Acasă Declarații Marcel Ciolacu, replică tăioasă pentru ”liberalul” ironic, Rareș Bogdan: ”Suntem serioși sau vorbim ca să vorbim?”

Marcel Ciolacu, replică tăioasă pentru ”liberalul” ironic, Rareș Bogdan: ”Suntem serioși sau vorbim ca să vorbim?”

0
554

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, amintește că mandatul conducerii ANRE se termină în octombrie și susține că ”nu a fost niciun scandal”, în replică la declarațiile lui Rareș Bogdan: ”Suntem oameni responsabili și serioși, totuși, sau vorbim ca să vorbim?”.

Continuă războiul declarațiilor, în coaliția PSD + PNL. Marcel Ciolacu a reacționat după ce Rareș Bogdan a cerut demiterea conducerii ANRE. De asemenea, președintele Camerei Deputaților a vorbit și despre majorarea pensiilor.

Nu a fost niciun scandal. Mie nu mi-a cerut nimeni în coaliție… Ce pot să vă informez, dar e un lucru public – poate ar trebui să se mai vorbească și cu colegii care nu au pensii speciale din Parlamentul României, față de cei din Parlamentul European – că în octombrie echipa de conducere a ANRE își termină mandatul. Suntem oameni responsabili și serioși, totuși, sau vorbim ca să vorbim?”, spune Marcel Ciolacu, în replică la declarațiile lui Rareș Bogdan.

El îl invită pe prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan să propună un președinte ANRE care să fie ”un foarte bun specialist în energie”.

Îl invit pe Rareș Bogdan să vină cu un foarte bun specialist în energie pentru viitorul președinte al ANRE și dacă CV-ul o să ne impresioneze pe mine și pe colegii mei, noi îl vom susține în Parlament. Nu am nicio reținere să găsim un specialist, dar dacă dânsul și-a luat această responsabilitate, îl invit să vină cu un specialist pentru șefia ANRE”, încheie Ciolacu.

Reacția liderul PSD vine după ce prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a lansat un atac dur la ANRE, vineri, după ce instituția a transmis că ordonanța de plafonare a prețurilor poate scoate de pe piață unii furnizori de energie: ”Subminează statul român, domnul Chiriță (președintele ANRE – n.r.) se joacă cu focul”.

Marcel Ciolacu susține, că în cazul eliminării pensiilor speciale există ”mult balet și ipocrizie”. Liderul PSD a cometat ironic pe marginea acestui subiect, după ce Rareș Bogdan a atacat în repetate rânduri tabăra social-democrată.

Pensiile vor fi majorate în 2023, susține Ciolacu.

Pe mine nu poate decât să mă bucure acest anunț. Mă bucur foarte mult că Rareș Bogdan i-a lămurit pe cei din PNL că trebuie mărite pensiile. Prima ieșire a purtătorului de cuvânt al PNL a fost că nu este cazul să mărim pensiile.

Înseamnă că au avut o discuție internă și au luat hotărârea că propunerea echipei PSD este corectă. Este foarte important ca puterea de cumpărare a românilor să aibă o creștere, fiindcă fără un echilibru între investiții și consum nu putem depăși…”, a declarat Ciolacu.

În opinia liderului PSD, pensiile trebuie mărite cu 16%.

Aritmetica e că pensiile trebuie mărite cu 16%, pentru să închidem cele 40% din lege, dar dacă ar fi discutat și cu specialiștii partidului și cu reprezentanții Ministerului de Finanțe și ai Ministerului Muncii, există acolo o progresie”, a mai punctat liderul PSD.

Majorarea salariului minim trebuie să fie o prioritate pentrucoaliție.

Important e că ambele partide au decis că trebuie să venim cu venituri pensionari și cred că trebuie să avem discuții cu mediul de afaceri și să mărim salariul minim la 3.000 de lei. (…) Necesitatea măririi salariului minim este evidentă. (…) Să nu legăm veniturile românilor de rotațiile politice. Important e să avem o coerență în actul guvernamental.

Să nu intrăm într-o zonă de speculații! Cred că avem și un buffer la Ministerul de Finanțe, consistent, că Rareș Bogdan a rezolvat pensiile speciale în 30 de zile când a cerut votul românilor să ajungă la guvernare”, a mai transmis oficialul PSD.

Legat de schimbarea șefului ANRE, Ciolacu l-a provocat pe Rareș Bogdan să vină cu o propunere concretă.

În octombrie echipa de conducere a ANRE își termină mandatul. Suntem oameni totuși responsabili și serioși sau vorbim ca să vorbim? Eu sper… Îl invit pe domnul Rareș Bogdan să vină cu o propunere de un specialist în energie pentru funcția de președinte al ANRE și dacă CV-ul o să mă impresioneze pe mine și pe colegii mei, noi îl vom susține în Parlamentul României.

N-am nicio reținere să găsim un specialist. Dacă dânsul și-a luat această responsabilitate, îl invit să vină cu un specialist pentru șefia ANRE”, a transmis Ciolacu.

Marcel Ciolacu a recunoscut că cel mai recent OUG pentru compensarea facturilor la energie prezintă omisiuni, care vor trebui corectate cât mai curând.

PSD va propune noi măsuri, în actualul context energetic. Amendamentele vor fi votate în Parlament, iar Ministerul Energiei, condus de către Virgil Popescu, va trebui să implementeze toate măsurile necesare.

Sunt mai multe, am avut o discuție, când vine Ordonanța la Parlament, o să facem anumite amendamente. Vă dau un exemplu, instituțiile de cult nu au fost cuprinse. Serviciile publice nu au fost cuprinse, a fost o scăpare majoră, serviciile de furnizare a apei vor fi afectate.

Cea mai mare creștere va fi la Suceava, indiferent cât de mare va fi impactul la buget, nu putem să lăsăm să explodeze prețurile la serviciile publice. Avem Metrorex, troleibuze, tramvaie în orașe mari. Sunt câteva scăpări, o să le pune pe hârtie și o să le votăm în Parlament. Trebuie să aducem modificări, ne furăm singuri căciula pentru că oricum dăm subvenții unor companii cum e Metrorex.

E o ordonanță de urgență creionată în Guvern. Ministrul Energiei face aceste politici. Rămân la părerea mea, prețurile în energie trebuiau plafonate pentru doi ani de zile când se vor uniformiza”, a declarat Marcel Ciolacu, marți.

De asemenea, liderul PSD a mai transmis că nu se pune problema ca românii să se confrunte cu blackoutul sau să înghețe de frig în case.

Aceste minciuni că românii rămân fără energie… Nu rămân! Avem energie”, a mai declarat Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că 4,2 milioane de gospodării au o factură la energie electrică de doar 37 de lei, datorită consumului mic şi a preţului plafonat de Guvern. În total, potrivit ministrului, 7,2 milioane de gospodării consumă 155kw, iar 8 milioane consumă 221kw.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

Jens Stoltenberg, după ministeriala NATO de la București: ”Atunci când vă gândiţi la Ucraina să devină membru NATO, condiţia este ca ea să câştige”

Jens Stoltenberg, după ministeriala NATO de la București: ”Atunci când vă gândiţi la Ucrai…