
Nazare: ”Pachetul de măsuri fiscale a fost negociat cu Comisia Europeană. Avem un impact pozitiv, în cazul adoptării înainte de Consiliul ECOFIN, evaluarea Comisiei va fi bună. Intrăm pe un nou drum în care lucrăm în primul rând ca fundaţia să fie solidă.”
Nazare explică măsurile de austeritate: ”Dacă am fi pierdut calificativul de investiții, am fi pierdut libertatea de decizie economică”
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a explicat, în conferința de presă de joi, pachetul de măsuri de reducere a cheltuielilor anunţat de premierul Ilie Bolojan în urmă cu o zi.
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a afirmat că pachetul de măsuri al Guvernului a fost negociat cu Comisia Europeană şi a adăugat că sunt semnale pozitive că în cazul adoptării acestuia înainte de Consiliul ECOFIN, evalurea Comisiei va fi bună. El a adăugat că România intră pe un nou drum, în care se va lucra pentru ca fundaţia să fie solidă.
Alexandru Nazare a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, impactul financiar al măsurilor luate de Guvern.
Ministrul a început cu prezentarea unor date ”care răspund la întrebarea de ce am ajuns aici”.
”Încep cu evoluţia cheltuielilor din bugetul general consolidat care în 2021 era de 459 de miliarde, iar astăzi au ajuns 831 de miliarde, o creştere de 43% a cheltuierilor. Deficitul pe cash în 2021 era 79 de miliarde corespondent a 6,7% din PIB, în 2025 a ajuns 176 de miliarde. Cheltuielile de personal din bugetul general consolidat, în 2021 erau 111 miliarde, astăzi sunt 172 de miliarde.
Cheltuielile cu pensiile, în 2021 erau 110 miliarde, iar astăzi sunt 190 de miliarde, în 2025. Cheltuielile cu bunurile şi serviciile, în 2021 erau 64 de miliarde, astăzi sunt 97 de miliarde şi bineînţeles evoluţia numărului de posturi ocupate, care în 2021 era de 1.262.000 de persoane, iar astăzi este de 1.305.000 de persoane.
Nu în ultimul rând şi poate cel mai important dintre toate aceste date se referă la evaluarea privind datoria publică. Datoria publică în 2021 era de 576 de miliarde, iar astăzi prognozăm că va depăşi 1100 de miliarde, adică 58% din PIB. Bineînţeles că toate aceste creşteri care n-au putut fi susţinute de evoluţia veniturilor pe fondul faptului că începând cu 2020, de când am intrat în procedura de deficit excesiv cumulat cu această chestiune, ne-au dus în situaţia de astăzi”, a afirmat Nazare.
El a precizat că România se află de cinci ani în deficit excesiv, iar asta ”înseamnă neseriozitate și probleme”.
”Suntem de cinci ani în deficit excesiv și trebuie să muncim foarte mult în următorii cinci ca să ieșim din acest deficit excesiv, Dar este foarte important de înțeles că atât timp cât suntem în deficit excesiv, capacitatea noastră de negociere la Bruxelles, în Consiliul de Miniștri ai Finanțelor, este mult redusă.
Nu putem să avem o ambiție de a negocia lucruri la Bruxelles, atâta timp cât avem această ștampilă a deficitului excesiv, pentru că această ștampilă înseamnă neseriozitate, înseamnă probleme, înseamnă că bugetele sunt vulnerabile, înseamnă că supravegherea bugetară este slabă și atunci când aceste lucruri persistă ani de-a rândul, bineînțeles că și capacitatea noastră este limitată”, a mai adăugat ministrul Finanțelor.
”Acest pachet are un impact pe venituri în 2025 de aproximativ 9,5 miliarde, pe cheltuieli preponderent suma este mult mai mică, un miliard două sute, la care se adaugă economia pe care am făcut-o din plafonarea sporului de condiţii vătămătoare. În total impactul este 10 miliarde 750 pentru 2025. Impactul pe 2026 din venitul total este de 35 de miliarde şi cheltuieli de 57 de miliarde, dar aici trebuie să luaţi în calcul că practic am inclus tot ce era în Ordonanţa Trenuleţ. Din aceste 57 de miliarde, 18 miliarde reprezintă îngheţarea salariilor şi a pensiilor şi a tuturor celorlalte drepturi conexe care făceau parte din Ordonanţa Trenuleţ pentru 2026”, a declarat Nazare.
El a precizat că acest pachet a fost negociat cu Comisia Europeană.
”Acest pachet a fost negociat cu Comisia. Avem un impact pozitiv, avem un răspuns, avem semnale pozitive de la Comisie şi de asemenea semnale pozitive în cazul adoptării înainte de Consiliul ECOFIN, evaluarea Comisiei va fi bună, deci intrăm pe un nou drum, un drum în care lucrăm, în primul rând, la fundaţie să fie solidă pe care să construim celelalte elementele economiei pe care vrem să o proiectăm, o economie în care să ne orientăm spre investiţii, care să fie predictibilă, în care supravegherea bugetelor, disciplina bugetară se va face într-un cu totul alt mod”, a transmis ministrul Finanţelor.
El a adăugat că la capitolul accize în 2025 se va înregistra o creştere de un miliard.
”În privinţa compoziţiei pachetului, bineînţeles că avem în zona de venituri pe reaşezarea cotelor de TVA la 9 şi 11, un plus de şase miliarde. Avem creşteri la capitolul accize, de un miliard în 2025 şi trei miliarde jumătate în 2026. Prin aşezarea plafonului pentru CASS la pensii, la 3.000 de lei, vom obţine 1.378.000.000 în 2025 şi peste 4.000.000 în 2026. Mărim impozitul suplimentar pentru sistemul bancar, de la 2 la 4% în acest an şi la 4% pentru 2026, un impozit temporar şi acesta va avea un impact de 400 de milioane în 2025 şi aproape un miliard opt sute în 2026”, a mai afirmat ministrul Finanţelor.
El a menţionat că vor creşte şi taxele pe jocuri de noroc.
”Creştem taxele de autorizare şi toate celelalte taxe conexe pe jocuri de noroc într-un cuantum foarte important, la autorizare ele cresc în cuantum aproape 30%, dar creşterile sunt pe linie atât pentru gestionarii jocurilor, cât şi pentru jucători. Pentru jucătorii care au câştiguri până în 10.000 de lei, li se va reţine de la 3% la 10% şi vrem să dăm un semnal foarte important în privinţa taxării jocurilor de noroc pe care ştim foarte bine cât de nocive sunt”, a mai declarat Alexandru Nazare.
Nazare a precizat că ”prin acest pachet fiscal pe care îl prezentăm astăzi evităm trei riscuri extrem de importante:
- risc de suspendare a fondurilor europene, atât cele de coeziune, cât și cele din PNRR
- prezervăm calificativul de investiții. Ultima oară când s-a întâmplat asta în România, a atras foarte multe consecințe: o devalorizare mare care afectează toată populația, nu doar capacitatea statului de a se împrumuta. Anticipăm și corectăm situația
- deschidem drumul negocierii împrumuturilor din PNRR
