Acasă Declarații Peste 220.000 de curcani sacrificați pe motiv de ”gripă aviară” la cea mai mare fermă din România, Petrea Daea intervine: ”Aștept concluziile anchetei”

Peste 220.000 de curcani sacrificați pe motiv de ”gripă aviară” la cea mai mare fermă din România, Petrea Daea intervine: ”Aștept concluziile anchetei”

0
227

Peste 220.000 de curcani sunt sacrificați la trei ferme din Codlea ale celui mai mare producător de carne de acest tip din România, din cauza gripei aviare. De asemenea, conform ministrului Agriculturii, Petre Daea, va fi incinerată și o cantitate de 100 de tone de carne aflată pe stoc.

Cele trei așa zise focare de gripă aviară, se află pe platforma zootehnică Codlea, iar aproximativ 224.000 de păsări vor fi eutanasiate și îngropate, conform prefectului de Brașov, Cătălin Văsii.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, marți, că așteaptă primele concluzii ale anchetei epidemiologice declanșate în acest caz, el susținând că ”sunt foarte multe semne de întrebare legat de modul în care a putut să intre chiar în mijlocul ţării acest virus”.

Întrebat dacă este afectat lanţul de aprovizionare, în condiţiile în care este vorba de o fermă foarte mare din România care furnizează în magazine carnea de curcan, Petre Daea a răspuns: ”Da, sigur este afectat şi ştiu că există şi o cantitate de 100 de tone pe stoc care se incinerează din cauza faptului că medicii au ajuns la această concluzie şi este firesc să intervină aşa radical încât să stopăm, cum spuneam, focarul respectiv şi să izolăm zona astfel încât peste 35 de zile să poată fi reluată activitatea la aceasta platformă foarte importantă care are cinci ferme şi trei din acestea erau populate, iar toate trei au fost prinse de acest virus nenorocit”.

Chestionat dacă există scenariul în care este analizată şi o culpă a acestei ferme, ministrul Agriculturii a replicat: ”Nu se exclude niciun scenariu, iar specialiştii de la faţa locului au îndemânarea tehnică şi organizatorică necesară pentru a merge pe toate căile posibile care să ne aducă concluzia verosimilă care să fie folosită de aici încolo şi să fie luate şi măsuri în condiţiile în care există vreo vină undeva”.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, marți, că așteaptă primele concluzii ale anchetei epidemiologice demarate de către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) după focarele de gripă aviară descoperite la fermele celui mai mare producător de carne de curcan din România. Potrivit ministrului, circa 100 de tone de carne vor fi incinerate după depistarea focarelor.

Aştept şi eu primele concluzii ale anchetei demarate la Braşov. Şi pentru mine şi pentru toţi ceilalţi sunt foarte multe semne de întrebare legat de modul în care a putut să intre chiar în mijlocul ţării acest virus. Motiv pentru care aşteptăm ancheta epidemiologică. O fac acum specialiştii la faţa locului. Eu acum nu mă pot pronunţa. Aştept şi eu încheierea acestei anchete ca să tragem concluziile necesare şi să mergem pe principiul cauzalităţii ca să ne putem orienta în acţiunile viitoare, în aşa fel încât să nu mai avem asemenea cazuri”, a declarat ministrul Petre Daea.

În ceea ce privește o eventuală culpă a acestei ferme, Daea a afirmat că nu este exclus niciun scenariu. ”Specialiştii de la faţa locului au îndemânarea tehnică şi organizatorică necesară pentru a merge pe toate căile posibile care să ne aducă concluzia verosimilă care să fie folosită de aici încolo şi să fie luate şi măsuri în condiţiile în care există vreo vină undeva”.

Totodată, ministrul a adăugat că nu are informaţii, încă, dacă păsări din aceste ferme au ajuns la comercializare.

Acum elementele acestea de la faţa locului vor fi puse în comunicare şi de către specialiştii de acolo, de ANSVSA. Ştiu că este un echipaj numeros acolo condus de vicepreşedintele ANSVSA care coordonează activitatea la faţa locului. Evident că au în portofoliul acesta al analizei şi al cunoaşterii şi al acţiunii concrete toate elementele. La această întrebare nu pot răspunde decât medicii de acolo, ANSVSA care a luat o pe urmele lor. Nu am această informaţie la acest moment şi aceste informaţii sunt sub gestiunea directă, nemijlocită şi cu o informare rapidă la ANSVSA şi la medicii din zonă”, a mai adăugat el.

Este alerta sanitară în județul Brașov după ce autoritățile au descoperit 3 focare de gripă aviară la fermele celui mai mare producător de carne de curcan din România. În total, 224.000 de păsări vor fi sacrificate la fermele din Codlea.

Între octombrie 2021 și septembrie 2022 Europa s-a confruntat cu cel mai devastator ”val de gripă aviară” din istoria sa, aproximativ 50 de milioane de păsări fiind sacrificate în fermele infectate de virus.

În luna noiembrie a anului trecut Ungaria a descoperit mai multe focare de gripă aviară la ferme din estul țării, în apropierea graniței cu România.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

Rotativa, Ciolacu și naivitatea: ”Nu mă aștept ca Iohannis să mă nominalizeze pentru funcția de premier din inimă, ci din rațiune”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu are aşteptări ca preşedintele Klaus Ioh…