Nicolae Ciucă, anunță că urmează o altă tură de firimituri liberale: ”Am început demersurile pentru a majora valoarea tichetelor de masă la 40 de lei”. Măsura ar urma să se aplice de la 1 iulie 2023.
Premierul arată că, alături de partenerii de guvernare, a căutat cele mai bune soluţii pentru a aduce mai mulţi bani la bugetul de stat.
Premierul Nicolae Ciucă, a făcut un ”bilanţ” al activităţilor din această săptămână, arătând că a început demersurile pentru a majora valoarea tichetelor de masă pentru angajaţi la 40 de lei, dorind ca măsura să se aplice începând cu 1 iulie. ”Tebuie să dăm dovadă de mai multă chibzuinţă în cheltuirea banului public”, mai spune premierul, el menţionând că pot administra mai eficient banii publici folosiţi pentru bunuri, servicii, autovehicule, mobilier şi alte cheltuieli care pot fi mai bine gestionate, dar nu se vom atinge de veniturile oamenilor.
”Se încheie o săptămână cu decizii importante pentru dezvoltarea României. Am început demersurile pentru a majora valoarea tichetelor de masă pentru angajaţi la 40 de lei şi ne dorim ca noua valoare nominală să se aplice începând cu 1 iulie. În cursul vizitei de lucru de la Iaşi, am trecut în revistă planurile pentru acest judeţ: spitalul regional, reabilitarea spitalului pentru copii ”Sfânta Maria”, autostrăzile A7 şi A8 şi toate proiectele de utilităţi în valoare de 1,5 miliarde lei derulate prin ”Anghel Saligny”, a scris premierul pe Facebook.
Ciucă arată că, alături de partenerii de guvernare, a căutat cele mai bune soluţii pentru a aduce mai mulţi bani la bugetul de stat.
”Trebuie să dăm dovadă de mai multă chibzuinţă în cheltuirea banului public. Putem administra mai eficient banii publici folosiţi pentru bunuri, servicii, autovehicule, mobilier şi alte cheltuieli care pot fi mai bine gestionate, dar nu ne vom atinge de veniturile oamenilor”, afirmă şeful Executivului.
Ciucă menţionează că a participat şi în acest an la activitatea de împachetare a cadourilor pentru cei puţin peste 1.000 de veterani de război, în contextul zilei dedicate, pe care o marcăm în fiecare an pe 29 aprilie.
”Întâlnirea cu echipa liberală din Gorj a fost una extrem de productivă. Am avut o amplă dezbatere despre obiectivele de dezvoltare ale judeţului. Îmi doresc ca transformarea Gorjului să însemne diversificarea economiei, reducerea decalajelor faţă de alte unităţi administrative, dar şi venituri mai mari pentru locuitorii de aici”, mai spune premierul.
Tichetele de masă sunt bilete de valoare, pe care orice angajator le poate acorda lunar salariaților săi, în baza Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. Valoarea nominală a unui tichet de masă este, din 1 iulie 2022, de 30 lei – practic, asta înseamnă că un tichet de masă (pe zi) nu poate depăși această sumă, dar poate fi mai mic de atât ca valoare, în funcție de cum decide angajatorul. Tichetele sunt folosite adesea de angajatori pentru că presupun o sarcină fiscală mai scăzută, întrucât „scapă” de obligația de a plăti pentru ele contribuții sociale, cum e în cazul salariilor.
Aceste tichete nu se pot include însă în minimul cu care trebuie să fie plătit un angajat. Cu alte cuvinte, dacă un angajat e plătit cu minimul pe economie, în acest minim nu pot intra tichetele de masă, ci acordarea lor ar însemna, practic, ceva în plus la respectivul salariu minim.
De asemenea, acordarea lor se poate face atât în cazul angajaților cu normă întreagă, cât și în cazul celor cu normă parțială. În normele de aplicare ale Legii nr. 165/2018 scrie că și salariaților cu un contract individual de muncă cu timp parțial le pot fi oferite tichete de masă, însă trebuie ca ei să aibă funcția de bază la firma respectivă. Stabilirea funcției de bază se aplică și în cazul salariaților care au mai multe contracte de muncă sau chiar mai multe funcții în cadrul aceleiași firme.
Sunt însă perioade din lună pentru care angajații nu pot primi tichete de masă, adică atunci când:
- sunt în concediu de odihnă;
- beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite;
- beneficiază de alte zile libere acordate conform legii sau contractelor colective de muncă;
- sunt delegați sau detașați în afara localității în care își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație de delegare sau de detașare;
- se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă;
- sunt absenți de la locul de muncă ori se află în alte situații stabilite de angajator împreună cu organizațiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanții salariaților.
Totodată, nici telesalariatul, nici cel care muncește la domiciliu nu pot fi lipsiți de tichetele de masă doar pe criteriul schimbării locului din care lucrează. În ceea ce privește una dintre întrebările frecvent adresate privind tichetele de masă – dacă pot sau nu să fie executate silit – răspunsul este că nu. „Având în vedere că deşi tichetele de masă sunt asimilate veniturilor din salarii şi deşi acestea nu sunt menţionate expres cu titlu de excepţie în art. 729 (7) Cod Procedură Civilă, suntem de părere că nu vor putea fi, totuşi, executate silit, deoarece sunt acordate angajaţilor lunar, ca alocaţie individuală de hrană, urmând a fi utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare”, explica acum ceva vreme pentru redacția noastră un avocat.
Salariații ar trebui informați despre faptul că sumele de bani de pe cardul de tichete de masă expiră, în termen de un an de la data acordării lor.
Totodată, noile norme din Codul muncii impun ca orice avantaj acordat angajaților pe lângă salariu să fie menționat în contractul de muncă.