Acasă Declarații Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță o nouă intervenție în piața liberă prin limitarea adaosului comercial la produsele româneşti

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță o nouă intervenție în piața liberă prin limitarea adaosului comercial la produsele româneşti

0
0
155

Ministrul Agriculturii Florin Barbu, anunță o nouă intervenție în piața liberă prin limitarea adaosului comercial la produsele româneşti: ”O vom vedea anul acesta. Se lucrează la acest proiect.”

Ministrul Agriculturii anunță o nouă intervenție în piața liberă prin limitarea adaosului comercial la produsele româneşti: O vom vedea anul acesta. Se lucrează la acest proiect.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a declarat joi că proiectul pentru limitarea adaosului comercial la produsele româneşti va fi implementat în acest an. El a anunțat că proiectul este în lucru.

plafonarea prețurilor este o măsură care limitează libertatea economică și a fost criticată de cea mai mare parte a pieței. Și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a avertizat că măsura este ineficientă, produce distorsiuni și este de fapt ocolită prin intermediul mecanismului numit ”efectul patului de apă”, prin care producătorii sau distribuitorii transferă pierderile de la produsele plafonate la alte produse cărora le cresc prețul de desfacere.

După introducerea măsurii de plafonare a adaosului comercial, unii producători și comercianți au schimbat gramajul produselor pentru a nu fi afectați de plafonare, iar alții au scumpit alte produse, după cum a scris Economedia. Economiștii consultați de Economedia au afirmat că „plafonarea se bate cap în cap cu creșterile de taxe”, retailerii au cerut intervenţia punctuală la produsele care înregistrează fluctuaţii de preţ. Analistul Sorin Dinu a explicat aici de ce controlul prețurilor de către stat atrage altă intervenție asupra prețurilor și un eșec.

”Sigur că îl vom vedea anul acesta, se lucrează la acest proiect. În momentul de faţă ştim foarte bine că ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial a fost prelungită de către Parlamentul României până pe 31 decembrie – şi le mulţumesc colegilor pentru că şi astăzi vedem o scădere a inflaţiei şi astăzi vedem, din datele Institutului Naţional de Statistică, că indicele preţului de consum a scăzut pe cele 21 de alimente de baze din ordonanţa pe care noi am dat-o în Guvernul României, cu procente între 8 şi peste 30%”, a explicat Florin Barbu, întrebat despre subiect, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

El a adăugat că autorităţile lucrează la un proiect prin care va fi limitat adaosul comercial la produsele româneşti.

”Se lucrează, nu voi da drumul la acest act normativ până toţi factorii implicaţi. Vorbim aici de zona de retail, vorbim de procesatori, vorbim de Consiliul Concurenţei – nu ne vom pune de acord cu acest act normativ. Sigur, când vom finaliza acest act normativ va fi prima conferinţă pe care Ministerul Agriculturii o va pune în cadrul ministerului şi va pune la dispoziţie presei din România”, a completat Barbu.

”Vedem produse româneşti cu adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic. Ne dorim foarte mult ca toţi românii să aibă acces la alimente româneşti în retail şi la preţuri corecte. Mai mult de atât, această ordonanţă sau proiect de lege care va veni, va sprijini practic consumul de alimente româneşti şi creşterea nivelului de procesare în România, pentru că ştiţi şi în perioada următoare atât Ministerul Agriculturii, prin fondurile europene, pe o măsură foarte bună DR. 22 de procesare în România, cât şi programul important pe care l-am lansat INVESTALIM procesare în România”, a explicat Florin Barbu, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

Acesta a mai spus că documentul nu ar putea fi aprobat până la sfârşitul lunii iunie. Totuşi, există şi „o variantă de aprobare prin ordonanţă, apoi să fie transmis către Parlament pentru aprobare”, a conchis ministrul PSD.

Florin Barbu, a anunţat, joi, că se lucrează la proiectul privind limitarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România, menţionând că „există o practică comercială neloială, astfel încât sunt produse româneşti cu adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic”.

