
Pensiile vor creşte de două ori anul viitor! Marcel Ciolacu, anunţ important după şedinţa coaliţiei. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, că pensiile vor creşte de două ori anul viitor.
Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că principiul de bază care a fost stabilit în şedinţa coaliţiei de guvernare pentru noua lege a pensiilor este „pensii egale, pentru muncă şi contribuţii egale” şi a anunţat că pensiile vor creşte de două ori anul viitor.
„Pensiile vor creşte de două ori anul viitor! La 1 ianuarie cu 13,8% şi la 1 septembrie prin aplicarea noii legi a pensiilor, care va elimina inechităţile.
Pensii egale, pentru muncă şi contribuţii egale. Acesta este principiul de bază pe care l-am stabilit astăzi în coaliţie pentru noua lege a pensiilor„, a scris Marcel Ciolacu, marţi, pe pagina sa de Facebook.
Noua Lege a pensiilor va intra în vigoare pe 1 ianuarie, pensiile se măresc cu 13,8%, iar aplicarea directă va dura, spunea sâmbătă premierul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a anunţat, marți seara, că pensiile vor crește de două ori anul viitor. Premierul a explicat principiul de bază stabilit în Coaliție pentru noua lege a pensiilor.
Toți pensionarii români vor primi, în luna ianuarie 2024, o majorarea a venitului, anunţă Marcel Ciolacu. Există însă seniori ale căror pensii vor crește de două ori anul următor.
Noua Lege a Pensiilor este gata, urmând să intre în ședința coaliției. Aceasta a fost trimisă deja și la Comisia Europeană, iar șansele să primească ”undă verde” sunt foarte mari. Motiv pentru care Guvernul și-ar dori să o treacă de Parlament până pe 20 noiembrie, urmând ca prima creștere a pensiilor să aibă loc deja la data de 1 ianuarie 2024.
”Pensiile vor crește de două ori anul viitor! La 1 ianuarie cu 13.8% și la 1 septembrie prin aplicarea noii legi a pensiilor, care va elimina inechitățile. Pensii egale, pentru muncă și contribuții egale. Acesta este principiul de bază pe care l-am stabilit astăzi în Coaliție pentru noua lege a pensiilor”, a anunțat Marcel Ciolacu, marți seara.
Aceasta primă creștere va fi în raport cu rata inflației și va ajunge la toți pensionarii, indiferent de venitul pe care îl au. Majorarea a fost explicată de premierul Marcel Ciolacu.
”Haideți să avem un feedback întâi de la Comisie. Ce este cu certitudine, este faptul, știți bine, avem legea cu inflația. Anul trecut s-a făcut o excepție, pentru că era inflația… dacă s-ar fi pus inflația cu un an, cum e legea, cu un an înapoi decât anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult și am avut cea mai mare inflație, 14,5 media. Și a fost acea discuție. Anul acesta avem o inflație medie de 13,5. De la 1 ianuarie toată lumea primește la fel”, a declarat Ciolacu.
Premierul a ținut să sublinieze că, în primă fază, toată lumea va primi același procent. ”Toată lumea. Așa e legea, e neconstituțională dacă se aplică altfel. Inechitățile se vor repara în noua lege a pensiilor, e cu totul altceva. Deci la 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5 indicele de inflație. Asta e un lucru clar. Eu îmi doresc, şi așa am convenit și cu Comisia, ca legea să fie promulgată la 1 ianuarie, ca pe urmă ministerul să aibă câteva luni ca să o poată pregăti să o pună în aplicare”, a mai afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Unii pensionari din România se pare că vor fi mai norocoși. De fapt, sunt chiar cei care au fost, până în acest moment, cei mai ghinioniști. Este vorba despre rezolvarea acelor discrepanțe din interiorul aceleași familii ocupaționale, cei care au ieșit la pensie în ani diferiți, cu pensii diferite.
Așadar, după analizarea tuturor dosarelor, cei cu pensia mai mică vor fi aduși la nivelul celei mai mari pensii din categoria de pensii ocupaționale.
Cu alte cuvinte, toate pensiile vor fi calculate după aceeași formulă, indiferent de anul ieșirii la pensie.
”Erau două opțiuni: să venim cu o nouă lege a pensiilor sustenabilă și să venim cu alți indicatori. Și am evitat ceva subiectiv și am venit cu o nouă lege a pensiilor. Cred că este deja pusă în trasnparență la Ministerul Muncii. Avem 10 zile procedură de transparență, pe urmă va intra la avizare prin Guvernul României, fiind vorba de jalon, în principiu nu poate să fie inițiativă legislativă și, după avizare va fi înaintată Parlamentului și cred că, în procedură de urgență, ea va trece, eu sper, până în data de 20 noiembrie și va fi trimisă la promulgare.
