Acasă Declarații OUG adoptată, reducerea de 50 de bani, la mâna benzinarilor, Virgil Popescu: ”Să nu punem carul înaintea boilor”

OUG adoptată, reducerea de 50 de bani, la mâna benzinarilor, Virgil Popescu: ”Să nu punem carul înaintea boilor”

0
164

Incompetentul și antipaticul ministru al energiei, Virgil Popescu, a anunțat, că Guvernul a aprobat compensarea prețului la benzină cu 50 bani pe litru, însă acest lucru va depinde de bunăvoința benzinarilor.

”Mult-așteptata” lege ar putea avea efecte încă din această seară, însă totul depinde dacă toate companiile care comercializează combustibil vor să facă acest lucru.

Virgil Popescu, mesaj despre benzinari:

S-a aprobat azi OUG. Reducere cu 50 bani, 25 bani suportat de bugetul de stat, 25 de bani reducere comercială pe care voluntar o vor aplica lanțurile de benzinării. Ordonanța intră în vigoare în această noapte, mă aștept să vedem în piață companii care aplică această ordonanță. Să le lăsăm totuși un termen scurt, ca sistemele fiscale să poată fi actualizate, să reflecte aceste modificări”, a anunțat Virgil Popescu.

ANAF va oferi o declarație benzinarilor pentru a deduce din TVA cei 25 bani. Cu toate acestea, benzinarii nu au nicio obligație să facă acest lucru. Totuși, au anunțat reprezentanții ANAF, dacă cineva va specula această compensare de 50 de bani și va mări nejustificat prețul la benzină, aceste acțiuni vor fi considerate acțiuni speculative, conform noii legi anti-speculă.

Între timp, cetățenii nemulțumiți de ”pomana” de 50 de bani, considerată o glumă, vor să blocheze benzinăriile în această seară.

Pe grupurile de Facebook circulă tot mai multe mesaje în acest sens, prin care șoferii anunță că vor protesta împotriva măsurii gândite de Guvern, potrivit Ziar de Cluj.

În mai multe orașe din țară şi în Bucureşti, astăzi, după ora 17.00, mii de șoferi vor bloca benzinăriile. Forma de protest va fi să alimenteze cu 50 de bani, pentru a trage un semnal de alarmă împotriva măsurilor decise de Guvern”, arată sursa citată.

Șoferii sunt deciși să blocheze pompele de combustibil pentru a le arăta politicienilor că nu mai suportă politica propusă de PNL și PSD.

E timpul să facem ceva.Este imposibil și inadmisibil ca într-o țară ca România prețul carburantului să depășească 9 lei/litru. Share masiv ca să vadă toată lumea și să stabilim ce și când vom face. La 121$ pe baril este imposibil ca prețul să depășească 9lei/litri ( unde jumătate din acești bani merg către stat)”, au scris șoferii nervoși, pe Facebook.

Guvernul a adoptat, joi, Ordonanța de Urgență privind compensarea prețului la carburant cu 50 de bani, dar ministrul Energiei nu este sigur că scăderea se va vedea începând de mâine la pompă.

Anunțul privind reducerea prețului la carburant a fost făcută de Virgil Popescu, ministru criticat în mai multe rânduri de PSD pentru că s-a opus plafonării prețului pentru benzină și motorină. Liberalul a subliniat că nu este adeptul plafonării, iar decizia guvernului se va vedea în perioada următoare.

Astăzi s-a aprobat reducerea cu 50 de bani: 25 de bani vor fi suportați de la bugetul de stat printr-un mecanism pe care îl va explica Ministerul de Finanțe, iar 25 de bani va fi o reducere comercială pe care voluntar o vor aplica lanțurile de benzinării. Ordonanța intră în vigoare în această noapte. Mă aștept ca în perioada următoare să vedem companii care aplică ordonanța”, a spus ministrul Popescu la finalul ședinței de Guvern în care s-a aprobat Ordonanța de Urgență.

El a cerut ca persoanele care alimentează să aibă puțină răbdare, deoarece s-ar putea ca reducerea să nu se vadă chiar de mâine la pompă, deși se așteaptă ca acest lucru să se întâmple.

Să le lăsăm un termen scurt pentru ca sistemele fiscale să poată fi actualizate și să reflecte modificările”, a adăugat ministrul.

Decizia privind compensarea prețului la carburant cu 50 de bani a fost asumată de premierul Ciucă, în pofida intenției PSD de a impune plafonarea prețului la carburant. Liberalii au spus că o eventuală plafonare ar putea duce la o penurie de carburant.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a susținut că dacă măsura reducerii cu 50 de bani a prețului la carburant nu va produce efectele dorite în următoarele trei luni, va reveni cu propunerea privind plafonarea prețului la carburant. Liderul PSD a afirmat că a fost solidar cu decizia premierului, deși nu a fost soluția dorită de social-democrați.

Declarație pentru benzinari:

Secretarul de stat din ministerul de Finanțe, Mihai Diaconu, a precizat miercuri că, printr-un ordin al președintelui ANAF, se va stabili modelul declarației pe care trebuie să o depună operatorii economici care comercializează carburanți.

Potrivit oficialului de la Finanțe, măsura nu va majora deficitul bugetar, iar impactul preconizat este între 800 de milioane de lei și 1,6 milioane de lei.

Nu ne așteptăm la o creștere a deficitului din cauza Ordonanței. Dacă crește prețul, scade consumul, care ar duce la încasări mai mici pe partea de acciză. Credem că sumele se vor compensa, va ajuta economia”, a spus Diaconu.

Ministrul Energiei a completat că Ordonanța oferă cadrul legislativ necesar pentru scăderea prețului la carburant, dar conformarea este voluntară, nu obligatorie.

Amenințări de la Guvern:

Cred că toate lanțurile de benzinării vor aplica Ordonanța”, a fost concluzia ministrului.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a amenințat firmele din domeniu că, dacă vor exista creșteri nejustificate în perioada de aplicare, vor fi încadrate la acțiuni speculative.

Vor fi sancționate privind combaterea acțiunilor speculative, se va aplica și pentru prețul la carburanți”, a precizat Dan Cărbunaru,

Măsura reducerii prețului la carburant cu 50 de bani per litru se va aplica trei luni, până la finalul lunii septembrie.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

După ce Iohannis a vorbit ipocrit de ”toleranță zero” în privința plagiatului și a plagiatorilor, Cîmpeanu a încercat să-și justifice demisia

După ce Klaus Iohannis a vorbit ipocrit de ”toleranță zero” în privința plagiatului și a p…