
Marcel Boloș, după ultima vizită în piață: ”Prețurile sunt foarte ridicate”, întrebat de ce alimentele de bază sunt mai scumpe în România decât în Vest: ”E o enigmă”.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș e nemulțumit după ultima vizită în piață. El spune că a plătit 500 de lei pentru verdețuri, carne și produse lactate. Am luat verdețuri și tot ce îmi trebuie pentru consum gospodăresc…ultima dată 500 de lei.
Am cumpărat și pentru mama și pentru consumul meu individual. Am cumpărat verdețuri, am cumpărat carne, produse lactate…” a spus ministrul.
Întrebat cum i se par prețurile, Marcel Boloș a spus: ”Foarte ridicate”.
Declarații îngrijorătoare din partea președintelui țării! Klaus Iohannis a lăsat de înțeles că România va trece în următoarea perioadă prin măsuri economice drastice pentru a se putea redresa după ce inflația a ajuns la un nivel alarmant. Astăzi, țara noastră are a treia cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană. Deși situația este îngrijorătoare, președintele spune că nu vrea să se amestece în treburile Guvernului și este optimist cu privire la viitor.
”Nu aș vrea să intru în zona Guvernului, dar chiar în condițiile unei inflații destul de ridicate, aveți dreptate și bine ar fi să coboare cât mai repede, am avut creștere economică. Și, în perspectivă, cred că România va performa economic bine și sunt convins că după toate alegerile pe care le avem în acest an vom avea un guvern care va ști să redreseze rapid și zona de creștere și zona de inflație.
Este clar că anumite măsuri ar fi foarte bune, dar sunt greu de luat în an electoral. Însă aceste chestiuni sunt conștientizate și la nivel de guvern și la nivel de coaliție și sunt convins că redresarea va fi destul de rapidă, poate surprinzător de rapidă”, a declarat Klaus Iohannis.
De asemenea, ministrul a explicat că este o enigmă faptul că alimentele de bază sunt mai scumpe în România decât în țările din Vest, dar și că plafonarea prețului acestora a avut un impact pozitiv asupra populației.
”Am fost în piață, merg des. Prețurile sunt destul de mari. Cu toate eforturile pe care le-a făcut Guvernul României, pentru că s-a concentrat asupra coșului zilnic de trai și asupra alimentelor de bază, în piață prețurile sunt destul de mari. Am dat exemplul unei cumpărături de 500 de lei, pe care am făcut-o și care, pe lângă faptul că am cumpărat cele necesare traiului, totuși, pe lângă produsele din carne sau lactate, o pondere destul de mare o au în continuare produsele care provin din gospodăriile individuale ale țăranilor. Am cumpărat verdețuri, produse lactate, produse din carne, și nu am avut lucruri sofisticate, încât să fie un preț justificat pentru cei 500 de lei”, a declarat Marcel Boloș.
Ministrul a mai afirmat că este un buget pentru o săptămână și jumătate, pentru că el face aceste cumpărături o dată la două, trei săptămâni.
Întrebat de ce alimentele de bază sunt mai scumpe la noi decât în țările din Vest, Boloș a spus că ”este o enigmă”.
”E o enigmă pe care cu greu o putem explica, de ce prețurile au ajuns să fie în România destul de ridicate la produsele alimentare și la cele care provin din gospodăriile individuale ale țăranilor și cred că a fost o perioadă în care atunci când am avut o creștere a prețului la produsele lactate, de a fost nevoie de intervenția Guvernului, au rămas prețurile oarecum plafonate la acele niveluri și foarte greu se duc în jos. Aici depinde. Dacă populația cumpără din piețele agroalimentare mai mult, prețul se va menține în continuare ridicat”, a mai spus el.
Boloș spune că plafonarea a avut un impact pozitiv asupra populației.
