Președintele Klaus Iohannis a susținut luni seara, în această ”peroadă” în care inabilitatea și ineficiența ”autorităților” în a administra actuala situație pandemică cu care ne confruntăm în ultimele 7 luni, o altă tentativă de conferință de presă tip șezătoare de la Palatul Cotroceni.
Dar dacă președintele țării se prezintă la o conferință de presă organizată de Administrația Prezidențială și la toate întrebările răspunde evaziv și neștiutor cu: ”Nu știu exact, dar mă voi informa la Guvern și veți primi un răspuns prin biroul de presă al Administrației Prezidențiale”, atunci la ce folos toată această șaradă cu pretenții de conferință de presă? Doar așa, ca să mai faci ”puțină” campanie electorală pentru PNL și să înjuri pentru a câta oară PESEDE?!
Delarațiile vin în ziua în care România a avut cea mai mare rată de pozitivare de la începutul pandemiei și un nou record a fost înregistrat în ce privește numărul pacieților ajunși în stare gravă la Terapie Intensivă.
Totodată, în Capitală au fost introduse noi măsuri, ce intră în vigoare de marți, după ce rata de infectare a depășit 3 cazuri la 1.000 de locuitori. Noile restricții au fost însă întârziate, după ce prefectul Bucureștiului a ales să nu convoace duminică, în zi de weekend, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă.
”Astăzi, am participat astăzi la Summitul Inițiativa Celor 3 Mări.
Obiectivul principal al României este implementarea proiectelor strategice, primul pas este așa-numitul proiect BRUA.
Aceste proiecte strategice pentru noi au nevoie de finanțare substanțială și ar trebui utilizate și fonduri guvernamentale, europene, precum și cele anunate de SUA.
Apreciez că am avut un summit bun.
Înainte de a vă răspunde la întrebări vreau să mă refer și la situația epidemiologică actuală.
Din nefericire și noi ne confruntăm cu o creștere accelerată a cazurilor de COVID.
Bucureștiul a ajuns în scenariul roșu, alte județe sau localități sunt de asemenea foarte aproape de acest prag.
Guvernul a stabilit măsurile specifice fiecrărui scenariu, dar autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea de a le implementa.
Este de neînțeles că la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat în termeni clari, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte.
Atitudinea prefectului Capitalei este inacceptabilă și nu trebuie să rămână fără urmări.
Presiunea pe spitale a crescut la cote uriașe. Trebuie să acționăm acum, decisiv!
Dragi români, ducem de atâtea luni o bătălie pentru sănătatea noastră.
Sunt convins că putem din nou să reducem curba infectărilor.” a declarat Luni seara Klaus Iohannis.
ÎNTREBĂRI:
Î. Considerați că ar trebui ca și în București să se impună măsuri precum rămânerea oamenilor în casă pe un interval de timp?
R. Sunt o serie de măsuri care au fost luate pentru a reduce numărul de infectări. Evident că, dacă nu se oprește pandemia, atunci experții vor veni cu recomandări suplimentare. Dar după cum ne-au spus specialiștii acum aceste măsuri sunt necesare.
Î. A crescut mult numărul cazilor de COVID-19, ce se va întâmpla în cazul alegerilor parlamentare? Marcel Ciolacu spunea că atributul organizării revine atât Guvernului cât și președintelui și spunea că își dorește o invitație la consultări pentru stabilirea exactă a datei.
R. Alegerile au fosta stabilite conform legii și vor avea loc pe 6 decembrie. Parlamentul a aprobat deja o lege și Guvernul gestionează acest proces.