Acasă Declarații Ministresa ”liberală” Gorghiu, în halat, se contrazice și anunță că, lui Cherecheș nu i se va aplica „Legea fugarilor”, la două zile după ce anunța contrariul

Ministresa ”liberală” Gorghiu, în halat, se contrazice și anunță că, lui Cherecheș nu i se va aplica „Legea fugarilor”, la două zile după ce anunța contrariul

0
0
265

Ministresa ”liberală” a Justiției, Alina Gorghiu, în halat, se contrazice și anunță că, lui Cherecheș nu i se va aplica „Legea fugarilor”, la două zile după ce anunța contrariul.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat miercuri că lui Cătălin Cherecheş nu i se va aplica pedeapsa prevăzută în „Legea fugarilor”, deoarece acesta a fost prins de poliţiştii din Germania înainte de adoptarea acestui act normativ.

Alina Gorghiu: ”Prin legea adoptată azi de Parlament, fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă, între 6 luni şi 3 ani, pentru o infracţiune asimilată celei de evadare. De la începutul anului, am adus în ţară aproape 700 de persoane.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat miercuri că, prin legea adoptată azi de Parlament, fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă, între 6 luni şi 3 ani, pentru o infracţiune asimilată celei de evadare. Ea a precizat că de la începutul anului, au adus în ţară aproape 700 de persoane, rar în sistemul penitenciar din România, 1800 de persoane sunt extrădate sau predate şi execută pedepsele.

Ministrul Justiţiei a afirmat miercuri că legea care astăzi a fost votată cu majoritate covârşitoare în Camera Deputaţilor, proiectul legat de fugari, este o lege care a fost iniţiativa Ministerului Justiţiei, trecută prin Guvernul României şi votată cu număr de 230 de deputaţi, 3 împotrivă şi o singură abţinere.

Camera Deputaţilor este cameră decizională, astfel că legea privitoare la fugarii care vor fi mai aspru pedepsiţi merge la promulgare. Important este că, după ce ea va intra în vigoare, fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă, anume între 6 luni şi 3 ani pentru o infracţiune asimilată celei de evadare. În conformitate cu noile prevederi, persoanele condamnate la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la închisoare, care nu se predau autorităţilor în termen de 7 zile, vor fi pedepsite cu această sancţiune”, a spus Alina Gorghiu.

Ea a precizat că ”este o lege bună şi o lege importantă, mai ales în contextul în care sunt anumite persoane condamnate care găsesc tot felul de tertipuri pentru a nu-şi executa pedepsele în sistemul penitenciar din Români, aşa cum o fac marea majoritate a persoanelor condamnate de instanţele din România.”.

Îmi doresc ca toate instituţiile statului să se implice şi de astăzi, înainte în limita competenţelor. în acest efort. Dacă n-am fi adoptat această lege, am fi permis în continuare astfel de comportamente, probabil că unii ar fi considerat că le încurajăm lucru care ar fi avut consecinţe grave. Din punctul meu de vedere, conduita celor care fug din ţară subminează încrederea publicului în justiţia românească şi în lege şi de asemenea se pune o presiune extraordinară pe instituţiile statului, pe resursele şi eforturile aplicării legii, pentru că există un impact destul de mare asupra aspectelor care ţin de logistică, resurse umane şi financiare, în identificarea, localizarea acestor fugari şi în întoarcerea lor în România. De asemenea este afectată eficienţa sistemului judiciar, deoarece unii cred că pedepsele definitive pot să ajungă formalităţi nefolositoare, ele nefiind puse în aplicare”, a ţinut să sublinieze Gorghiu.

Ministrul a anunţat că ”în acest moment, de la începutul anului, au adus în ţară aproape 700 de persoane, iar în sistemul penitenciar din România, 1800 de persoane sunt extrădate sau predate şi execută pedepsele în sistemul penitenciar”.

Cu această lege şi prin tot ceea ce facem în acest domeniu, statul român se mişcă în direcţia corectă şi anume aceea a descurajării oricărei acţiuni prin care o persoană intenţionează, doreşte să se sustragă de la executarea pedepsei”. a precizat Gorghiu.

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege care aduce modificări la Codul penal, în sensul în care persoanele condamnate definitiv, care în 7 zile nu se prezintă pentru a fi pusă în executare pedeapsa, vor avea pedeapsa suplimentară între 6 luni şi 3 ani pentru o infracţiune asimilată celei de evadare.

