Acasă Declarații Marcel Ciolacu, vizită oficială, la invitația sultanului Erdogan: ”Fermierii români vor avea acces la o piață imensă, de la 1 iunie în Turcia doar cu buletinul”

Marcel Ciolacu, vizită oficială, la invitația sultanului Erdogan: ”Fermierii români vor avea acces la o piață imensă, de la 1 iunie în Turcia doar cu buletinul”

0
0
94

Marcel Ciolacu, vizită oficială, la invitația sultanului Erdogan: ”Fermierii români vor avea acces la o piață imensă, de la 1 iunie în Turcia doar cu buletinul”.

Premierul Marcel Ciolacu este prezent, marți, 21 mai, în Turcia, la invitația președintelui Erdogan. Marcel Ciolacu a plecat însoțit de o delegație de miniștri la Ankara și, transmite el, ”Turcia este principalul partener comercial non-UE al țării noastre”.

Şeful Executivului de la Bucureşti a susţinut, marţi, declaraţii comune alături de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la finalul întâlnirilor oficiale care au avut loc la Palatul Prezidenţial de la Ankara.

Guvernul României a anunțat faptul că premierul Marcel Ciolacu este însoțit de o delegație de miniștri la Ankara, într-o vizită oficială, la invitația prețedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Marcel Ciolacu a vorbit despre importanța alianței și a prieteniei dintre România și Turcia.

„În mod special, aş dori să menţionez două domenii de interes major pentru România. Primul vizează o cooperare mai strânsă la nivelul industriilor noastre de apărare. Firmele româneşti de profil au demonstrat deja că pot face faţă solicitărilor în ceea ce priveşte producţia de pulberi, obuze, armament şi diverse componente specifice. Avem deja contracte solide cu partea turcă în ceea ce priveşte dronele Bayraktar şi autovehiculele tactice blindate Otokar, dar consider că putem stabili o formulă de parteneriat prin care să realizăm acel transfer tehnologic şi de know how prin care companiile româneşti să poată produce în România aceste componente”, a declarat Ciolacu.

El s-a referit şi la oportunităţile uriaşe din domeniul energiei discutate cu preşedintele Erdogan şi a anunţat constituirea unui Grup de lucru comun România-Turcia.

„Turcia este una dintre principalele noastre opţiuni pentru aprovizionarea cu gaze, fie din Caucaz, fie prin staţii de LNG. În acelaşi timp, ţările noastre sunt şi producători de gaze şi dispun de avantaje certe pe harta rutelor viitorului. Astfel, am agreat constituirea unui Grup de lucru comun România-Turcia, care să evalueze posibilităţile prin care putem dezvolta cooperarea şi în domeniul conectivităţii, dar şi în domeniul energiei regenerabile şi a celei nucleare”, a declarat Marcel Ciolacu.

Acţiunea de deminare în Marea Neagră desfăşurată în comun cu forţele navale din România, Turcia şi Bulgaria va fi operaţionalizată.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că va fi operaţionalizată, în scurt timp, acţiunea de deminare în Marea Neagră desfăşurată în comun de forţele navale din România, Turcia şi Bulgaria.

Turiștii români vor putea să călătorească în Turcia doar cu buletinul

„Atât România, cât şi Turcia au investiţii importante în energie în Marea Neagră. De aceea, este foarte important ca ţările noastre să acţioneze împreună pentru asigurarea securităţii în Marea Neagră şi protejarea acestor investiţii. În acest sens, vreau să salut faptul că, în scurt timp, va fi operaţionalizată acţiunea de deminare în Marea Neagră desfăşurată în comun cu forţele navale din România, Turcia şi Bulgaria. Este pentru prima dată când aliaţii riverani la Marea Neagră iau decizia de a rezolva în comun o gravă problemă de securitate şi de siguranţă a transportului naval”, a declarat Marcel Ciolacu.

