Acasă Declarații Oroș: Greaua moștenire și divinitatea vinovată pentru situația din agricultură

Oroș: Greaua moștenire și divinitatea vinovată pentru situația din agricultură

0
0
1,549

Cine e cel mai la îndemână să dai vina pentru propria ta neștiință, neputință și ignoranță chiar și în domeniul agricol, puternic afectat? Păi, îl ai la îndemână pe Daea, care nu a scurmat pământul destul de adânc ca să curgă apa în sistemul de irigații și divinitatea, natura, sau încălzirea globală, că a îndrăznit taman acum în conducere penelistă, să nu dea cu ploaie și să saboteze imaginea guvernului și efortul în timp de pandemie.

Dar ce a făcut actualul guvern Orban și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oroș în ultimele 7 luni ca să repare așa zisele inadvertențe din sistemul agricol al României al României și lăsat moștenire de către PSD și prea competentul. activul și patriotul ex ministru al agriculturii, Petre Daea?! Mai nimic, s-au rezumat doar la arătatul cu degetul spre ”greaua moștenire”, spălătoare de neputințe!

Dar ce a făcut actualul guvern Orban și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oroș în ultimele 2 luni, atunci când deja se știa că România se află deja în secetă pedologică, că aproape toate culturile sunt compromise, că producția de cereale e deja estimată la un minim istoric? Atunci când se știa că economia țării urmează să fie grav lovită, că se anunță ”foamete” și criză alimentară, atunci când se știa că agricultorii de abia mai au rezerve de semințe pentru însămâțările de la toamnă?

Păi, România în loc să facă stocuri, în loc să își asigure rezerva proprie de consum, continua și continuă să facă exporturi, chiar și în timp de ordonanțe militare, ba se interzicea printr-o ordonanță militară exportul de ”grâu, orz, orzoaică, orez, turte și biscuiți”, ca apoi prim ministrul Ludovic Orban să vină și să corecteze că interzicerea e doar pentru țările non UE, ba mai apoi, printr-o altă ordonanță, să vină să anuleze interdicția.

Cum face, dăm la export acum grâul românesc de calitate superioară, la 200 de Eu per tonă și prin Iunie, îl importăm la o calitate inferioară, la 210, 215 Eu per tonă?! Astea-s ”afaceri” ce doar bulgarii, sau guvernul Orban le-ar putea face!

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a declarat, marți, că aproape 3 milioane de hectare au fost afectate de secetă, iar sistemul de irigații este la pământ și trebuie regândit.

Ministrul le-a mai recomandat românilor să cumpere produse românești pentru a-i încuraja pe fermierii și producătorii români.

Am adus modificări importante pentru acordarea unei densități unice de sprijin pentru toți fermierii: 70% sprijin maxim. Am revizuit procesul de organizare a sesiunilor, eliminând cele două etape aferente culturilor de primăvară, respectiv toamnă și deschidem o sesiune anuală pentru toate tipurile de cultură sau specie. Simplificăm mult ghidul solicitantului și am renunțat la 3 piese din 7 de la dosar: contractul de asigurare cu anexe, documentul sau documentele care atestă plata a cel puțin 50% din valoarea integrală a primei de asigurare, actul de identitate și documentul privind codul IBAN,” a mai spus ministrul.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a mai spus, că au fost alocate 40 de milioane de euro din fonduri europene pentru a subvenționa contractele de asigurare ale fermierilor împotriva secetei.

S-au semnat doar 998 de contracte de finanțare și s-au cheltuit 1,75 milioane euro. Am simplificat mult procedurile pentru acest sprijin”, a spus Oros într-o conferință de presă susținută la sediul instituției.

Oroț a spus că seceta a distrus 3 milioane de hectare din culturile însămânțate în toamnă, acestea fiind compromise în diferite grade.

Am îndemnat și îndemnăm în continuare pe toți fermierii, chiar dacă nu fac parte din organizații de udători, să solicite apa pentru irigații. Practic, astăzi irigăm undeva la 133 de mii de hectare. Acesta este adevarul. Aceasta este consecința acelui program de un miliard de euro, care trebuia să deservească două milioane de hectare”, a spus Oros.

S-au alocat 520 de milioane de lei în ultimii trei ani pentru reabilitarea infrastructurii secundare. În Galați suprafața este de 120.000 de hectare, nu s-a reabilitat nimic. Situație în oglindă și în județul Olt, unde anul trecut s-au irigat doar 847 de hectare. Nu o să plătim lucrările care s-au făcut prost, iar contractele le vom rezilia”, a mai spus ministrul.

În schimb, Oros a dat asigurări că nu există nicio problemă legată de stocurile de alimente de bază. Ministrul a îndemnat toți românii la a susține producătorii autohtoni prin cumpărarea de produse românești.

Fermierii români au suficiente stocuri de lactate, carne și legume și se plâng că nu se vând. Ce se poate face în această situație? Am spus și o mai spun încă o dată. Putem face un singur lucru. Fiecare din noi, care suntem îngrijorați, trebuie să căutăm și să cumpărăm numai produse românești, numai așa în câteva luni toate magazinele vor avea produse romanesti”, a mai spus ministrul.

Oros spune că banii se vor întoarce în salarii și pensii dacă vom cumpăra produse românești.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, afirmă că moţiunea simplă depusă împotriva sa de PSD reprezintă o dovadă a faptului că a început să deranjeze grupurile de interese care au condus ministerul în ultimii ani.

Moţiunea simplă depusă de PSD împotriva mea este dovada clară că am început să deranjez grupurile de interese care au controlat Ministerul Agriculturii în ultimii ani. Staţi liniştiţi! Nu mă puteţi intimida! Voi avea grijă ca fermierii să afle şi de ultimul leu furat şi de ce astăzi când vorbim nu îşi pot iriga pământurile!

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță o nouă intervenție în piața liberă prin limitarea adaosului comercial la produsele româneşti

Facebook 21 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ministrul Agriculturii Florin Barbu…