Prinderea fugarului Cătălin Cherecheş reprezintă un semnal clar că nu avem sau nu mai există acest refugiu pentru cei care încearcă să scape de răspundere. Coroborat cu legea care astăzi a fost adoptată (‘Legea fugarilor’, n.r.), consider că este un semnal foarte bun pentru sistemul judiciar din România. Vă fac o precizare. Dat fiind faptul că legea a fost adoptată astăzi de Parlament şi dat fiind faptul că persoana care a fugit din ţară a fost prinsă, nu i se mai aplică pedeapsa. A fost prins de organul de poliţie înainte de intrarea în vigoare a acestei legi. Deci, nu i se mai poate aplica, pentru că infracţiunea asimilată celei de evadare s-a epuizat în momentul în care autorităţile din Germania l-au prins. Dacă legea era în vigoare la momentul în care el încă se sustrăgea şi în termen de şapte zile nu s-ar fi predat, ar fi răspuns şi cu privire la infracţiunea asimilată nou introdusă în lege„, a precizat Gorghiu, la finalul şedinţei de Guvern.

Declarația vine la două zile după ce Gorghiu a declarat că legea prin care persoanelor care se sustrag de la executarea condamnărilor li se adaugă o nouă pedeapsă cuprinsă între 6 luni şi 3 ani i se va aplica şi primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

Cel mai recent exemplu este Cătălin Cherecheş. Pentru că mulţi m-aţi întrebat, vă spun că legea i se va aplica atât condamnatului fugar Cherecheş, cât şi oricărui fugar (indiferent de numele lui) care în termen de şapte zile de la intrarea în vigoare a legii sau de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, după caz, nu se va prezenta la organele competente pentru a începe executarea pedepsei„, a spus, luni, ministrul.

Ministrul Justiţiei a precizat însă că primarul din Baia Mare este acuzat de alte două infracţiuni: trecerea frauduloasă a frontierei de stat în variantă agravantă în scopul sustragerii de la executarea pedepsei şi prezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identităţi altei persoane.

„Legea fugarilor”, adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, prevede că persoanele condamnate definitiv care nu se predau în 7 zile de la pronunţarea sentinţei vor primi în plus între 6 luni şi 3 ani pentru o infracţiune asimilată celei de evadare.

În legătură cu extrădarea lui, Alina Gorghiu a precizat că sunt două scenarii. Astfel, dacă Cherecheş va accepta să fie extrădat în România, termenul pentru aducerea lui în ţară este de 10 zile, însă dacă refuză, atunci procedurile pot dura şi 60 de zile.

Este foarte important să înţelegem că decizia de predare nu aparţine statului român, ci aparţine exclusiv instanţei din Germania, pe teritoriul căreia a fost găsit fugarul (…) Cu privire la numărul de persoane predate în România, Germania este pe locul doi după Marea Britanie„, a subliniat Alina Gorghiu.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost prins marţi noaptea de poliţiştii germani în Augsburg şi va fi adus în România, unde are de ispăşit o pedeapsă de 5 ani pentru corupţie. Conform unor surse judiciare, el a fost găsit într-o maşină condusă de mătuşa sa, cu număr de înmatriculare în localitatea germană Neu Ulm. Avea asupra lui 3.265 de euro, forinţi – echivalentul a aproximativ 150 de euro şi lei – echivalentul a 320 de euro.

În timpul operaţiunii de prindere, primarul a fost rănit la bărbie, el apărând într-o fotografie cu urme de răni pe faţă.

Cătălin Cherecheş a fugit din ţară vineri, prin punctul de trecere a frontierei Petea, de la graniţa cu Ungaria, folosindu-se de un act de identitate al unei rude.

Gorghiu, după prinderea lui Cătălin Cherecheş: ”Acest caz a fost o lecţie pentru toţi cei care cred că se pot sustrage de la executarea efectivă a pedepsei. Se va urmări procedura simplificată de punere în aplicare a mandatului european de arestare.”

Alina Gorghiu,ministrul Justiţiei, a declarfat miercuri, după prinderea lui Cătălin Cherecheş, că acest caz a fost o lecţie pentru toţi cei care cred că se pot sustrage de la executarea efectivă a pedepsei. Ea a anunţat că se va urmări procedura simplificată de punere în aplicare a mandatului european de arestare în cazul primarului din Baia Mare.

Acest caz cred că a a fost o lecţie pentru toţi cei care cred că se pot sustrage de la executarea efectivă a pedepselor, la închisoare în sistemul penitenciar din România. Această persoană, aşa cum bine ştiţi, a fost condamnată pentru fapte de corupţie la 5 ani cu executare, a fost identificată şi găsită de organelle poliţieneşti şi arestată pe teritoriul Germaniei, stat membru al UE, ca atare, putem vorbi despre cooperarea judiciară în materie penală, în acest moment, care este esenţială în predarea domnului Cherecheş autorităţilor din România”, a spus ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu a precizat că ”Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu partenerii, au făcut o treabă bună şi arată faptul că fugarii sunt o prioritate pentru statul român”.

