Acasă Declarații Nu se știu procente, dar ministrul de Finanţe, arogantul Câciu, dă asigurări că pensiile vor creşte, dar nu de la 1 septembrie ci de la 1 ianuarie 2023

Nu se știu procente, dar ministrul de Finanţe, arogantul Câciu, dă asigurări că pensiile vor creşte, dar nu de la 1 septembrie ci de la 1 ianuarie 2023

0
505

Nu se știu procente sau încă nu se declară, dar ministrul de Finanţe, arogantul Câciu, dă asigurări, că pensiile vor creşte, dar nu de la 1 septembrie așa cum se vehicula pe surse, ci de la 1 ianuarie 2023.

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, dă asigurări că toate pensiile vor creşte, dar doar de la 1 ianuarie 2023.

Nu poate deocamdată să spună cu ce procent, însă exclude posibilitatea ca majorarea să nu fie aplicată de anul viitor.

Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma „votului” în care economia funcţionează în acest an.

Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată„, a declarat, miercuri, şeful de la Finanţe.

Şeful Casei de Pensii: „Pe site, introduceţi luna și anul nașterii şi aflaţi automat anul pensionării„.

Este vorba despre portalul Casei Naționale de Pensii Publice, pe care îl poate accesa oricine în care este lucrul. Este foarte simplu. Este exact pe prima pagină de pornire.

Mergeți acolo la rubrica „Când mă pot pensiona” și, într-adevăr, dacă băgați niște date minime, și anume luna și anul nașterii, conform prevederilor legale în vigoare, acest algoritm pe care noi l-am implementat în portal vă dă automat vârsta și anul pensionării.

Românii care au nevoie de vechime în muncă pentru pensie îşi mai pot cumpăra această vechime până în vara anului 2023, apoi legislația nu mai permite acest lucru.

Astfel, cei care nu au vechimea necesară în acest moment mai pot cumpăra vechime doar până în luna august a anului viitor inclusiv, adică cei care nu au până la 15 ani vechime, cât prevede legea în prezent.” a declarat Câciu.

În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.

În timpul declarațiilor de presă susținute la finalul ședinței de guvern de miercuri, 27 iulie, ministrul Finanțelor Adrian Câciu a menționat faptul că ratele la creditele ipotecare ale românilor pot fi suspendate pe cel mult 9 luni.

Totodată, ministrul Finanțelor Adrian Câciu a anunțat că instituția pe care o conduce și Ministerul Muncii fac o analiză a impozitării sistemului de pensii, vorbind de posibilitatea creșterii pragului până la care pensiile sunt scutite de impozit.

În prezent respectivul prag este stabilit la 2.000 de lei.

Sistemul public de pensii nu este impozitat până la valoarea de 2.000 de lei. Lucrurile aşa vor rămâne, analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp, lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei”, a spus Câciu.

Ministrul Câciu spune că analiza invocată va fi discutată în coaliția de guvernare, și că ”până în toamnă lucrurile vor fi lămurite”.

Normele metodologice ale actului care dă posibilitatea amânării plății ratelor pe o perioadă de până la nouă luni au fost aprobate, miercuri, 27 iulie, în şedinţa de Guvern, a anunțat ministrul Finanțelor Adrian Câciu. Prevederile amintite se adresează persoanelor juridice şi fizice afectate de criză.

Debitorii vor trebui să prezinte băncii o declarație pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Pentru debitorii persoane juridice se prevede prezentarea unei declarații pe propria răspundere privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

În situația debitorilor care nu au o perioadă similară de raportare în anul 2021, fiind înființați cu mai puțin de un an în urmă, analiza se va realiza prin raportare la media rezultatelor de la înființare, privind angajamentul de a nu distribui/plăți dividende și de a nu acorda sau rambursa credite către acționari pe perioada aplicării facilității de amânare la plată cu excepția întreprinderilor publice așa cum sunt definite în Ordonanța de urgență nr. 109/2011.

Creditorii trebuie să se asigure că respectivii debitori nu au înregistrat incidente de plată la Centrala Incidentelor de Plăți.

Dobânzile amânate vor fi capitalizate la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare, singura excepție prevăzută fiind pentru dobânzile amânate la plată aferente creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice prin programul Noua Casă.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

Haosul din Educație continuă, ”liberala” Deca, anunță ce se întâmplă cu anul școlar și cu examenele naționale, dacă greva nu se oprește: ”Îl vom prelungi”

Haosul din Educație continuă. Artizana ”României Educate”, Ligia Deca, anunță ce se întâmp…