Acasă Declarații Mircea Geoană spune că, va lua o decizie privind candidatura la prezidenţiale după ce termină contractul la NATO: ”Mă opreşte lumea pe stradă”

Mircea Geoană spune că, va lua o decizie privind candidatura la prezidenţiale după ce termină contractul la NATO: ”Mă opreşte lumea pe stradă”

0
1
130

Mircea Geoană spune că, va lua o decizie privind candidatura la prezidenţiale după ce termină contractul la NATO: ”Mă opreşte lumea pe stradă şi mă întreabă dacă o să candidez şi le spun sincer că nu ştiu, am o treabă de făcut.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, despre o candidatură la prezidenţialele din 2024, că va lua o decizie după ce termină mandatul la NATO, care este până în octombrie 2024. ”Mă opreşte lumea pe stradă şi mă întreabă dacă o să candidez şi le spun sincer că nu ştiu, am o treabă de făcut. După ce termin acolo mai discutăm şi vedem ce facem”, a spus el.

Eu sunt un om care deja este vaccinat cu politica românească şi sunt un om mult mai circumspect faţă de ce înseamnă politică românească. Că am un interes imens faţă de România şi faţă de bătălia pentru viitorul României în ceea ce scriu în carte este altceva. (..) Am toată libertatea să-mi fac datoria profesionist până în ultima zi de mandat la NATO. Aşa este corect, aşa este moral, aşa este profesional. Nu fac niciun fel de derogare de la această regulă. După ce termin la NATO, ne mai întâlnim, mai discutăm”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

Geoană a fost întrebat cât va dura mandatul său ca secretar general adjunct al NATO. ”Noi avem contract de trei ani de zile, inclusiv secretarul general. Şi a tot fost prelungit, acum este al zecelea an. Şi va pleca în septembrie. Eu am o prelungire de un an şi de încă un an faţă de contractul iniţial, deci probabil că am făcut destul de bine dacă m-au rugat să mai stau. Şi, în mod normal, am contract până prin octombrie, când se fac cinci ani. Deci se poate termina mai repede, nimeni nu te ţine legat de glie. Dar contractul meu este până în octombrie”.

Este un proces care aparţine exclusiv aliaţilor, inclusiv poziţia mea. Eu nu sunt doar primul om din Est care ocupă jobul acesta, sunt primul politician care ocupă jobul numărul doi. De aceea nu-mi este indiferent procesul de selecţie a noului secretar general. Am lucrat cu Jens Stoltenberg ca doi prieteni foarte buni – ne şi ştiam foarte bine din politică. Am un pasaj în carte unde povestesc cum s-a întâmplat întâlnirea noastră de la NATO când m-a recrutat şi mi-a dat jobul acesta”, a spus el.

Am foarte, foarte multă grijă faţă de organizaţia pe care o slujesc. Este foarte importantă şi de aceea o să iau împreună cu secretarul general, eventual cu noul secretar general, decizia potrivită la momentul potrivit. Mă opreşte lumea pe stradă şi mă întreabă dacă o să candidez şi le spun sincer că nu ştiu, am o treabă de făcut. După ce termin acolo mai discutăm şi vedem ce facem”, a completat Geoană.

Geoană a arătat că aliaţii trebuie să aleagă un nou secretar general. ”Este un proces care aparţine exclusiv aliaţilor, inclusiv poziţia mea. Eu nu sunt doar primul om din Est care ocupă jobul acesta, sunt primul politician care ocupă jobul numărul doi. De aceea nu-mi este indiferent procesul de selecţie a noului secretar general. Am lucrat cu Jens Stoltenberg ca doi prieteni foarte buni – ne şi ştiam foarte bine din politică. Am un pasaj în carte unde povestesc cum s-a întâmplat întâlnirea noastră de la NATO când m-a recrutat şi mi-a dat jobul acesta”, a menţionat acesta.

Am foarte, foarte multă grijă faţă de organizaţia pe care o slujesc. Este foarte importantă şi de aceea o să iau împreună cu secretarul general, eventual cu noul secretar general, decizia potrivită la momentul potrivit. Mă opreşte lumea pe stradă şi mă întreabă dacă o să candidez şi le spun sincer că nu ştiu, am o treabă de făcut. După ce termin acolo mai discutăm şi vedem ce facem”, a completat Geoană.