Justiţia se va face până la capăt”, a menţionat ea.

Ministrul Justiţiei a precizat că pe data de 24 noiembrie, pe numele persoanei Cătălin Cherecheş a fost emis un mandat european de arestare, de către instanţa de executare, Tribunalul Cluj, iar acesta a fost transmis către Parchetul din Munchen, care a confirmat primirea mandatului European de arestare.

Parchetul va comunica aceste documente către instanţa competentă din Germania. În continuare se va urmări procedura simplificată de punere în aplicare a acestui mandat European de arest”, a anunţat Gorghiu.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat miercuri că fugarul Cătălin Cherecheş poate fi adus în 10 zile în ţară, dacă consimte la predare, potrivit deciziei cadru, în al doilea scenariu, în care refuză, termenul fiind de 60 de zile. Ea a precizat că decizia de predare nu aparţine statului român, pentru că nu avem voie să exercităm imixtiuni asupra justiţiei din Germania, ci aparţine exclusiv instanţei din Germania pe teritoriul căreia a fost găsit fugarul. Gorghiu a mai spus că Germania se află pe locul doi cu privire la numărul de persoane predate în România, după Marea Britanie.

Ministrul Justiţiei a afirmat că primul scenariu privind aducerea în ţară a lui Cătălin Cherecheş este că termenul va fi dat 10 zile dacă fugarul consimte la predare. Ca atare dacă persoana condamnată Cătălin Cherecheş va fi de acord să se predea şi să revină în România, termenul va fi unul scurt, 10 zile.

Al doilea scenariu este cel pe care îl prezintă decizia cadru şi anume varianta în care acesta nu consimte la predare, refuză practic predarea şi atunci decizia cadru prevede un termen de 60 de zile. Este foarte important să înţelegem că decizia de predare nu aparţine, statului român, nu avem voie să exercităm imixtiuni asupra justiţiei din Germania ci aparţine exclusiv instanţei din Germania pe teritoriul căreia a fost găsit fugarul”, a precizat aceasta.

Ministrul a menţionat că Germania se află pe locul doi cu privire la numărul de persoane predate în România, după Marea Britanie.

Vă dau ordinul de mărime al fugarilor trimişi în România în baza unor mandate europene de arestare, până pe data de 14 noiembrie au fost aduşi din Germania 150 de fugari doar anul acesta”, a spus ea. Alina Gorghiu a menţionat că, dacă se aprobă predarea persoanei solicitate în baza mandatului European de arestare, procedura spune că informarea va fi transmisă atât instanţei române de executare cât şi organelor poliţieneşti responsabile cu preluarea acestuia.

Aşadar în cadrul acestei proceduri vom avea o comunicare directă între autorităţile menţionate din cele două state competenţele fiind partajate între instanţa de executare şi Ministerul Afacerilor Interne, prin Centrul de cooperare poliţienească internaţională. Ministerul justiţiei se poate implica doar atunci când o autoritate judiciară va solicita acest lucru limitându-se la subiectul solicitării. Dacă vom fi solicitaţi de instanţa din Germania să dăm date cu privire la condiţiile din penitenciare, că ele se ridică la standardele pe care le-am angajat (..) atunci Ministerul Justiţiei va transmite aceste documente degrabă instanţei din Germania”, a arătat ea.

Alina Gorghiu a menţionat că ”prinderea fugarului Cherecheş reprezintă un semnal clar că nu mai există acest refugiu pentru cei care încearcă să scape de răspundere, iar coroborat cu legea care astăzi a fost adoptată, privind majorarea pedepselor pentru fugari, consideră că este un semnal foarte bun pentru sistemul judiciar din România”.

Dat fiind faptul că legea a fost adoptată astăzi de Parlament şi dat fiind faptul că persoana care a fugit din ţară a fost prinsă, nu i se mai aplică pedeapsa, a fost prins de organul de poliţie înainte inte intrarea în vigoare a acestei legi deci nu i se mai poate aplica pentru că infracţiunea asimilată celei de evadare s-a epuizat în momentul în care autorităţile din Germania l-au prins”, a mai explicat Gorghiu.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

George Simion, răspuns unionist pentru premierul de la Chișinău: ”Republica Moldova, în opinia mea, nu este o țară, este un stat”

Liderul AUR, George Simion, a declarat marţi, despre acuzaţiile că face parte dintr-un pla…