„Plafonarea, deși a fost orientată spre alimentele de bază, a avut un imapct pozitiv asupra populației. Nu vreau să mă gândesc ce se întâmpla în lipsa acestei măsuri, dar cu toate acestea prețurile cresc în continuare. Nu cred că Guvernul poate să intervină asupra prețurilor din piață și asupra nivelului subvențiilor. Eu discutam cu ministrul Agriculturii, pentru că au fost la începutul anului o serie de subvenții care s-au acordat de către Guvern și cu toate acestea prețurile cresc și au această tendință de creștere. Să ne gândim la ce s-ar întâmpla în lipsa acestor subvenții și măsurilor de plafonare și cred că Guvernul și-a făcut pe deplin datoria și a înțeles impactul pe care îl au aceste evoluții conjuncturale ale prețurilor. Sperăm că în perioada aceasta a sezonului care urmează, abundența produselor agroalimentare, să fie cea care va tempera din creșterea de preț”, a mai spus ministrul Finanțelor.
De asemenea, a mai declarat că speră ca procesul de deflație care a început cu luna februarie să continue pe mai departe, pentru că ținta de inflație pentru sfârșit de an e de 4,4%.
Boloș, despre taxele din 2025: ”În spațiul public s-a spus că sunt clarvăzător și că va fi o catastrofă. Eu spun că avem angajamente”.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, că ”s-a creat în spațiul public o adevărată tragedie că ministrul Finanțelor a început să fie clarvăzător și să spună că în 2025 se va întâmpla nu știu ce catastrofă”. Însă oficialul din Guvern a precizat că în PNRR este un angajament de la momentul în care acesta a fost scris, anume că ponderea veniturilor fiscale în PIB față de anul de referință 2019 trebuie să crească în 2025 cu 2,5 puncte procentuale. „Cine va ajunge să depună cererea de plată numărul 4 va trebui să dea un răspuns”, a mai menționat acesta.
”S-a creat în spațiul public o adevărată tragedie că ministrul Finanțelor a început să fie clarvăzător și să spună că în 2025 se va întâmpla nu știu ce catastrofă. Spune altceva ministrul Finanțelor, că în 2025 avem niște angajamente. Dacă ne uităm la acele angajamente, acolo se spune foarte clar că va crește ponderea veniturilor. Nu Boloș Marcel a scris acest lucru, nu Marcel Ciolacu, nu Nicolae Ciucă. Este scris în PNRR negru pe alb, nu este un secret și anume că ponderea veniturilor fiscale în PIB față de anul de referință în 2019 trebuie să crească cu 2,5 puncte procentuale. Care va fi calea de urmat pentru ca să ajungem la această țintă cantitativ.
Vom avea un impact bugetar care va trebui să-l urmărim din implementarea acestei reforme și la momentul respectiv cine va ajunge să depună cererea de plată numărul 4 va trebui să dea un răspuns.
Mă întrebați care va fi tipul de politică fiscală. Prematur de spus. Dacă acum m-aș hazarda să spun o măsură care va fi urmată de următoarea guvernare ar putea să nu fie chiar așa”, a afirmat Marcel Boloș.
Boloș: ”Fiind preot misionar, trebuie să respect regulile canonice ale bisericii, nu pot să mă înscriu în PNL. Dar simpatizez doctrina.”
Marcel Boloș a spus, că dacă i se vor aprecia performanțele de ministru, nu va refuza să facă parte dintr-un următor guvern. De asemenea, el a subliniat că nu se poate înscrie în PNL, pentru că este preot misionar și trebuie să respecte regulile canonice ale bisericii.
”Fiind preot misionar, eu trebuie să respect regulile canonice ale bisericii, și am spus că nu pot să fac acest lucru, dar simpatizez PNL, doctrina partidului. PNL m-a propus, m-a susținut, nu vreau să-l fac de rușine. Îi datorez susținerea, chiar dacă nu întotdeauna nu avem o bună înțelegere a lucrurilor, dar reușim să depășim momentele și să fie bine la final.”
