Acasă Declarații Premierul demis Cîțu: ”Eu propun ca certificatul verde să fie obligatoriu peste tot, chiar și în supermarketuri și magazine”

Premierul demis Cîțu: ”Eu propun ca certificatul verde să fie obligatoriu peste tot, chiar și în supermarketuri și magazine”

0
1,555

Premierul demis Florin Cîţu, a anunţat joi, după şedinţa de guvern, că o soluţie pentru evitarea carantinării ar fi impunerea certificatului verde pentru toate activităţile din România.

Întrebat, după ședința de Guvern, dacă se gândește la o carantină pentru București și județul Ilfov, din cauza ratei mari de infectare, premierul interimar a răspuns că „nu în acest moment”, pentru că nu ar funcționa.

Nu luăm în discuție. Ați văzut că și anul trecut s-a discutat despre carantinarea Bucureștiului și a Ilfovului și nu a funcționat. Ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului”, a spus Cîțu.

Acesta a precizat că a discutat cu ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, și mai degrabă s-ar impune certificatul verde pentru toate activitățile din România.

Pentru orice activitate la care intrăm, când intrăm în contact cu persoanele să avem acest certificat verde, în activitățile economice. Dacă dorim să avem în continuare economia deschisă cred că aceasta este o măsură care ar ajuta foarte mult. Încă nu am discutat despre a reduce numărul de funcționare în weekend pentru activități economice în weekend. Ne uităm la toate măsurile. Eu spun că a avea certificat verde pentru orice activitate economică este un pas important și ne gândim la acest lucru”, a mai spus premierul demis Cîțu.

Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat, joi, după şedinţa de Guvern, că împreună cu vicepremierul interimar Kelemen Hunor, cu ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila şi ministrul interimar de Interne, Lucian Bode, a semnat şi va depune în Parlament un proiect de lege prin care angajaţii din Sănătate nevaccinaţi sau care nu au trecut prin boală, atât din sistemul public cât şi cel privat, se vor testa pe banii proprii.

”Pe scurt, angajaţii care nu sunt nevaccinaţi şi care nu au trecut prin boală, din sistemul de public şi privat, se vor testa pe banii proprii”, a spus premierul interimar, el precizând că propunerea a venit din partea ministrului Lucian Bode.

Acest proiect a fost depus, dacă nu trece moţiunea de cenzură, săptămâna trecută, am fi avut acest proiect de lege aprobat în Guvern şi trimis spre adoptare Parlamentului, în procedură de urgenţă”, a mai declarat Cîţu.

Fostul premier Florin Cîțu o acuză pe Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății în cabinetul său, că nu a semnat un aviz din care România primea mai multe teste PCR și antigen.

„Ministerul Sănătății a depus o aplicație în 2 iulie și aprobată pentru mai multe teste PCR și antigen. În ceea ce privește semnarea contractului de finanțare acesta a fost transmis spre avizare în prima jumătate a lunii august, direcția juridică a vorbit de mai multe ori cu ministrul de la acel moment despre semnarea urgentă a acestuia… Contractul a fost returnat direcției juridice neavizat în 7 septembrie. Deci acești bani au fost pierduți pentru că ministrul de la momentul respectiv nu a dat curs acestui lucru”, a mai spus Florin Cîțu.

Conform documentului, personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private vor avea obligația să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității.

Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții:
a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

Față de varianta care se afă în dezbatere publică din data de 27 septembrie pe pagina de web a Ministerului Sănătății, noua versiune prevede introducerea obligativității certificatului digital și pentru Ministerul Sănătății și unitățile subordonate, respectiv pentru reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și unitățile subordonate. Măsurile sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Mențin afirmația că sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important îl dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății

Personalul din cadrul structurilor publice care nu prezintă rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea, excepție fiind categoria de personal care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator.

Pentru unitățile private costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajați, fie de către angajator.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

”Românul” Klaus Werner Iohannis, mesaj citit în cadrul recepției oferite cu prilejul Zilei Naționale a României: ”Azi avem o soluţie atipică pentru guvernarea ţării”

”Preşedintele” Klaus Iohannis, a găzduit miercuri, cu ocazia Zilei Naţionale, o recepţie l…