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: ”Am spus-o și în carte, cred că am ajuns la un punct terminus al modului în care am fost organizați politic, economic, ca și contract social, ca și relații între noi în ultimii 30 de ani. Am crezut cu toții, inclusiv eu, eu am fost primul care a avut iluzia că odată intrați în NATO și UE, și am avut un rol decisiv în aceste două importante evoluții pentru țara noastră, că lucrurile vor veni în mod automat, ne vom înzdrăveni, vom fi mai buni, mai competitivi, o să fie mai puțină corupție.

M-am înșelat. De aceea spun un singur lucru, pentru că știu multă lume din politică și din administrația statului român, sunt foarte mulți bărbați și femei de foarte bună calitate care ar face lucrurile diferit dacă ar fi lăsați să o facă diferit. Deci eu cred că sistemul nostru politic și partidele au prima obligație să vadă cum ar putea să se autodepășească, să se reinventeze. Unii nu pot, alții nu vor. Alții ar vrea și încă nu pot.

Pun mare preț pe cei care își doresc, știu că se poate face altfel și și-ar dori să facă altfel și la ei fac un apel să se autodepășească, să aibă curajul. Pentru că sunt mulți oameni care vor să facă treabă, buni profesioniști, buni patrioți, oameni cinstiți, sunt foarte, foarte mulți. Doar că, încorsetați într-un sistem care și-a atins limita, practic sunt trași înapoi și de asta și dezamăgirea profundă față de clasa politică pe care cetățenii, pe bună dreptate, o resping.”

Vehiculat ca posibil candidat la alegerile prezidențiale, secretarul general adjunct al NATO Mircea Geaonă spune că alegerile din 2024 sunt cele mai importante din ultimii 30 de ani din România. Politicianul și-a lansat vineri volumul ”Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”.

Alegerile de la anul, cele cinci alegeri de la anul, pentru că pentru că prezidenţialele sunt în două tururi, două alegeri distincte – sunt cele mai importante alegeri din ultimii 30 de ani din România (…) Niciuna din alegerile de dinainte nu se compară cu cele de acum. Începe un ciclu istoric nou”, a afirmat Geoană. El a făcut un apel către publicul prezent la Târgul de carte Gaudeamus: ”Alegeţi oamenii care vi se par cei mai potriviţi”.

La începutul intervenţiei, Mircea Geoană a susţinut că volumul său nu are tentă electorală.

2024 e un an foarte încărcat electoral şi nu am vrut să încurcăm borcanele, cum se zice (…) Aici nu este vorba de nimic electoral. Este vorba de ceva politic, da, e ceva legat de ţară, da, dar n-are nimic de-a face cu ceea ce în mod normal se consideră un preludiu de campanie electorală. Este pur şi simplu…dacă vreţi…s-a copt în mine cartea asta şi am simţit nevoia să v-o împărtăşesc tuturor”, a punctat acesta.

Mircea Geoană a adăugat că, ”detoxul de politică” i-a făcut ”tare bine”.

El a punctat existenţa unui declin demografic în ţara noastră, cu ”jumătate din tinerimea românească” alegând să părăsească ţara.

Văd un risc pe termen mediu ca România să se stingă ca naţiune. E plină cartea de istorie de naţiuni care nu mai există. Şi faptul că avem tinerii noştri care aleg să plece din ţară, plus demografie care este atât de catastrofală, eu văd un risc. Poate nu în 10 ani, poate nu în 20, dar în secolul care vine, văd un risc pentru naţiunea noastră, efectiv mi-e frică de acest lucru”, a adăugat Geoană.

Pe de altă parte, acesta a arătat România a ajuns la un moment în care ”actualul model de organizare, politică, de societate, de economie, inclusiv la nivel de influenţă internaţională şi-a atins limita”.

Inclusiv Constituţia României cred că a ajuns la o limită”, a afirmat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a subliniat, însă, potenţialul ţării noastre. ”Locul României nu este la periferia Europei, ci în centrul ei, pe bune. Şi nu doar vorbind, ci pur şi simplu acţionând. Pentru că, dacă tot se reîmpart cărţile astea în Europa şi în lume, zona noastră devine mult mai influentă şi mai importantă în ecuaţia de putere la nivel european”, a precizat Geoană.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

George Simion, răspuns unionist pentru premierul de la Chișinău: ”Republica Moldova, în opinia mea, nu este o țară, este un stat”

Liderul AUR, George Simion, a declarat marţi, despre acuzaţiile că face parte dintr-un pla…