi existat pandemia. Acum, bugetul s-a restrâns considerabil. Totuși, și eu. și premierul ne-am dorit o creștere pentru pensionari. Atât s-a putut, la fel ca și în cazul alocațiilor. Revin la ce am mai spus: e regretabil că PSD nu a înțeles nimic de aici și continuă să dea impresia că s-ar fi putut mai mult. Nu s-ar fi putut. Aceste încercări ale PSD de a corecta prin Parlament e jalnică, populistă, electoralistă, care nu le face cinste.

Realitatea PLUS: Dacă dublarea alocațiilor și creșterea pensiilor cu 40% vor ajunge la dvs, ce veți face?

Iohannis: O să vă spun la acel moment. Dar bugetul nu poate susține așa ceva. Asta e realitatea.

Antena 3: Economia a suferit cea mai mare scădere, leul se depreciază. Guvernul a anunțat că lucrează la bugetul 2020. Veți susține o lege a înghețării pensiilor?

Iohannis: Nu s-a vehiculat niciodată tăiere de salarii și pensii. E o prostie PSD. Nu s-a vorbit așa ceva. Dar bugetul 2021 trebuie construit cu mare grijă, e de preferat ca bugetul să fie discutat și aprobat de noul Parlament, rezultat după alegeri și nu de acest Parlament. Nu se discută de tăieri de salarii și pensii, exclus așa ceva. Economia își revine după reculul din trimestrul 2 spre un parcurs normal, cu creșteri de salarii, pensii și investiții. M-am bătut pentru fonduri europene semnificative.

Antena 3: Cum credeți că vor putea elevii să-și poarte masca, v-am văzut pe dvs. că ați atins masca de mai multe ori?

Iohannis: Sunt convins că se vor obișnui repede. Copiii se obișnuiesc repede chiar și cu lucruri mai puțin plăcute

B1: Surse din PNL spun că premierul Orban e nemulțumit de miniștrii Monica Anisie, Lucian Bode și Cătălin Predoiu. Pe dvs ce vă nemulțumește la acești miniștri?

Iohannis: Nu am de gând să fac evaluarea miniștrilor, e activitate rezervată premierului. Dar povestea cu remanierile e o poveste simplă de campanie. Eu nu am discutat cu premierul despre nemulțumiri sau posibile remanieri, nici nu e cazul. Când premierul va decide să facă o schimbare, probabil îmi va spune acest lucru. Dar nu s-a discutat, nu e o temă.

Prima TV: Vorbim de 5.000 de școli care nu au acces la internet, cum a spus vicepremierul Raluca Turcan. Sunteți mulțumit de această chestiune?

Iohannis: Sunt discuții cu operatorii de telecomunicații și se va rezolva. Dacă ne uităm la ce situații au fost de rezolvat, poate că rezultatul e neașteptat de bun.

Știrile Pro TV: O companie a oprit testele pentru vaccinul anti-Covid din cauza problemelor apărute. Ce așteptări sunt în acest moment?

Iohannis: OMS a spus că e foarte puțin probabil să avem un vaccin în 2020. Companiile farma lucrează foarte intens, UE a oferit sprijin financiar pentru companii. Rezultatul final îl vom ști când primul vaccin aprobat va fi pe piață

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță o nouă intervenție în piața liberă prin limitarea adaosului comercial la produsele româneşti

Facebook 21 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ministrul Agriculturii Florin Barbu…