Acasă Declarații Ministresa Justiției, ”liberala” Alina Gorghiu, ”reinventează” roata și propune ”Legea 2 Mai”, care urmează ”Legea Anastasia”

Ministresa Justiției, ”liberala” Alina Gorghiu, ”reinventează” roata și propune ”Legea 2 Mai”, care urmează ”Legea Anastasia”

0
0
748

”Liberala” Alina Gorghiu, propune ”Legea 2 Mai”, care urmează legea Anastasia: ”Traficanţii de droguri de mare risc, cocaină, heroină, fentanil, să nu mai aibă posibilitatea să primească suspendarea executării pedepsei.”

Ministresa Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat vineri, că va iniția o Lege pe care o va intitula după tragedia de la 2 Mai, unde Vlad Pascu, șoferul drogat, a omorât 2 tineri în localitatea de la malul mării. Legea ar urma să fie concepută după modelul Legii Anastasia, inițiată de colegul de coaliție, Robert Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a vorbit vineri despre Legea 2 Mai, o lege care urmează legea Anastasia, prin care îşi propune ca ”traficanţii de droguri de mare risc, cocaină, heroină, fentanil, să nu mai aibă posibilitatea să primească suspendarea executării pedepsei.

Alina Gorghiu a prezentat într-o conferinţă de presă o lege pe care eu an denumit-o Legea 2 Mai (n.r.- după accidentul din localitatea 2 Mai în urma căruia Vlad Pascu, care conducea sub influenţa drogurilor, a ucis alţi 2 tineri) care ”în esenţă urmează legea Anastasia, pentru o anumită categorie de traficanţi, şi anume traficanţii de droguri de mare risc, cocaină, heroină, fentanil, care produc tragedii, drame în vieţile multor familii”.

Ne putem gândi la cantitatea pentru care putem pune un prag însă cred că e important să ne gândim dacă traficantul de droguri de mare risc mai poate să aibă posibilitatea să primească suspendarea executării pedepsei sau să execute în penitenciar”, a spus ministresa.

Sunt trei tipuri de infracţiuni de mare risc la care mă gândesc, trafic de droguri de mare risc la care închisoarea este de la 5 la 15 ani, trafic internaţional de droguri de mare risc, cu închisoarea de la 10 la 20 de ani, cultivarea, oferirea, vânzarea, transportul, deţinerea de droguri de mare risc, între 5 şi 15 ani”, a spus Gorghiu.

Ministresa a precizat că, se ajunge la pedepse cu suspendarea, în anumite cazuri, pentru că există o prevedere legală care spune că dacă în timpul urmăririi penale persoane denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au înfăptuit infracţiuni legate de droguri, beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei.

Traficul de droguri e cel care ar trebui sa ne atragă toată atenția”, a explicat ea. Gorghiu a arătat că în luna martie au fost modificate pedepsele pentru traficanți și că acestea sunt acum aproape la fel de mari ca cele pentru omor.

Pedepsele sunt între 3 și 10 ani, între 10 și 20 de ani, similare cu infracțiunea de omor. Problema este următoare: uneori aceste pedepse sunt înjumătățite, pentru că această lege prevede posibilitatea ca traficantul să facă un denunț în etapa urmăririi penale, să livreze un alt traficant de droguri, să dea informații pentru identificarea altora, astfel încât să beneficieze de reducerea de pedeapsă. Și atunci e posibil ca instanța să-i dea pedeapsă cu suspendare”, a explicat ministrul.

Ea propunee o nouă lege care să prevadă doar închisoare cu executare pentru cei care fac trafic de droguri.

Gândiți-vă la o lege similară cu ”Legea Anastasia”, căreia să îi zicem legea 2 Mai, prin care pentru traficul de droguri de mare risc, traficanții să nu mai beneficieze de suspendare, ci doar de pedepse cu executare”, a spus Goorghiu.

Sigur, denunți pe cineva, îți reduce pedeapsa, dar nu ajungi la suspendare”, a subliniat ea.

”Legea Anastasia”, adoptată recent, prevede ca persoanele care au comis accidente mortale sub influența drogurilor și a alcoolului nu mai pot beneficia de suspendare, ci vor fi condamnate la închisoare cu executare.

Numele de ”Legea 2 Mai” dat de Gorghiu pentru această propunere legislativă vine de la accidentul grav produs în 19 august la ieșirea din stațiunea 2 Mai, când Vlad Pascu, un tânăr de 19 ani care consumase mai multe tipuri de droguri, a accidentat mortal 2 tineri și a rănit alți 3, apoi a fugit de la locul accidentului. Vlad Pascu este în acest moment în arest preventiv.

După ce social-democrații le-au luat fața în ceea ce privește măsurile de combatere a traficului și consumului de droguri din țara noastră, nici liberalii nu se lasă mai prejos în ce privește ”războiul” declanșat de instituțiile statului în lupta împotriva traficului și consumului de droguri.

În acest sens, Alina Gorghiu a anunțat că își dorește o „Lege 2 Mai” prin care traficanții de cocaină, de heroină sau de fentanil să nu mai primească închisoare cu suspendare. Ea a precizat că i-a în calcul și instituirea unui prag al cantității pe care inculpatul în astfel de cazuri, o deține asupra sa.

Este o lege pe care eu aș denumi-o Legea 2 mai. În esență, urmează Legea Anastasia pentru o anumită categorie de traficanți. Este vorba de traficanții de droguri de mare risc. Da, vorbim de cocaină, de heroină, de fentanil, substanțe care produc tragedii, drame în viețile multor familii. Sigur, ne putem gândi la cantitatea pentru care putem pune un un prag, însă cred că e important să ne gândim dacă traficantul de droguri de mare risc mai trebuie să aibă posibilitatea să primească suspendarea executării pedepsei sau să execute exclusiv în penitenciar”, a precizat ministrul justiției.

Gorghiu a explicat și de ce anumiți traficanți ajungă să primească soluții cu suspendare în instanțele din România. Aceasta precizează că există o prevedere prin care, persoana susceptibilă de infracțiuni privind regimul substanțelor psihoactive beneficiază de jumătate din limitele prevăzute de lege, atunci când ajută organele judiciare să prindă și alți traficanți.

În cazul traficului de droguri se ajunge, în anumite cazuri, la situații de executare cu suspendare a pedepsei, pentru că există o prevedere legală care spune că, dacă în timpul urmăririi penale, persoana denunță și facilitează identificarea sau tragerea la răspundere penală altor persoane care au săvârșit infracțiuni legate de droguri, beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege, ceea ce coboară limita de pedeapsă”, a precizat Alina Gorghiu.

Ministrul a lansat în spațiul public și o întrebare, referitoare la cât de bună ar fi propunerea de creștere a pedepselor prevăzută de legea 194 din 2011 pentru fapta persoanei care, cu intenție, efectuează fără drept operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare e permisă de lege.

Gorghiu a anunțat că se înfiinţează și 25 de poziţii noi de procurori la DIICOT, ce vor fi concentraţi pe combaterea traficului stradal, pe raza Bucureşti -Ilfov, dar și un Birou antidrog la Constanţa şi posturi alocate în judeţe cu centre universitare şi turism.

Liberala vrea să mărească și pedepsele pentru astfel de traficanți. Dacă în prezent legea prevede o pedeapsă de la 2 la 7 ani, Gorghiu vrea să modifice pragul, de la 3 la 10 ani.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

George Simion, răspuns unionist pentru premierul de la Chișinău: ”Republica Moldova, în opinia mea, nu este o țară, este un stat”

Liderul AUR, George Simion, a declarat marţi, despre acuzaţiile că face parte dintr-un pla…