Acasă Declarații Ludovic Orban: ”Nunțile și botezurile focare de infecție în România”

Ludovic Orban: ”Nunțile și botezurile focare de infecție în România”

0
0
844

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban după videoconferința cu prefecții și cu reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în gestionarea epidemiei.

Am discutat la videoconferință despre intesificarea acțiunilor autorităților în lupta contra COVID-19. E evidentă o tendință de creștere a numărului de cazuri. Am cerut Comitetelor județene pentru situații de urgență o intensificare a acțiunilor de control, dar și de comunicare cu cetățenii. Le-am cerut să urmărească mai multe linii de acțiune. În școli să fie respectate toate măsurile de protecție sanitară. Deciziile de la nivelul comitetelor să țină cont de reglementările luate de Guvern. Nu contează bunul plac al unor directori de școli!

Riscul cel mai mare de infectare a fost la nunți, botezuri, alte tipuri de evenimente, la care nu s-au respectat regulile. Al doilea factor de risc a fost transportul, mai ales cei intrajudețean, interjudețean și spre și dinspre platformele industriale. Am cerut intensificarea controalelor. Acolo unde legislația impune, trebuie introduse decizii de restricție. Am cerut Comitetelor județene, acolo unde situația o impune, să impună carantinarea de localități sau de zone.

Cât despre comunicarea publică, am cerut prefecților ca, după depunerea jurământului de către primari, să ceară primarilor să se implice.

Până la locale, mulți primari s-au temut să ia decizii și să impună măsuri. Acum primarii sunt aleși, au deplină autoritate și avem nevoie de implicarea lor.

Nu am mai actualizat situația țărilor pentru că s-a așteptat o decizie luată la nivel european. Nu s-a luat o decizie, de aceea luni, la CNSU, vom decide reintroducerea restricțiilor pentru țările care au un nivel al infectărilor superior celui din România. Cei care vor reveni în România doar pentru trei zile, nu vor mai sta în carantină dacă prezintă test negativ făcut cu 48 de ore înainte. Dacă stau mai mult de 3 zile au două posibilități: carantină 14 zile sau pot, în a cinea zi, să facă testul, iar la primirea rezultatului negativ să iasă din carantină”, a declarat Orban.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță o nouă intervenție în piața liberă prin limitarea adaosului comercial la produsele româneşti

Facebook 21 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ministrul Agriculturii Florin Barbu…