Acasă Declarații Mircea Geoană: ”Nu-mi fac campanie pe spatele NATO, sunt tot mai înclinat să revin şi să îmi slujesc ţara, ei încearcă să spună, fără noi nu se poate”

Mircea Geoană: ”Nu-mi fac campanie pe spatele NATO, sunt tot mai înclinat să revin şi să îmi slujesc ţara, ei încearcă să spună, fără noi nu se poate”

0
0
95

Mircea Geoană: ”Nu-mi fac campanie pe spatele NATO, sunt tot mai înclinat să revin şi să îmi slujesc ţara, ei încearcă să spună, fără noi nu se poate”.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus că nu își face campanie electorală pe spatele Alianței și că va decide dacă va candida la prezidențiale după ce-și va termina mandatul.

”Sunt un om care toată viaţa mea mi-am făcut job-ul cu profesionalism şi cu competenţă. Pentru asta am ajuns şi la NATO. Plecasem din politică, nu vreau să mi-aduc aminte cum am plecat din politică, mi-a făcut foarte bine detoxul de la politică. Eu am câştigat poziţia de la NATO pe nume propriu, pe persoană fizică, pentru că sunt foarte bun la ceea ce fac şi pentru că lumea mă apreciează, că nu-ţi dă job-ul de pomană. Şi apropo, eu sunt primul din est care ocupa un job de conducere la vârful NATO”, a spus el.

”Eu când mă duc şi vorbesc cu oamenii din România şi încerc să-i liniştesc că sunt preocupaţi, din poziţia de la NATO fac campanie sau îmi fac datoria de lider al NATO şi de cetăţean român? Atunci când mă duc şi spun că e nevoie să investim în Armata română, că trebuie să ne facem datoria, este o chestiune de campanie politică sau o obligaţie a unui lider politic care a văzut şi ştie multe în această carieră lungă pe care am avut-o?”, a întrebat el.

”Sunt singurul lider politic activ din România care am fost martor ocular şi am contribuit şi la parteneriatul strategic cu Statele Unite, şi la intrarea în NATO, am ridicat steagul României, am încheiat negocierile la UE şi eu am crezut, ca mulţi alţii, că odată cu integrarea euroatlantică, drumul către prosperitate, respect pentru România şi o viaţă prosperă pentru toţi românii se va întâmpla aproape natural. M-am înşelat.

A venit clipa să spunem că România are nevoie de afirmare euroatlantică, trebuie să fim în centrul acestei operaţiuni. Şi n-am să încetez să vorbesc despre ţara mea, pentru ţara mea şi despre valorile occidentale, democraţie, libertate şi domnia legii. Este ceva greşit să vorbeşti despre domnia legii ca valoare fundamentală a NATO atunci când vezi încă prea multă corupţie în ţara ta? Este o problemă politică? Nu. Este o problemă de obligaţie morală şi civică pentru orice om care ţine la ţara lui şi care ţine şi la reputaţia lui”, a mai spus Geoană.

”Şi acum vorbim pe un ton puţin mai relaxat. Credeţi că cineva de la NATO stă să intre în jocul acesta penibil pe care unii de acasă încearcă să-l joace pe această zonă? Nu-mi fac campanie pe spatele NATO. Dacă lumea mă apreciază, mă apreciază pentru cine sunt, pentru ceea ce am făcut în viaţa mea şi dacă după ce voi termina job-ul de la NATO am să mă hotărăsc, cum sunt tot mai înclinat să o fac, să revin şi să slujesc ţara mea aşa am făcut-o toată viaţa, acel lucru îl voi face la momentul potrivit, în condiţii perfect transparente şi fără niciun fel de ambiguitate”, a explicat Geoană.

Ar accepta Geoană să fie candidatul PSD-PNL la prezidenţiale? ”Simt că ei încearcă să spună: fără noi nu se poate. Se poate şi fără ei”

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a spus că reprezentanţii actualei coaliţii încearcă să spună „suntem noi şi fără noi nu se poate”. El a subliniat că niciodată nu a mai fost o situaţie ca să nu fie cunoscuţi candidaţii marilor partide cu cinci luni înainte de alegeri.

Mircea Geoană a fost întrebat, duminică, cum se raportează la PSD-ul condus de Marcel Ciolacu.

„Eu am fost preşedintele acestui partid. Am muncit zi şi noapte. Eu sunt un om foarte serios. Când sunt într-o situaţie, îmi fac datoria până la capăt. Eu am în continuare o afecţiune puternică pentru electoratul PSD. Am foarte mulţi prieteni în PSD şi în alte partide politice. Modul în care dânşii se organizează sau modul în care operează acum în politică este problema dânşilor şi este problema PSD-ului şi a electoratului să decidă dacă ei fac o treabă bună sau nu. Eu nu mă dezic de ce am făcut în viaţa mea.