Totodată, el l-a felicitat pe preşedintele Erdogan pentru contribuţia Turciei la securitatea regională.

„Şi aici vreau să îl felicit pe domnul preşedinte Erdogan pentru leadership-ul şi viziunea de care a dat dovadă. Eforturile remarcabile ale Turciei au făcut posibilă acea înţelegere de tranzit a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, acest efort fiind ulterior preluat de către România. Îmi doresc ca România şi Turcia să acţioneze în continuare împreună, atât în ceea ce priveşte asistenţa acordată Ucrainei, cât şi în ceea ce va însemna implicarea în reconstrucţia după război”, a declarat Ciolacu.

El a menţionat şi discuţiile purtate cu preşedintele turc pe tema situaţiei din Orientul Mijlociu.

„Am discutat cu domnul preşedinte şi situaţia din Orientul Mijlociu şi suntem de acord că în Gaza ne confruntăm cu o tragedie umană. Este datoria noastră, ca oameni în primul rând, să asigurăm asistenţa umanitară în Fâşia Gaza şi să contribuim la stoparea pierderilor de vieţi omeneşti în rândul populaţiei civile”, a declarat Ciolacu.

Premierul român a precizat şi demersurile pe care România le va face pentru a facilita dialogul dintre Turcia şi Uniunea Europeană.

„De asemenea, l-am asigurat pe domnul preşedinte Erdogan că România va continua să faciliteze dialogul dintre Turcia şi Uniunea Europeană, atât ca stat candidat la aderare, cât şi ca partener cheie al UE în multe domenii importante”, a declarat Ciolacu.

”Domnule președinte Erdogan, mă bucur să fiu aici alături de colegii mei. Prin formalizarea consiliului de cooperare strategică am putea să organizăm prima ședință comună de Guvern din România și Turcia. Este un pas care va apropia statele și națiunile noastre atât în plan strategic, cât și în plan economic.

Suntem onorați că România își capătă locul oficial și este recunoscută ca o țară cu interes. Președintele Erdogan este un lider cu viziune care a știut care îi sunt prietenii adevărați. Astăzi vorbim de Turcia care ne este aliat, vorbim despre un bun vecin și prieten și insist pe ideea de prietenie, pentru că asta a legat națiunile noastre de-a lungul timpului.

Când a fost nevoie, România a răspuns ”prezent”. Momentele de solidaritate profundă ne aduc azi în punctul de a vorbi despre o dezvoltare fără precedent. Vreau să îi mulțumesc președintelui Erdogan pentru gestul pe care l-a făcut față de cetățenii Români. Românii care vor să călătorească în Turcia o vor putea face doar cu buletinul, fără pașaport.

Cred că acest lucru va ajuta foarte mult. O altă decizie este legată de fermieri, este o oportunitate pentru producătorii români de a avea acces la o piață imensă, vom putea stabili rute de interes. Avem nevoie de aceste măsuri pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus. Am stabilit o sumă de 15 milioane de dolari pe care să o bifăm în următorii ani, vom putea face asta dacă vom avea firmele noastre românești în Turcia”, a spus Marcel Ciolacu, în vizita din Ankara.

Printre subiectele discutate de către Marcel Ciolacu și președintele Turciei, premierul țării afirmă faptul că solidaritatea trebuie să rămână unul dintre lucrurile cele mai importante, și, războiul din Orientul Mijlociu, adică teroarea din Fâșia Gaza, trebuie să înceteze.

”Aș dori să menționez două interese majore, firmele românești de profil au demonstrat că pot face față solicitărilor în ceea ce privesc obuzele, armament și diverse produse specifice. Am discutat azi cu președintele despre oportunitățile mari pe care le avem în privința energiei, Turcia este principala producătoare care ne-ar putea ajuta.

Am agreat constituirea unui grup de lucru comun România-Turcia care să evidențieze posibilele conexiuni. Atât România cât și Turcia au investiții importante în energie în Marea Neagră. Este important ca țările noastre să acționeze pentru siguranța Mării Negre.

