Acasă Declarații Marcel Ciolacu, despre toate și nimic după demisia lui Vasile Dîncu: ”Am crezut că s-a depășit momentul”

Marcel Ciolacu, despre toate și nimic după demisia lui Vasile Dîncu: ”Am crezut că s-a depășit momentul”

0
0
188

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat luni după demisia lui Vasile Dîncu din funcția de ministru al Apărării. ”Am crezut că s-a depășit momentul”, a declarat liderul social-democrat, făcând referire la controversa creată de declarațiile lui Dîncu despre o eventuală negociere a Ucrainei cu Rusia. Întrebat dacă PSD ar putea ceda PNL portofoliul Apărare, Ciolacu a spus că ”este posibil orice”.

Întrebat cine ar urma să preia atribuțiile Ministerului Apărării, Ciolacu a răspuns: ”Această decizie o să o iau cu colegii mei, avem astăzi ședință la 18:00. Domnul premier cred că e cel mai bine să preia atribuțiile de la minister. Conform legii sunt acele 45 de zile. Cred că e o decizie pe care o să iau împreună cu colegii mei. Azi avem BPN şi pe urmă o să avem un Consiliu Naţional pentru a lua decizia. Nu vreau să înaintez nume, până nu discut cu colegii mei”.

El a adăugat că a vorbit cu premierul Nicolae Ciucă şi i-a spus că ar fi cel mai potrivit să preia atribuţiile la Apărare, interimar.

Am avut o discuţie cu premierul şi i-am spus că ţinând cont de experienţa dumnealui în zona de Apărare ar fi cel mai potrivit să preia atribuţiile la Minister. Cred că atâta timp cât domnul premier va prelua interimatul, nu este nicio problemă”, a explicat Ciolacu.

Întrebat dacă a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis, președintele PSD a răspuns: ”Nu am avut discuţiii în ultima perioada. Presupun că dacă e nevoie de un contract instituţional sau să avem o discuţie, atunci o să o avem”.

Întrebat, totodată, dacă PSD ar putea ceda PNL portofoliul Apărare, Ciolacu a replicat: ”Este posibil orice”.

Vasile Dîncu și-a dat demisia, luni dimineața, din funcția de ministru al Apărării. ”Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul Suprem al Armatei”, a anunțat Vasile Dîncu pe Facebook.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, nu exclude posibilitatea ca social-democraţii să renunţe la funcţia de ministru al Apărării Naţionale în favoarea PNL.

Întrebat, luni, la Palatul Parlamentului, dacă există posibilitatea ca PSD să cedeze Ministerul Apărării Naţionale liberalilor, Ciolacu a spus: ”Este posibil orice în politică. (…) Haideţi să nu intrăm într-o zonă de supoziţii. Eu am spus că este posibil orice, se poate negocia. Întotdeauna când există o coaliţie avem şi astfel de dialoguri”.

Ciolacu nu a vrut să discute despre eventuale nume din PSD care ar putea să preia portofoliul de la Apărare, dar a spus că din profilul candidaţilor ar trebui să existe condiţia ca aceştia să fi făcut armata. ”Câţiva ani mai avem de unde alege dintre cei care au făcut armata”, a spus el.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, copreședinte al coaliției de guvernare, aşteaptă o propunere din partea ministrului Energiei, Virgil Popescu, în privinţa ordonanţei pe energie, spunând că, ”de obicei”, politica în domeniu o face ministrul de resort. Marcel Ciolacu a declarat ”cu toată tăria” că nu este ”un fan al ministrului Energiei”.

Cel mai important este să avem o propunere a coaliţiei acceptată, îmi doresc foarte mult în continuare să am parte şi eu de o propunere a domnului ministru al Energiei şi să o discutăm cu toţii, fiindcă politica în energie de obicei o face ministrul Energiei. (…) Mi-aş dori, cred că şi dumneavoastră v-aţi dori, să citesc şi eu o propunere a domnului ministru al Energiei”, a declarat Marcel Ciolacu luni, la Parlament, întrebat dacă PSD are o propunere de preţ fix pentru energia electrică de anul viitor.

El a mai spus, întrebat pe această temă, că nu vor fi creşteri ale preţurilor la energie anul viitor.

Categoric, nu. A rămas cel de 0,68 şi 0,8 (lei – n.r.). Citeam ce a decis Parlamentul României prin decembrie 1989 să aibă un tarif fix de 0,65 pe kwh. Acum avem un 0,68 după 32 de ani”, a adăugat liderul PSD.

Ciolacu a susţinut că decizia va fi luată în coaliţie.

