Acasă Declarații Marcel Ciolacu susține OUG 84 antidrog, contestată de șoferi: „Nu e o catastrofă să rămâi două zile fără permis, statul va cumpăra teste antidrog”

Marcel Ciolacu susține OUG 84 antidrog, contestată de șoferi: „Nu e o catastrofă să rămâi două zile fără permis, statul va cumpăra teste antidrog”

0
0
237

Marcel Ciolacu susține OUG 84 antidrog, contestată de șoferi: „Nu e o catastrofă să rămâi două zile fără permis, statul va cumpăra teste antidrog”.

Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, că românii nu trebuie să fie supărați de consecințele Ordonanței 84 prin care s-a modificat Codul Rutier astfel încât permisul de conducere să fie reținut dacă șoferul este depistat pozitiv la testul antidrog. ”Nu e o catastrofă dacă rămâi fără permis două zile”, a spus prim-ministrul.

Statul român va achiziționa în procedură de urgență aparate de testare a drogurilor, astfel încât rezultatul analizei sângelui să fie disponibil între-un termen cuprins între 48 și 72 de ore, anunță Marcel Ciolacu.

Acesta a explicat că o lege similară există și în Germania, și în Spania, și că este necesară pentru a reduce numărul celor care se urcă drogați la volan, el amintind de cazul „2 Mai”.

„Am vorbit şi în timpul şedinţei Internaţionalei Socialiste cu domnul ministru Cătălin Predoiu. În acest moment, ceea ce reclamă dânşii este faptul că aceste teste se fac într-o perioadă mult prea lungă. Eu cred că legea este bună, pentru că ne amintim de 2 Mai. Această lege există şi în Germania, există şi în Spania, există peste tot. Cu adevărat, statul român trebuie să dea un răspuns în timp real. În timp real eu consider că între 48 de ore şi 72 de ore este un răspuns într-un timp rezonabil pentru testele de sânge. Se face ca în toată lumea primul test, am înţeles că dacă iei două pastile de Nurofen în acel moment s-ar putea să fie testul pozitiv; se face testul de sânge, în 48 de ore se dă răspuns. Eu cred că nu e o catastrofă că pentru două zile rămâi fără permis”, a susţinut Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că în prezent statul nu are capacitatea de a da răspunsul la testele de sânge în 48 – 72 de ore, mai ales la IML în Bucureşti unde durează în jur de trei – patru luni până se primeşte rezultatul.

„Am vorbit cu domnul Predoiu, luni dimineaţă o să am o discuţie şi cu ministrul Finanţelor să vedem. Nu sunt sume foarte mari, am înţeles că un astfel de aparat de testare costă în jur de 300.000 de euro, deci nu e un capăt de ţară pentru un stat de mărimea României şi vedem procedurile de achiziţii să fie cât mai rapide, iar după ce statul român îşi face treaba şi este capabil să dea răspuns într-un timp real venim cu aplicarea legii. Repet, vorbim statistic, se pierd prea multe vieţi ale tinerilor. Am văzut că în Austria s-a introdus confiscarea maşinii pentru viteza excesivă. Este şi în Belgia, este şi în Italia, pentru că în momentul când statistic – şi România este pe primul loc la mortalitate pe şosele – ai astfel de cazuri statul are obligaţia să salveze vieţi”,

Comunitatea Declic a anunțat că organizează un protest în București, în ziua de 11 iulie, în Piața Victoriei, din cauza OUG 84, pe care o acuză că ”pune în pericol drepturile șoferilor, bicicliștilor și utilizatorilor de trotinete electrice”.

”În România, 1 din 2 teste antidrog pozitive făcute de poliție este FALS pozitiv. OUG 84 lasă șoferii fără permis până la un an, în așteptarea rezultatelor analizelor de sânge.

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, pun în pericol viețile și carierele a mii de șoferi nevinovați. Aceștia riscă dosare penale și pierderea locurilor de muncă din cauza testelor fals pozitive. Iar bicicliștii și trotinetiștii sunt amendați cu minimum 990 lei.” – se arată în mesajul organizatorilor, publicat pe Facebook.

zeci de mii de persoane au semnat deja o petiție pentru anularea acestei măsuri, care este deja în vigoare. Oamenii sunt nemulțumiți pentru că, în cazul unui rezultat fals pozitiv, șoferii nevinovați pot aștepta și câteva luni până își recapată permisul.

Potrivit unui comunicat al poliției, la nivel național, testarea rapidă pentru consum de droguri dă rezultate fals pozitive în proporție de 15 până la 20%.

