Acasă Declarații Nicolae Ciucă, despre rotaţia premierilor: ”Se va face ca în protocol, vă asigur, miniștrii evaluați înainte de rotativa guvernamentală”

Nicolae Ciucă, despre rotaţia premierilor: ”Se va face ca în protocol, vă asigur, miniștrii evaluați înainte de rotativa guvernamentală”

0
48

La finalul Biroului Politic Național al PNL, Nicolae Ciucă, respinge renegocierea ministerelor cu PSD: ”Ne menținem elementele pe care le-am aprobat când am constituit coaliția”.

Premierul Nicolae Ciucă a respins luni posibilitatea renegocierii ministerelor cu PSD la rotativa guvernamentală din luna mai.

Întrebat dacă e de acord cu un eventual schimb de ministere, Ciucă a spus într-o conferință de presă: ”Componenta de a renegocia ministere nu am discutat-o, nu am agreat-o și ne menținem elementele pe care le-am aprobat când am constituit coaliția”.

După ce ziariștii au insistat pe subiect, Ciucă a spus că ”deocamdată sunt probleme foarte importante legate de guvernare”.

Reamintim că liderii PSD au vorbit în ultimele zile despre o renegociere a ministerelor.

Nicolae Ciucă a afirmat, la finalul Biroului Politic Național al PNL, că în cadrul partidului se va crea un grup de lucru care va analiza, printre altele, și activitatea și rezultatele miniștrilor liberali.

A fost un subiect pe care l-am discutat de fiecare dată la nivelul partidului. Am discutat că este nevoie de o evaluare a activității și rezultatelor fiecărui ministru în parte. Motiv pentru care grupul de lucru pentru tranziția privind rotația premierilor va face și analiza activității desfășurate de către miniștrii PNL”, a declarat președintele PNL, la finalul Biroului Politic Național al PNL.

În ceea ce privește rocadă din luna mai, Ciucă a precizat că PNL își menține ”elementele pe care le-am aprobat când am format coaliția”, menționând că există ”un contract pe care l-am semnat cu toții”.

Subiectul acesta a fost discutat și astăzi și aseară. Așa cum am menționat susțin că PNL a dat dovadă de seriozitate în tot ceea ce s-a angajat și în asumarea responsabilităților. Componenta aceasta de a renegocia ministere și a analiza orice alte posibilități de schimbare nu am agreat-o. (..) Deocamdată sunt probleme foarte importante de guvernare, de îndeplinire a obiectivelor, de reforme, de asigurarea îndeplinirii acestor reforme”, a afirmat premierul.

Ciucă, despre o posibilă demitere a ministrului Bode.

Referitor la solicitările venite dinspre unii lideri din PSD pentru schimbarea miniștrilor Popescu și Bode, președintele PNL susține că acest subiect reprezintă o chestiune pe care o negociază la nivelul conducerii coaliției.

Nicolae Ciucă a afirmat că ”în acest moment au existat discuții prin care s-a explicat în fața liderilor filialelor poziția partidului în acest caz”.

De la acuzare la verdict final este timp, motiv pentru care lăsăm să se rezolve procesul”, a adăugat acesta.

Culise din ședința liberalilor.

Liderii PNL s-au întâlnit astăzi pentru a discuta problemele din interiorul partidelor și din coaliția de guvernare. Liberalii au avut o întâlnire informală seara trecută, în care au hotărât că vor respecta protocolul de guvernare stabilit în cadrul coaliției.

Președintele PNL a declarat în cadrul BPN că în timpul ședinței de la Vila Lac s-a stabilit că se menține coaliția și nu se negociază protocolul.

În ceea ce privește preluarea ministerului Dezvoltării, liberalii au decis că vor respecta protocolul și nu vor prelua ministere care nu sunt incluse în decizia luată în momentul formării coaliției de guvernare. Ipoteza preluării ministerului de la UDMR a venit în contextul în care mai mulți lideri din țară s-au plâns în legătură cu alocarea banilor prin Compania Națională de Investiții, instituție aflată în subordinea ministerului Dezvoltării.

