Acasă Declarații Orbecăind cu mâna pe verighetă, candidatul la șefia NATO, Iohannis, ne-a citit de pe o fițuică ce a vorbit în Biroul Oval cu Biden: ”Să fim echipați ca lumea”

Orbecăind cu mâna pe verighetă, candidatul la șefia NATO, Iohannis, ne-a citit de pe o fițuică ce a vorbit în Biroul Oval cu Biden: ”Să fim echipați ca lumea”

0
0
275

Orbecăind cu mâna pe verighetă, candidatul la șefia NATO, Klaus Iohannis, ne-a citit de pe o fițuică ce a vorbit în Biroul Oval cu Joe Biden: ”Să fim echipați ca lumea”.

Președintele american Joe Biden a apreciat marți, la Casa Albă, angajamentul României față de alianța transatlantică și sprijinul de securitate furnizat Ucrainei în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis, ocazie cu care cei doi lideri au marcat 20 de ani de la aderarea României la NATO.

“Nu cred că există niciun aliat NATO care să aibă un angajament mai puternic față de Alianța euro-atlantică decât România și Statele Unite. Aceasta este o chestiune de valori, în asta credem“, a spus Biden, în cadrul unor scurte declarații de presă, în Biroul Oval, alături de Klaus Iohannis.

Biden l-a lăudat pe Iohannis pentru leadership-ul său și pentru că rolul României de furnizor securitate în zona Mării Negre și pentru că a oferit asistență de securitate Ucrainei. De asemenea, liderul de la Casa Albă a mulțumit României pentru găzduirea de soldați americani pe teritoriul țării.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat că acceptarea României în NATO a constituit piatra de temelie pentru drumul spre democrație al țării noastre.

“Cred că am reușit de asemenea să facem legătură transatlantică mai puternică, și din punctul meu de vedere această legătură transatlantică este piatra de temelie a modului democratic de a trăi, a valorilor și cum vedem viitorul națiunilor noastre și cum putem asigura securitatea popoarelor noastre. Desigur, vom discuta și obiectivele care rămân de atins.

Lucrăm la eliminarea vizelor, Visa Waiver, și sperăm să dăm rezultate într-un timp destul de scurt. Din păcate, cea mai mare problemă este aceea de a găsi o cale de a reinstaura pacea și de ajuta Ucraina și pe ucraineni. Vom căuta soluții pentru a sprijini Ucraina, România are rezultate bune în sprijinul Ucrainei. Trebuie să găsim soluții pentru a împiedica Rusia să câștige acest război în Ucraina și trebuie să stăm uniți și să lucrăm împreună”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a declarat, după întâlnirea avută cu Joe Biden, că a avut o discuție „foarte consistentă” despre parteneriatul strategic și cooperarea dintre cele două țări. Antena 3 CNN este singura televiziune din România prezentă la Washington, care acoperă evenimentul.

Candidatul la șefia NATO, Klaus Iohannis, a fost primit, marți seara, la Casa Albă de președintele SUA, Joe Biden.

„Anul acesta sărbătorim 75 de la înființarea Atlanticului de Nord. Am discutat cu preşedintele Biden despre parteneriatul strategic dintre ţările noastre cum îl putem face mai puternic şi cu îl putem aprofunda astfel ca să răspundă provocărilor cu care ne confruntăm în acest context global extrem de complicat. I-am mulţumit preşedintelui Biden pentru contribuţia substanţială a SUA pentru asigurarea securității României şi a întregului flanc estic şi totodată la recunoașterea rolului strategic al Mării Negre în contextul războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei.

Prezența trupelor americane pe teritoriul țării noastre, într-un număr sporit, reprezintă un factor de siguranță și stabilitate, nu doar pentru România, ci pentru întreaga regiune.

Președintele Biden și-a exprimat aprecierea deosebită față de eforturile consistente pe care România le face în beneficiul spațiului aliat și, totodată, pentru sprijinul continuu pe care îl acordăm Ucrainei, inclusiv prin facilitarea tranzitului de produse agricole din Ucraina spre piețele lumii.

Subliniez că tema securității nu este doar una strict militară, ci trebuie abordată într-un sens mult mai larg, deoarece de aceasta depind siguranța cetățenilor noștri și susținerea principiilor democratice pe care sunt fondate societățile noastre.

Atât România, cât și Statele Unite împărtășesc obiectivul de a întări relațiile bilaterale și lucrăm în acest sens în domeniul energiei – fiind cunoscută cooperarea strânsă pe care o avem în domeniul nuclear -, al industriei de apărare, în domeniul economic, al IT-ului, în inovare și cercetare, și, de fapt, lista este mult mai lungă.

Desigur, am abordat și problema admiterii României în programul Visa Waiver, aspect foarte important pentru toți cetățenii români. Obiectivul nostru este să îndeplinim toate condițiile pentru includerea în acest program și suntem încrezători că acest lucru se va întâmpla în viitorul nu foarte îndepărtat.

Am discutat, evident, și despre pregătirea Summitului aniversar de la Washington din luna iulie a acestui an și despre obiectivele României acolo. Este important ca la această reuniune să reconfirmăm unitatea și coordonarea transatlantice. Pe lângă sprijinul constant și consistent pe care îl acordăm noi Ucrainei, este esențial să întărim în continuare postura de apărare și descurajare pe Flancul Estic și să avem o abordare consolidată în ceea ce privește securitatea la Marea Neagră.

Un subiect important în discuțiile noastre a fost, bineînțeles, Ucraina. România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar și i-am transmis acest lucru și Președintelui Biden. Prioritatea noastră comună, atât a Uniunii Europene, cât și a Statelor Unite, este aceea de a nu permite Rusiei să câștige acest război în Ucraina.

Acestea au fost pe scurt temele pe care le-am abordat”, a spus Klaus Iohannis.

Joe Biden a afirmat că, atunci când era senator, a luptat pentru intrarea României în NATO.

”Aţi întrecut toate aşteptările şi, acum 20 de ani, când v-aţi alăturat NATO şi în fiecare an de atunci naţiunile noastre au devenit tot mai apropiate”, a declarat Biden.

El a mulţumit României pentru găzduirea de trupe americane, pentru asigurarea securităţii pe Flancul Estic al NATO şi pentru sprijinul acordat Ucrainei.

”Vreau să ştiţi că SUA este angajată să rămână alături de voi. Azi punem fundaţia pentru următorii 20 de ani”, a arătat Biden.

Klaus Iohannis i-a mulţumit lui Joe Biden pentru întrevedere, menţionând că au multe de discutat.

”Am reuşit să lucrăm şi la relaţiile noastre bilaterale care au devenit tot mai puternice, avem parteneriatul strategic şi cred că prin întărirea acestui parteneriat reuşim să facem mai puternică şi legătura transatlantică. (…)”, a declarat Iohannis.

El a afirmat că vor discuta despre lucruri care încă sunt de rezolvat.

”Lucrăm împreună la programul Visa Waiver şi dacă totul merge bine nu peste mult timp vom avea rezultate”, a arătat Iohannis.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

De parcă nu ar fi deja insuportabil de scumpe, ”liberalul” Burduja, anunță de când vor crește facturile la energie: ”Statul renunță la plafonarea otova”

Facebook 173 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email De parcă nu ar fi deja insuportabi…