”Până în prezent se întocmeau dosare penale atunci când un șofer nu dorea să fie testat cu aparatul etilotest sau de drug-test și era condus la recoltare de sânge, iar un medic afirma faptul că din ce l-a analizat ar fi putut să consume anumite substanțe, se întocmea un dosar penal.

Pe legislația actuală, am venit în întâmpinarea cetățenilor pentru a nu mai întocmi dosare penale, ci a lua doar această măsură administrativă de retragere a permisului de conducere până la primirea rezultatelor”, a declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliţiei Române.

Consiliul superior de Medicină Legală a publicat şi medicamentele care pot da rezultate pozitive la testarea rapidă. Alţi şoferi consideră reţinerea permisului o iniţiativă corectă.

Statul român va achiziționa în procedură de urgență aparate de testare a drogurilor, astfel încât rezultatul analizei sângelui să fie disponibil între-un termen cuprins între 48 și 72 de ore, anunță Marcel Ciolacu. ”Această lege este bună. Se pierd prea multe vieți ale tinerilor”, adaugă el. În acest moment, rezultatele vin şi după patru luni. Premierul afirmă că România trebuie să investească în aparatură, un astfel de intrument costând în jur de 300.000 de euro.

”Am vorbit cu dl. ministru Cătălin Predoiu. În acest moment ceea ce reclamă dânșii e faptul că aceste teste se fac într-o perioadă mult prea lungă. Eu cred că această lege este bună, pentru că ne amintim de 2 mai. Această lege există peste tot. Cu adevărat, statul român trebuie să dea răspuns în timp real. În timp real eu consider că 72 de ore, 48 de ore este un răspuns într-un timp rezonabil”, spune Marcel Ciolacu.

”Se face, ca în toată lumea – primul test…, am înțeles că dacă iei două nurofen s-ar putea să fie testul pozitiv, se face testul de sânge, în 48 de ore se dă răspunsul și cred că nu e o catastrofă să rămâi două zile fără permis. În acest moment nu este această capacitate (de a face teste rapid – n.r.), mai ales la IML, unde durează în jur de 3-4 luni. Luni de dimineață o să am o discuție și cu ministrul Finanțelor… Nu sunt sume foarte mari. Am înțeles că un astfel de aparat de testare costă în jur de 300.000 de euro, deci nu e un capăt de țară pentru un stat de mărimea României. Vedem procedurile de achiziție să fie cât mai rapide, iar după ce statul român își face treaba si e capabil să dea un răspuns într-un timp rezonabil venim cu aplicarea legii”, adaugă Ciolacu.

Poliţia Română a anunţat, miercuri, că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive şi recomansă conducătorilor auto să verifice prospectul înainte de a se urca la volan. Aceste substanţe pot da rezultate pozitive la DrugTest, iar până la primirea rezultatelor analizelor de laborator se poate dispune, preventiv, reţinerea permisului de conducere, fără deschiderea unui dosar penal. Instituţia precizează că, în perioada 2021 – 2023, 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate au infirmat testele cu aparatele Drugtest.

Comunitatea Declic a lansat o petiție prin care îi cere premierului Marcel Ciolacu să anuleze ordonanța de urgență 84/2024. Declic arată că prevederile OUG suspendă permisul șoferilor care cer să fie testați antidrog la INML. Șoferii fie acceptă să fie testați cu aparatele rapide, unde un test din două pozitive e fals pozitiv, fie rămân fără permis chiar și un an, până când sosesc rezultatele analizelor oficiale.

Poliția Română vine cu noi explicații în scandalul Ordonanței 84, care modifică Codul Rutier. Reprezentanții Poliției spun că legislația a fost îmbunătățită după ce „a învățat ceva” în urma accidentului de la 2 mai, în care Vlad Pascu, drogat la volan, a ucis doi tineri.

Printre precizările poliției se numără faptul că nu toți șoferi vor fi testați pentru consumul de droguri, doar cei în legătură cu care ar putea exista indicii că sunt drogați la volan. De asemenea, Poliția susține că aparatele drug-test nu dau „erori”, doar identifică și anumite substanțe care sunt în unele medicamente și le recomandă șoferilor „să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă și să citească atent prospectul ori să se consulte cu un medic.”

Explicațiile Poliției Române vin după un val de nemulțumiri și un protest anunțat față de Ordonanța 84 care modifică Codul Rutier. Ordonanța este contestată pentru că introduce obligația polițiștilor să rețină permisul de conducere dacă un șofer refuză testarea cu aparatul Drug-test până la primirea rezultatelor de sânge, realizate într-un laborator specializat, care pot să vină și după câteva luni.