De asemenea, liberalii au decis să facă analize pe sondajele din fiecare județ, în vederea pregătirii campaniei electorale.

​Acuzat de plagiat nu doar el, ci și secretarul general al PNL, Nicolae Ciucă a avut un moment de ezitare, luni, când a fost întrebat dacă mai este de acord cu declarațiile președintelui Klaus Iohannis referitoare la plagiatori.

Iohannis a declarat în 2011 că ”plagiatul reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca, în fața unor probe concludente, persoanele acuzate să nu facă un pas în spate, după cum se întâmplă în democrații consolidate.

Este o declarație a președintelui țării care contează pentru fiecare dintre noi. Doar că este vorba de un proces care trebuie să se finalizeze printr-o decizie finală a instanței”, a răspuns Nicolae Ciucă, după un moment vizibil de ezitare.

Anterior, premierul fusese întrebat dacă s-a schimbat poziția PNL față de plagiat, iar Ciucă a răspuns: ”au existat discuții prin care s-a prezentat care e poziția noastră. Există justiție în România. De la acuzare la verdict final este timp. Lăsăm să se deruleze procesul în instanță, când vom avea o decizie finală ne vom pronunța”.

Atât premierul Nicolae Ciucă, cât și ministrul de Interne, Lucian Bode, sunt acuzați că au plagiat în teza de doctorat. Ambii s-au adresat justiției pentru a scăpa de aceste acuzații.

Nicolae Ciucă, întrebat dacă Guvernul îl va invita pe cancelarul austriac Karl Nehammer în România: ”Așteptăm primele concluzii de la Ambasada din Viena”.

Premierul și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a evitat să spună dacă îl va invita pe Karl Nehammer la București, după ce cancelarul Austriei a afirmat că așteaptă invitația părții române.

Partidul Popular (ÖVP) al lui Nehammer şi-a pierdut majoritatea absolută după alegerile regionale din Austria Inferioară şi este nevoit să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere. Întrebat, după alegerile care ar putea schimba poziţia acestei ţări faţă de intrarea României în Schengen, dacă este dispus să vină în țara noastră, Nehammer a răspuns că ”dacă voi fi invitat, voi veni”.

În acest context, la finalul ședinței PNL de la Parlament, de luni, 30 ianuarie, Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă este posibil să îl invite pe cancelarul austriac în România, pentru a vedea stadiul implementării angajamentelor asumate de țara noastră pentru aderarea în Schengen, respinsă în decembrie 2022.

În acest moment, cu revenirea domnului ambasador Hurezeanu la Viena, au fost reluate atât relațiile diplomatice la nivel de Ambasadori, cât și liniile de lucru tehnic. În momentul în care o să avem primele concluzii de la nivelul Ambasadei și de la întâlnirile pe care staful tehnic le vor prezenta, o să stabilim ce decizii o să luăm, cu cine o să avem primele întâlniri”, a răspuns premierul și liderul PNL.

Cu certitudine, cred în continuare că trebuie să plecăm de la certitudinea datelor conform cărora România nu se află pe itinerariul de bază al migrației, nu pe la noi au trecut cei mai mulți migranți, nu prin România și, atunci când o să fie recunoscute și acceptate aceste cifre, o să putem să continuăm discuțiile fără niciun fel de delimitare”, a adăugat el.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni că PNL a susţinut şi continuă să susţină cota unică, precizând că, în opinia sa, încă are spaţiu de aplicabilitate, date fiind veniturile din România.

El a fost întrebat dacă au existat discuţii între PNL şi PSD cu privire la propunerile vehiculate de social-democraţi referitoare la impozitarea muncii şi a capitalului.