Am fost acolo, cred în valorile acelea, n-am niciun fel de problemă de amintiri răzbunătoare din trecut, efectiv consider că a fost o perioadă de maturizare politica a mea. Am învăţat multe făcând politică la nivel înalt în România. Am învăţat şi din greşeli. Mi-a folosit şi plecarea din politica românească şi dacă sunt astăzi aici, un lider, cred eu, mult mai solid, mult mai aşezat, mult mai înţelept, cred eu, este şi pentru că am avut această experienţă. Eu nu uit lucrurile frumoase pe care le-am făcut cu cei cu care am lucrat timp de cinci ani”, a declarat Geoană.

El a fost întrebat dacă ar accepta să fie candidatul susţinut de alianţa PSD-PNL, în cazul în care va candida la alegerile prezidenţiale.

“Nu ştiu, e problema dânşilor ce calcule îşi fac. Văd că anunţă candidaţi comuni, nu ştiu ce au făcut, ca şi la Bucureşti, candidaţi comuni – e problema dânşilor. Eu cred că pe români îi interesează mai puţin jocul politic, eu cred ei fac o greşeală încercând să dea sentimentul că vor să închidă jocul. Ăsta e sentimentul pe care eu ca cetăţean îl simt şi nu ca şef la NATO”, a spus Geoană, citat de News.ro. „Eu simt că ei parcă încearcă să blocheze jocul, să spună: suntem noi şi doar noi şi numai noi şi fără noi nu se poate. Se poate şi fără dânşii. Nu pot anticipa ce se decide după locale, probabil că trebuie să se hotărască şi dânşii. Niciodată în istoria post-decembristă nu am avut o situaţie în care cu cinci luni înainte de prezidenţiale să nu ştii candidaţii marilor partide din România”, a răspuns Mircea Geoană.

El a mai fost întrebat dacă ar accepta o discuţie pe această temă cu liderii alianţei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă.

”Nu am nicio fel de problemă cu nimeni, n-am nicio fel de chestiune, dar ştiu un singur lucru. Că treaba, aşa cum este organizată acum, nu mai este utilă pentru ţara noastră şi trebuie să facem un salt şi o transformare importantă a modului în care facem politică. Cine este dispus să participe la acest efort sănătos, necesar, obligatoriu pentru România, este prietenul şi eventualul meu aliat. Dar doar pentru un joc politic, nu m-aş interesa de jocuri politice. Nu mă interesează nimic altceva decât interesul ţării, oamenii mei, ţara aceasta, respectul pentru România”, a menţionat Geoană.

El a mai fost întrebat şi despre evenimentul pe care NATO ar fi trebuit să îl organizeze în România, dar care a fost anulat.

”Noi nu l-am anulat. Noi nu l-am anulat pentru că a fost o decizie foarte bună, cred eu, cineva din sudul flancului estic, România, Suedia, cel mai recent membru, Şi Statele Unite la Florida va fi un eveniment foarte, foarte, foarte mare. Acest triunghi foarte frumos, transatlantic, noul venit, România e o ţară importantă, colegii mei au ales România pentru că România este o ţară importantă, NATO. Cineva de la Bucureşti, probabil speriat de umbra lui Mircea la Cozia, altă explicaţie nu văd, cel puţin din presa aşa a reieşit, că le este teamă că eu folosesc NATO pentru a face nu ştiu ce la Bucureşti. Ar fi fost o ocazie extraordinară pentru liderii români, pentru că pentru ei era această platformă. Şi pentru tinerii din România să fie văzuţi aşa frumoşi cum sunt şi aşa deştepţi cum sunt, să fie văzuţi de toţi prietenilor din toată alianţa asta uriaşă. Dacă au decis să n-o facă, e problema dânşilor. E mare păcat, e o ocazie ratată”, a spus Geoană.

Geoană: ”NATO trebuie să joace un rol de coordonare mai pronunţat în sprijinirea Ucrainei, fără să devină parte din război.”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus că NATO trebuie să joace un rol de coordonare mai pronunţat în sprijinirea Ucrainei, fără a ajunge însă să devină parte din războiul cu Rusia.

”Este un moment destul de complicat al acestui război. Dar n-aş vrea să ne repezim în concluzii foarte defetiste, pentru că am fost şi foarte optimişti, poate prea optimişti, acum câteva luni de zile. Acum apar voci care sunt foarte defetiste. Ceea ce facem noi la NATO este să mobilizăm toate resursele disponibile ale aliaţilor, care asigură 99% din tot ce primeşte Ucraina pentru acest război. Sperăm din toată inima – şi sunt semnale din partea speaker-ului Camerei Reprezentanţilor – că legea cu privire la sprijinul financiar pentru Ucraina să treacă şi de Camera Reprezentanţilor, a trecut cu o mare majoritate şi de Senat”, a spus Geoană.

”Noi spunem un lucru foarte simplu. NATO trebuie să joace un rol de coordonare mai pronunţat în sprijinirea Ucrainei, fără să devină parte în război – suntem foarte atenţi la riscul de escaladare, suntem foarte atenţi la această zonă de delimitare între sprijin pentru Ucraina, legitim şi necesar, şi escaladarea unui război deja păcătos într-un război şi mai mare între NATO şi RUSIA. Prounerea noastră este una foarte simplă, să avem o misiune a NATO, sau o formă de coordonare a NATO, care să ajute pe ucraneni şi cu coordonarea sprijinului pentru război, dar mai ales pentru transformarea armatei ucranene într-o armată interoperabilă cu noi, făcându-i astfel, mai pregătiţi, atunci când vom avea condiţiile politice reunite, să-i putem primi în familia noastră euroatlantică şi europeană”, a subliniat el.