În acest sens, Poliția spune că ”anterior acestor modificări, în situația sus-menționată, pe vechea legislație, în unele cazuri, se întocmea un dosar penal in rem, iar conducătorul auto trebuia să aștepte soluționarea dosarului penal.”

De asemenea, se arată în comunicat, aceștia au luat în considerare și timpul mare de așteptare a rezultatelor la INML și au propus opreaționalizarea unor laboratoare proprii, pentru a analiza aceste probe și pentru a emite cât mai repede un rezultat.

Comunicatul Poliției Române:

”Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în sensul că ”O.U.G nr. 84/2024 lasă fără permis șoferi nevinovați; O.U.G nr. 84/2024 îi nenorocește și pe bicicliști și pe cei care folosesc trotinete electrice”, pentru a evita interpretări eronate, aducem următoarele clarificări:

Anterior definitivării textului și adoptării actului normativ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei rutiere, acesta a fost postat în transparență decizională și, ulterior, supus dezbaterii publice, tocmai pentru a se cunoaște clar intenția de reglementare în domeniul circulației pe drumurile publice.

De altfel, în urma parcurgerii acestor etape, au fost luate în considerare propuneri sau observații cu privire la prevederile proiectului de act normativ.

Retragerea permisului de conducere exista deja în legislația rutieră anterioară emiterii OG 84, având un caracter administrativ, neavând un rol punitiv, ci preventiv, fiind dispusă în scris, atunci când, spre exemplu, titularul unui permis de conducere este declarat inapt medical pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice ori acesta nu respectă obligația legală de a se prezenta la examinarea medicală, necesară certificării aptitudinilor de a conduce un autovehicul pe drumurile publice.

Când este testat un șofer cu Drug-test

Prin actul normativ amintit, respectiv OG 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative(retragere permis) și în situațiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligația legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, deși este identificat în trafic având:

a) sancțiuni contravenționale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârșirea contravenţiei de conducere sub influența băuturilor alcoolice;

b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârșit infracțiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;

c) în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;

d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.

Prin urmare, nu toți șoferii sunt testați, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, ci doar cei care se regăsesc într-una dintre situațiile de mai sus.

Retragerea permisului de conducere în cazul acestui refuz încetează, iar șoferul primește permisul înapoi, dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă lipsa în organism a alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

Mai mult, această măsură a retragerii permisului de conducere nu presupune întocmirea unui dosar penal.

Măsura administrativă de retragere a permisului de conducere poate fi contestată, conform Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanța competentă având posibilitatea suspendării executării actului administrativ/anulării actului administrativ.

Prin instituțiile juridice prevăzute, legislația rutieră are drept scop protejarea unor valori fundamentale, precum viața, integritatea corporală şi sănătatea tuturor persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, care trebuie să primeze în fața unei singure persoane care pune în pericol pe ceilalți.

Astfel, în urma noilor modificări legislative în domeniul rutier, conducătorii auto care refuză testarea cu aparatele din dotare, fie drugtest, fie etilotest, sunt conduși la unități medicale specializate, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii prezenței, existenței sau inexistenței substanțelor interzise sau alcoolului în sânge, iar, față de aceștia este luată măsura administrativă de retragere a permisului de conducere, până la sosirea rezultatului probelor.

Anterior acestor modificări, în situația sus-menționată, pe vechea legislație, în unele cazuri, se întocmea un dosar penal in rem, iar conducătorul auto trebuia să aștepte soluționarea dosarului penal.

Poliția: Aparatele Drug-test sunt de ultimă generație

Cu privire la aparatele drugtest folosite la nivelul Poliției Române, acestea sunt Drager 5000, importate din Germania, cele mai noi de pe piață, de ultimă generație și folosite în toate țările europene, precum și în Statele Unite ale Americii.

Este necesar ca cetățenii să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă și să citească atent prospectul ori să se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehicolelor.

Așadar, persoanele în cauză se pot pune în pericol, atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic, având în vedere faptul că efectul unor medicamente poate reduce capacitatea și timpii de reacție, iar aparatele Drugtest detectează inclusiv substanțe din compoziția acestor medicamente.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Mârlanul Simion își insultă contracandidații: ”Unu, un autist, doi, un mincinos, trei, leneșul care stă în cârciumi și patru…Aveți un public inteligent?”

Facebook 788 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Mârlanul George Simion își jigneșt…