El a explicat, la Palatul Victoria, că toate categoriile de produse din import care nu intră în procesare sau în abatorizare şi sunt vândute ca materie primă vor avea adaos comercial de 5%.

Potrivit lui Barbu, proiectul privind limitarea adaosului comercial la produsele româneşti va fi finalizat anul acesta.

„Se lucrează la acest proiect în momentul de faţă. Ştim foarte bine că ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial a fost prelungită de către Parlamentul României până pe 31 decembrie şi le mulţumesc colegilor pentru că şi astăzi vedem o scădere a inflaţiei şi astăzi vedem, din datele Institutului Naţional de Statistică, că indicele preţului de consum a scăzut pe cele 21 alimente de bază din ordonanţa pe care noi am dat-o în Guvernul României, cu procente între 8 şi peste 30%. Se lucrează, nu voi da drumul la acest act normativ până toţi factorii implicaţi, vorbim aici de zona de retail, vorbim de procesatori, vorbim de Consiliul Concurenţei, nu ne vom pune de acord”, a precizat ministrul, după şedinţa de Guvern.

Toate produsele procesate în România vor avea adaos comercial limitat

Întrebat dacă actul normativ ar putea să fie adoptat până la finalul lunii iunie, Barbu a menţionat că nu crede că acest lucru va fi posibil. „Dar poate fi şi o variantă de aprobare prin ordonanţă, apoi să fie transmis către Parlament pentru aprobare”, a adăugat Florin Barbu.

Totodată, întrebat în legătură cu faptul că a fost limitat adaosul comercial pentru anumite alimente, însă s-au scumpit alte produse, Florin Barbu a menţionat că proiectul privind limitarea adaosului comercial pentru toate produsele procesate în România este necesar pentru că „există o practică comercială neloială, astfel încât sunt produse româneşti cu adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic”.

„Ne dorim foarte mult ca toţi românii să aibă acces la alimente româneşti în retail şi la preţuri corecte. Şi, mai mult de atât, această ordonanţă sau proiect de lege care va veni va sprijini, practic, consumul de alimente româneşti şi creşterea nivelului de procesare în România, pentru că, ştiţi, în perioada următoare, atât Ministerul Agriculturii, prin fondurile europene, pe o măsură foarte bună, DR 22, de procesare în România, cât şi programul important pe care l-am lansat, INVESTALIM procesare în România, în două luni de zile România poate semna contracte de peste 2 miliarde de euro procesare în România şi, de aceea, avem nevoie de aceste legi pentru ca aceste produse pe care procesatorii le realizează să ajungă pe raft şi să ajungă la un preţ corect pentru consumatori şi pentru românii cu venituri mici şi medii”, a mai explicat ministrul.

Întrebat dacă prevederile acestui proiect ar putea să fie extinse şi la alte tipuri de produse şi dacă va fi pus adaosul comercial de 5% şi la alte categorii de alimente din import, Barbu a precizat: „V-am spus că pentru acele categorii de produse care intră în România şi nu intră sub incidenţa procesării şi intră decât sub incidenţa ambalării vor avea adaos comercial de 5%”.

„Dacă se importă carne de porc carcasă şi aceasta nu intră în procesare, intră decât în magazinele de retail, are 5% adaos comercial”, a adăugat ministrul.

„Pe noua modificare normal că vor fi mult mai multe produse care vin din import, pentru că în momentul de faţă 5% este destinat decât celor 21 de produse care sunt în ordonanţă aprobată prin lege de Parlament. Adică vor fi pentru toate materiile prime care intră în România şi sunt comercializate fără a intra în procesare sau în abatorizare, dacă vorbim de carne sau alte produse, inclusiv şi lactate”, a indicat ministrul Agriculturii, completând că aceste prevederi vor fi incluse în proiectul de lege sau ordonanţă.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

De parcă nu ar fi deja insuportabil de scumpe, ”liberalul” Burduja, anunță de când vor crește facturile la energie: ”Statul renunță la plafonarea otova”

Facebook 173 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email De parcă nu ar fi deja insuportabi…