Vreau să-i mulțumesc și domnului președinte Nicolae Ciucă și celorlalți membri ai colaiției de astăzi, cu toții am picat de acord că este o lege a pensiilor foarte bună, sustenabilă și echitabilă.
Sunt două discuții. Avem o dată faptul că printr-o lege, vechea lege a pensiilor, suntem obligați să venim cu mărirea în ceea ce privește inflația din anul trecut, ea este de 18,3%. Celălalt factor care se lua în calcul este negativ, deci nu este cazul să scădem și vom lua 13,8%. Se aplică de la 1 ianuarie 2024 în toate pensiile din România o mărire de 13,8%, urmând iarăși o mărire în cursul anului 2024, cred că pe data de 1 septembrie, când se termină toată procedura de recalculare a celor 4,7 milioane de dosare de pensii.
Acolo este diferențiat. Dacă aici este un procent pentru toată lumea, în acel moment, am intervenit foarte mult împreună cu cei de la Comisie și cu Ministerul Muncii pentru închiderea inechităților”.
”Mă uit la oameni și le spun foarte clar: oameni buni, nu desființează nimeni cash-ul, nu te obligă nimeni să ai card. Nu o să putem face plăți. Am înnebunit? La magazinul din comună plătești mai mult de 5.000 de lei? Nu vedeți ce minciună grosolană? Cum vreți să combatem evaziunea? E o restricție în acest moment. Dacă ai cea mai mare evaziune din Europa, te uiți la televizor și vreți un prim-ministru care vine ca o babă să se plângă? Vin cu soluții. Dacă în România, pe străzile din România, pe autostrăzi, mor cei mai mulți oameni, cei mai mulți copii de-ai noștri, la un moment dat, când trendul va fi descrescător, vii cu o relaxare. Dacă avem cea mai mare evaziune, dacă se fură cu portbagajul, șpagă, pe ăla pe care l-ai prins îl bagi la pușcărie. Pe ăla care nu l-ai prins, ce face cu banii dacă e limitat? Cum își ia Ferrari cu sacoșa?”.
Și fostul premier Ciucă, vine să întărească cele afirmate azi de actualul premier: ”Anul viitor, pensiile vor creşte în două etape, la 1 ianuarie cu 13,8%, rata inflaţiei şi, ulterior, la 1 septembrie, prin recalculare, conform noii legi. Mamele pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu până la 3 ani şi 6 luni”.
Liderul PNL și ex premier, Nicolae Ciucă a declarat că, prin noua lege a pensiilor, va fi făcut „un pas semnificativ în direcţia corectitudinii şi a echităţii”. El a adăugat că, după recalcularea pensiilor aflate în plată, o mare parte dintre pensionari vor beneficia de sume mai mari şi nicio pensie nu va scădea, iar pensiile vor creşte, în 2024, în două etape şi anume de la la 1 ianuarie cu 13,8% – rata inflaţiei şi, apoi de la la 1 septembrie, prin recalcularea pensiilor conform noii legi. De asemenea, a anunţat că prin noua lege sunt introduse beneficii suplimentare pentru mame: femeile care au născut şi crescut mai mulţi copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu o durată de până la 3 ani şi 6 luni.
”Prin noua lege a pensiilor, facem un pas semnificativ în direcţia corectitudinii şi a echităţii. În urma recalculării pensiilor aflate în plată, o mare parte dintre pensionari vor beneficia de sume mai mari şi cu siguranţă nicio pensie nu va scădea. Anul viitor, pensiile vor creşte în două etape: la 1 ianuarie cu 13,8% – rata inflaţiei şi, ulterior, la 1 septembrie, prin recalcularea pensiilor conform noii legi”, a scris Nicolae Ciucă, marţi pe Facebook.
”PNL este partidul care a majorat pensiile cu peste 40% în trei ani, în timpul guvernărilor liberale”, a continuat Ciucă.
”Am dus punctul de pensie de la 1.265 lei, cât era în anul 2020, până la 1.785 lei, cât este în prezent. Şi asta vom continua să facem în coaliţie. Sunt introduse beneficii suplimentare pentru mame: femeile care au născut şi crescut mai mulţi copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu o durată de până la 3 ani şi 6 luni”, a mai precizat liderul liberalilor.
El a mai spus că ”principiile fundamentale pe care le-am susţinut în coaliţie au fost contributivitatea, stabilitatea, solidaritatea şi egalitatea”.
”De-a lungul anilor, modificările legislative au generat diferenţe de câteva sute de lei între pensiile cu aceeaşi contribuţie. Ne dorim să corectăm aceste lucruri şi să înlăturăm inechităţile acumulate de-a lungul timpului. Vom continua să le fim alături românilor care au muncit din greu şi care la bătrâneţe merită tot sprijinul nostru. Iar noua lege a pensiilor despre asta este: respect şi grijă faţă de seniori”, a concluzionat Nicolae Ciucă.