Discuţiile acestea legate de impozitare au avut loc şi anul trecut, atunci când am decis pe prevederile din Codul fiscal, care se aplică şi în anul 2023. Să discutăm acum despre toate aceste măsuri poate fi un subiect de analiză politică, să venim şi să le discutăm în spaţiul public, când nici măcar nu au început să producă efecte măsurile deja implementate prin noul Cod fiscal, mi se pare un pic riscant, ţinând cont de situaţia şi de contextul economic în care ne găsim”, a declarat preşedintele PNL luni, după şedinţa Biroului Politic Naţional al liberalilor.

Premierul Ciucă a subliniat că PNL a susţinut şi continuă să susţină relevanţa cotei unice.

Chiar am discutat relevanţa acestui aspect, astăzi, cu specialiştii din cadrul PNL şi a reieşit foarte clar că în acest moment, sigur, ţinem cont că lumea se schimbă, este o dinamică, sunt o serie întreagă de nevoi şi de decizii pe care trebuie să le adaptăm la toate aceste schimbări, dar cota unică încă are spaţiu de aplicabilitate ţinând cont că există încă mari diferenţe între veniturile care sunt încasate de cetăţenii din România şi cei din ţările unde cu adevărat funcţionează cota de impozitare progresivă. Este nevoie ca în acest moment să asigurăm finalitatea unei măsuri care a fost luată şi pregătirea setului de măsuri pe care putem să mergem din punct de vedere financiar, atât pentru pregătirea mediului de afaceri, cât şi pentru pregătirea celor care muncesc”, a arătat el.

Premierul a afirmat că ”în România, taxa pe muncă este foarte mare, printre cele mai mari din Europa”.

Atunci când vom avea elementele de echilibru între taxa pe muncă şi măsurile fiscale, vom putea să analizăm şi să discutăm pe deciziile pe care le vom lua în acest sens”, a precizat Ciucă.

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunţat luni că echipa de tranziţie pentru rotativa guvernamentală din luna mai va fi condusă de prim-vicepreşedintele liberalilor Dan Motreanu.

Am luat decizia ca până la finalul lunii februarie, când vom avea următorul Birou Politic Naţional, sub autoritatea prim-vicepreşedintelui Dan Motreanu, să se constituie un grup la nivelul PNL care să elaboreze o strategie şi un plan de implementare a strategiei, plan care va fi prezentat, dezbătut şi aprobat în viitorul Birou Politic Naţional. Sunt de menţionat aspectele legate de grija pe care trebuie să o avem în continuare pentru a putea asigura o cuprindere a tuturor necesităţilor românilor, fie că vorbim de educaţie, siguranţă şi toată această strategie va veni cu posibile adaptări atât din punct de vedere doctrinar, cât şi din punct de vedere ideologic”, a spus Ciucă.

Premierul a afirmat că programul de guvernare nu va reprezenta altceva decât o continuare a celui existent, cu ”ajustările şi adaptările generate de situaţia concretă”.

El a arătat că acest grup din PNL va analiza şi activitatea miniştrilor liberali.

A fost un subiect pe care l-am discutat la nivelul conducerii partidului şi astăzi în Biroul Politic Naţional am discutat că este nevoie de o evaluare a activităţii şi rezultatelor fiecărui ministru în parte, motiv pentru care grupul acesta de lucru care se va constitui pentru asigurarea tranziţiei şi revederii programului de guvernare va face şi analiza activităţii desfăşurate de către miniştrii PNL”, a mai spus Ciucă.

Întrebat dacă poate să însemne şi o posibilă reîmprospătare a echipei de miniştri, el a răspuns că ”poate să însemne orice”.

În luna mai, conform înţelegerii din coaliţie, funcţia de prim-ministru ar urma să fie preluată de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

Rotativa, Ciolacu și naivitatea: ”Nu mă aștept ca Iohannis să mă nominalizeze pentru funcția de premier din inimă, ci din rațiune”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu are aşteptări ca preşedintele Klaus Ioh…