Acasă Declarații Ministresa pluseristă a ”Nesănătății”, refuză să răspundă la întrebări în ziua transparentizării datelor despre decesele COVID

Ministresa pluseristă a ”Nesănătății”, refuză să răspundă la întrebări în ziua transparentizării datelor despre decesele COVID

1
257

Ioana Mihăilă, ministrul Pluserist al Sănătății, a refuzat să răspundă la o întrebare simplă adresată repetat de reporteri, în timpul conferinței privind raportările COVID.

Reporter: Aş vrea să vă întreb dacă acest raport va fi făcut public în integralitate sau vom vedea doar aceste concluzii prezentate în conferinţa de presă de astăzi.

Ioana Mihăilă: Nu am prezentat concluzii. Am prezentat datele agregate din toate cele patru baze de date care au fost analizate.

Reporter: Dar documentul, raportul pe care l-aţi avut dumneavoastră pe masă, va fi făcut public sau nu?

Ioana Mihăilă: Acesta este raportul şi numai din raport am citat şi datele toate au fost prezentate în mod agregat.

Văzând că refuză să răspundă la întrebare, un alt reporter intervine.

Reporter: Îmi cer scuze, dar colega mea întreabă dacă veţi face raportul public.

Ioana Mihăilă: Şi răspunsul l-am dat.

Reporter: Nu l-aţi dat!

Între timp, discuţia continuă pe alt subiect, urmând ca reporterul să revină asupra întrebării, în momentul în care i-a venit rândul.

Reporter: Întrebarea pe care a pus-o și colega mea, în legătură cu publicarea raportului. Înţeleg că nu se va publica şi, dacă aşa e, de ce nu, totuşi?

Ioana Mihăilă: Asta este o afirmaţie. Înţelegeţi că nu se va publica, iar răspunsul meu la întrebarea dumneavoastră este că datele agregate care mi-au fost transmise de Comisie, în acest raport, au fost furnizate integral astăzi.

Reporter: Un răspuns cu da sau nu! Se va publica sau nu raportul?

Ioana Mihăilă: Datele agregate care mi-au fost transmise de Comisie, în acest raport, au fost comunicat integral astăzi!

Sub valul de întrebări ale jurnaliştilor, după ce a refuzat să mai discute pe această temă, Ioana Mihăilă a încheiat subiectul cu un „Mulţumesc!”, luând o altă întrebare.

S-au analizat mai multe surse de informaţii. Analiza surselor oficiale, aşa cum sunt prezentate de comisie, a datelor care au survenit de la INS, care centralizează datele din certificatele constatatoare ale decesului, arată următoarele cifre.

În 2020, s-au înregistrat la nivel naţional 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19 cu virus identificat U071 şi 224 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat, U072. De asemenea, s-au înregistrat 3590 de decese de alte cauze, la care s-a asociat şi un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat şi 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat.„, a explicat Ioana Mihăilă.

Diferenţele, existente de la începutul pandemiei
Aceasta a trecut ulterior la analiza deceselor raportate de spitale pe cele două coduri, U071 şi U072.

Aceste date sunt raporte de spitale către INS şi arată că pentru anul calendaristic 2020 s-au raportat 26106 decese, din care 227 cu principal diagnostic COVID-19 şi restul cu diagnostic secundar COVID-19. Referitor la cele cu diagnostic secundare, situaţia este altfel: 19608 decese au diagnostic secundar cu codul U071 şi 6181 decese au diagnostic secundar U072, deces suspect COVID-19. Pentru aceeaşi perioadă, în sistemul Coronaforms s-au înregistrat 16120 de decese, iar în alerte MS s-au înregistrat 18948 de decese„, a mai spus ministresa neomarxistă.

Aceasta a mai spus şi că diferenţe de raportare au existat încă de la începutul pandemiei.

Numărul de decese rezultat după menţinerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces, precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infarct, din raportările trimise de spitale, este 18670. De asemenea, Comisia a analizat datele de la spitalele care au înregistrat cele mai mari diferenţe de raportare între cele două platforme şi s-au detectat diferenţe de până la 500 de cazuri raportate de un spital între cele două platforme. Comisia a analizat diferenţe de raportare şi raportează drept cauze, printre altele: organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor. E necesar un proces de actualizare în platforma coronaforms„, a mai declarat Ioana Mihăilă.

Premierul Florin Cîțu spune că ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, trebuie să facă public raportul privind decesele COVID, care arată diferențe semnificative între platformele de raportare.

Întrebat, la finalul ședinței de guvern, care este de fapt diferența de decese, Florin Cîțu a spus că a văzut acest raport și că o „încurajează public” pe Ioana Mihăilă să facă public acest raport „ca să nu existe niciun fel de dubii”.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

Din seria succesuri neomarxist liberale, Iohannis, despre PNRR: ”Mai bine sacrificăm o lună sau două, ca să lămurim toate aspectele”

Klaus Iohannis, despre PNRR: Nu ne-ar ajuta o aprobare rapidă acum, fără a merge în profun…