”Fondul este doar un instrument. Miezul propunerii noastre este acela de a avea o misiune de coordonare care să asigure aceste funcţiuni foarte, foarte importante. Noi deja facem destul de multe, ca NATO, pentru ucraineni. Sunt foarte multe mecanisme de sprijin, dar ele în continuare sunt ad hoc. Şi atunci, venind la NATO cu inclusiv cu o cotă de participare la bugetele NATO, avem o cotă foarte clară, americanii 16%, românii nu ştiu cât la sută, este foarte clar şi predictibil. Deci aducem predictibilitate, coerenţă şi un element suplimentar acum, pentru că e nevoie de bani mai mulţi, fondul pe care îl propunem noi este un fond în care sperăm să fie bani proaspeţi, nu spuneam că aliaţii nu fac un efort deosebit, dar aveau nevoie de bani poate şi mai mulţi”, a explicat el.

Întrebat dacă această iniţiativă nu ar fi percepută de către Rusia ca o implicare şi mai mare în acest conflict, oficialul NATO a răspuns: ”Rusia are o maşinărie de propagandă care din disperare de cauză sau din nevoia de supravieţuire a acestui regim politic a transformat războiul cu ”naziştii de ucraineni”, de acum câteva luni de zile într-un război împotriva Occidentului. America este de vină, NATO este de vină, Europa este de vină, Occidentul este de vină. Pentru că au nevoie de un adversar care să justifice în faţa poporului lor cele 350.000 de militari ruşi care până acum s-au prăpădit sau au fost schilodiţi în acest război. 350.000 de oameni morţi. Au nevoie să comunice un duşman atât de mare”.

”Şi mai este şi o chestiune. Există o amintire, probabil, din propaganda sovietică împotriva NATO în timpul Războiului Rece. Este relativ uşor de reactivat chestiunea cu naziştii din Al Doilea Război Mondial, chestiunea cu Occidentul decadent şi care vrea distrugerea Rusiei. Niciodată! E o ţară importantă, o ţară cu care ne-am dorit din inimă să avem o relaţie măcar predictibilă. Au ales o cale a confruntării cu noi, dar la NATO, secretarul general şi cu mine şi toţi aliaţii suntem foarte atenţi la această linie fină de demarcaţie între sprijinirea Ucrainei şi, Doamne fereşte, un război şi mai amplu”, a adăugat el.

Geoană: ”Va fi jale cu atacurile rusești pe dezinformare, pe cibernetic, împotriva alegerilor, inclusiv în România.”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus că Rusia va lansa atacuri cibernetice și campanii de dezinformare pentru a perturba alegerile din Europa, inclusiv din România, în încercare de a aduce la putere forțe mai favorabile Moscovei. 0 seconds of 2 minutes, 8 secondsVolume 90%

Există în clipa de față o definiție mult mai largă a securității naționale și a securității aliate. Există una militară, evident. Există și o dimensiune de securitate economică, de securitate cibernetică, de securitate în fața teatrelor hibride. Uitați-vă ce se întâmplă în Republica Moldova și la noi. Securitate democratică, pentru că va fi jale cu atacurile rusești pe dezinformare, pe cibernetic împotriva alegerilor, inclusiv în România. La prezidențiale nici nu vreau să mă gândesc ce va fi, în încercarea de a opri forțele prooccidentale și de a aduce, poate unii mai favorabili decât cei pe care îi avem.

Întrebat dacă în România există forțe politice apropiate de Rusia, Geoană a răspuns: „Nu fac judecăți de valoare. Aceste alegeri, în principal cele prezidențiale, pentru că sunt cele care domină peisajul electoral… Suntem la sfârșitul unui regim politic de 10 ani, poate mai lung. Suntem într-o zonă de oarecare epuizare a proiectului politic care animă situația politică din România. Și atunci vom avea niște alegeri în care sper ca românii să vină în număr foarte mare la vot pentru a-și proteja votul și pentru a nu lăsa ca viitorul președinte al acestei țări să fie numit de oligarhia politică.

Există două forțe aici. E o forță evident antioccidentală pe care Rusia și alții încearcă să o facă la noi, să încurajeze pe cei care nu sunt neapărat proruși, dar sunt antioccidentali – și există o linie de confuzie deliberată în această zonă.

Și 2, așa cum arată sondajele, 56% dintre români și românce consideră că alegerile din anul acesta vor fi fraudate, că nu vor fi libere și corecte.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

De parcă nu ar fi deja insuportabil de scumpe, ”liberalul” Burduja, anunță de când vor crește facturile la energie: ”Statul renunță la plafonarea otova”

Facebook 173 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email De parcă nu ar fi deja insuportabi…