Acasă Declarații Pe Rafila îl ia gura pe dinainte: ”Îi îndemn pe cei de până la 40 de ani să ridice pastilele de iodură de potasiu cât mai repede”

Pe Rafila îl ia gura pe dinainte: ”Îi îndemn pe cei de până la 40 de ani să ridice pastilele de iodură de potasiu cât mai repede”

0
444

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îndeamnă persoanele cu vârste de sub 40 de ani să îşi ridice pastilele de iod, puse la dispoziţie gratuit de stat.

Declarațiile ministrul Sănătății vin în contextul în care rușii au bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, aflată la doar câteva sute de kilometri de România.

Îndemn pe toată lumea, toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat Akexandru Rafila.

Ministrul transmite că sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc pastilele. „Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”, a adăugat ministrul.

Medicul a atras atenția că este posibil ca, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, cererea de pastile de iodură de potasiu să crească. ”Dar medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu”, a mai spus ministrul.

Atacurile din acest weekend asupra centralei nucleare Zaporojie, aflate sub control rusesc, au stârnit îngrijorări la nivel internațional, întrucât arată ”riscul foarte real al unui dezastru nuclear”, a avertizat, duminică, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de bombardamente, nimeni nevrând să-și asume dezastrul. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară pentru a face verificări.

Ministerul Sănătății desfășoară o campanie națională de distribuire a iodurii de potasiu 65 mg.

Românii de până la 40 de ani au fost îndemnați de către ministrul Sănătății Alexandru Rafila să ridice prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu cât mai repede.

„Reamintim faptul, că iodura de potasiu se eliberează doar pe baza prescripției medicale, eliberate de medicul de familie.

Conform recomandărilor din prospectul produsului, iodura de potasiu nu este recomandată persoanelor peste 40 de ani, deoarece acestea sunt mai puțin susceptibile să beneficieze de tratamentul cu iodură de potasiu după expunerea la iod radioactiv.

Puteți găsi lista farmaciilor comunitare care distribuie gratuit comprimatele de iodura de potasiu Aici

Important! Iodura de potasiu se administrează NUMAI în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților”, este mesajul transmis de Ministerul Sănătăţii.

Aglomerarea generată de anunțul ministrului Sănătății poate perturba grav activitatea medicilor de familie, arată Patronatul Medicilor de Familie Mureș, după apelul lui Alexandru Rafila legat de iodura de potasiu.

Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie.

Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicațiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului.

Medicii de familie: Reţetele pentru pastilele de iod nu pot fi trimise pe Whatsapp. Necesită prezența în cabinet

Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezența fizică la cabinet.

Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcționează cu întreruperi de astăzi dimineață, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate.

Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situația în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii„, este mesajul transmis de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, luni, pe Facebook.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

Plagiatorul Ciucă, insistă cu ”România Educată” impusă de Iohannis: ”Suntem în plin proces de transformare a sistemului românesc de învățământ”

Plagiatorul Nicolae Ciucă, i-a mulţumit luni lui Sorin Cîmpeanu, pentru modul în care a în…