Contribuția Turciei la securitatea națională a fost esențială. Eforturile remarcabile ale Turcilor au făcut posibile înțelegerile legate de cerealele din Ucraina. Îmi doresc ca România să lucreze împreună în continuare cu Turcia. Am discutat și situația din Orientul Mijlociu, suntem de acord că în Gaza e nevoie de ajutor. Suntem de acord să contribuim la stoparea acestor lucruri, pe cât se poate”, a concis Marcel Ciolacu.

La o săptămînă după ce Parlamentul României a decretat prin vot ziua de 14 mai ca fiind Ziua Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel, premierul Marcel Ciolacu a susținut la Ankara o conferință de presă comună cu președintele turc Recep Erdogan în care Israel și Netanyahu au fost pulverizați cu vorbe grele. Astfel, potrivit lui Erdogan, cel mai important punct pe agenda discuțiilor cu Ciolacu a fost atrocitățile comise în Gaza de către statul israelian și al său premier Benjamin Netanyahu.

De unde întrebarea legitimă: a fost premierul român atras la Ankara într-o capcană de imagine care ar putea periclita relațiile României cu Israel și poate chiar cu alte state occidentale, precum SUA?
”Am avut un schimb de opinii cu prim-ministrul (Ciolacu n.n.) cu privire la evoluțiile din regiunea noastră și din lume, cea mai importantă dintre acestea fiind atrocitățile israeliene.

Responsabilitățile comunității internaționale de a opri Israelul și de a garanta securitatea fraților și surorilor noastre palestiniene sunt evidente. Nu se iau măsuri pentru a preveni masacrul. Netanyahu și guvernul său disperat își continuă politica de genocid pe seama punerii în pericol a securității cetățenilor săi.

Acest lucru trebuie oprit și cred că România va contribui la eforturile internaționale. Am discutat, de asemenea, despre războiul din Ucraina. Turcia a avut contribuții importante la încheierea conflictului încă de la începutul războiului. Vom continua să depunem eforturi pentru a avansa relațiile noastre cu România, aliatul nostru NATO, în conformitate cu interesele țărilor noastre. Următoarea noastră reuniune va avea loc la București” a spus Erdogan în conferința la care au participat 12 din cei 20 de membri ai guvernului României, conform cotidianului turc Takvim.

Conform aceleiași publicații, premierul Ciolacu a spus, la rîndul său: ”Am discutat despre situația din Orientul Mijlociu. Suntem de acord că ne confruntăm cu o tragedie umană în Gaza”.

Presa turcă mai prezintă și cele șase acorduri semnate de către premierul român și președintele turc în cadrul vizitei:

– Acord Administrativ pentru Implementarea Acordului de Securitate Socială Între Guvernul Republicii Turcia și Guvernul României, semnat la Ankara la 6 iulie 1999

– Acord între Guvernul Republicii Turcia și Guvernul României privind cooperarea în domeniul urbanizării

– Memorandum de Înțelegere între Ministerul Culturii și Turismului al Republicii Turcia și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România pentru Cooperare în Domeniul Turismului

– Memorandum de Înțelegere între Ministerul Industriei și Tehnologiei al Republicii Turcia și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România pentru Sprijinirea Întreprinderilor Mici ș Mijlocii

– Protocol de cooperare între Guvernul Republicii Turcia și Guvernul României în domeniul educației și formării personalului de drept

– Acord privind membrii de familie ai membrilor reprezentanțelor diplomatice și consulatelor să lucreze în locuri de muncă generatoare de venituri.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

De parcă nu ar fi deja insuportabil de scumpe, ”liberalul” Burduja, anunță de când vor crește facturile la energie: ”Statul renunță la plafonarea otova”

Facebook 173 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email De parcă nu ar fi deja insuportabi…