Haideţi să luăm decizia în coaliţie, să venim cu ceva sustenabil. Eu îmi doresc să venim pe o perioadă mai lungă, până în anul 2025”, a mai spus liderul PSD, întrebat dacă în cazul marilor operatori economici este posibil ca preţul să rămână de 1,3 lei pe kwh.

Întrebat dacă, după demisia lui Vasile Dîncu de la Ministerul Apărării, va cere demisia ministrului Energiei, Virgil Popescu, Ciolacu a spus: ”Modul meu de a funcţiona nu este acesta şi îmi cer scuze dacă deranjez pe cineva”.

Eu cred că începem să trăim într-o Românie normală şi aşezată instituţional, cu fiecare ce atribuţii are, conform Constituţiei. Să respectăm acest lucru. Eu trocuri că îl vreau afară pe nu ştiu care pentru că nu ştiu care a fost dat, cred că sunt lucruri… Nu sunt un fan al domnului ministru al Energiei. Acest lucru vi-l pot spune cu toată tăria”, a mai adăugat Marcel Ciolacu.

În 17 octombrie, liderul PSD Marcel Ciolacu declara, în privinţa ordzxonanţei de urgenţă privind energia, că aşteaptă o soluţie de reglementare de la Comisia Europeană, menţionând că doreşte ca prevederile acestui act normativ să fie prelungite până în 2025.

Ordonanţa de urgenţă 119/2022 privind energia a fost adoptată cu modificări de Senat pe 27 septembrie, fiind lărgită lista celor care beneficiază de preţ plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023. În prezent, OUG 119/2022 se află la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni, 24 octombrie, că în partid au venit mai multe propuneri referitoare la creșterea taxelor locale și a impozitelor pe case, dar a menționat că în coaliție nu s-a decis nimic.

Ţinând cont de această criză, e posibil ca locuinţele foarte scumpe să fie impozitate mai mult” a spus Marcel Ciolacu, aflat la Parlament.

”Urmează discuţii şi cu ministrul de resort, cum e normal. Haideți să vedem dacă pe anumite categorii s-ar impune o mărire în acest moment”, a adăugat el.

Liderul PSD a precizat, întrebat dacă este vorba de valoarea imobilului, că „ceva de genul acesta ar fi o propunere”. ”În momentul acesta ştiu că atunci când plăteşti impozitul te duci cu un act de la notariat, cât ai plătit, dacă e mai veche de trei ani, trebuie să mergi cu o evaluare, astfel ţi se impozitează cu 5%, nu cu 1%. Înseamnă că există legi în România. Haideţi să vină propunerea de la colegii mei”, a spus el.

Afirmațiile copreședintelui coaliției au venit în contextul în care Asociaţia Municipiilor din România, condusă de Emil Boc, a venit cu propunerea să se facă o derogare până 2025 referitoare la grila notarială.

Importante resurse NATO din Statele Unite ale Americii, Spania și Franța sunt dislocate în România. Un pas major pentru un flanc estic mai puternic, mai sigur și mai rezistent. Parteneriatul militar al României cu aliații NATO rămâne una dintre prioritățile mele principale”, este mesajul postat de Marcel Ciolacu pe Twitter.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că două convoaie cu tehnică militară franceză au intrat, duminică seară, în România, pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac din județul Arad. Convoaiele sunt destinate completării mijloacelor tehnice ale Grupului de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu.

Primul convoi a fost compus din blindate ușoare de infanterie, iar al doilea din blindate grele de infanterie și au fost întâmpinate de colonelul francez Alexandre de Féligonde, din partea Grupului de Luptă al NATO, alături de colonelul Tiberiu Cojocaru, din cadrul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est. Acestea sunt destinate completării mijloacelor tehnice ale Grupului de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu” , se arată în postarea MApN de pe Facebook.

De asemenea, Spania va trimite în lunile următoare mai multe avioane de vânătoare în România pentru a-şi întări prezenţa militară pe flancul estic al NATO şi a participa astfel la strategia de descurajare a Aliaţilor în faţa invaziei ruse din Ucraina.

Mai mult decât atât, divizia 101 Aeroportuară americană se află pe teritoriul României.

Divizia 101 Aeropurtată este unitatea militară a SUA cea mai apropiată de operaţiunile militare din Ucraina. Concret, militarii americani, care sunt pregătiți să intre în luptă în numai câteva ore, sunt acum în România și, împreună cu trupe al Armatei Române, se antrenează în scenarii trasate după tiparul condițiilor de luptă din Ucraina.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

”Liberalul” Stolojan, dă cu doctor de gardul coaliției: ”E o ciupercărie cu consultațiile la privat, Cîrstoiu să explice, altfel va fi ciuca bătăilor”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Înregistrări din ședința PNL, ”liberal…