Acasă Declarații Premierul Marcel Ciolacu, anunţ despre majorarea pensiilor românilor din toamnă, după vizita FMI în România

Premierul Marcel Ciolacu, anunţ despre majorarea pensiilor românilor din toamnă, după vizita FMI în România

0
0
199

Premierul Marcel Ciolacu, anunţ despre majorarea pensiilor românilor din toamnă, după vizita Fondului Monetar Internațional, în România.

Premierul Marcel Ciolacu, anunţ despre majorarea pensiilor românilor, după vizita FMI. Marcel Ciolacu a venit cu clarificări despre creşterea pensiilor românilor, după vizita FMI la noi în ţară, având în vedere că instituţia a recomandat majorarea pensiilor în etape.

Premierul Marcel Ciolacu a spus că nu se pune problema să nu fie majorate pensiile sau să existe mai multe tranșe, în contextul vizitei FMI.

De asemenea, Ciolacu a cerut la Ministerul Muncii impactul de mărire a pensiilor între 2.000 și 3.000 de lei, pentru a vedea dacă se poate renunța la impozit.

„Vreau să fac o precizare după ce am văzut în ultimele zile tot felul de presupuneri privind vizita FMI și situația pensiilor.

Recalcularea pensiilor se va întâmpla la termenul anunțat, respectiv la 1 septembrie.

Nu există nici mai multe tranșe şi nu există nici alte variante! Ne-am asumat acest lucru și acest lucru va fi făcut la 1 septembrie”, a spus Marcel Ciolacu, la debutul ședinței de guvern de miercuri dimineața.

Premierul a cerut Ministerului Muncii ca în zilele următoare să îmi transmită impactul de mărire a pensiilor între 2.000 și 3.000 de lei.

„Știm că până în 2.000 de lei nu se impozitează nicio pensie. Să vedem impactul între 2.000 și 3.000 de lei ca să mărim această marjă până la 3.000 de lei, astfel încât – aștept recomandarea Ministerului Finanțelor – să vedem dacă ne permitem după majorarea de 13,8% și recalcularea de la 1 septembrie să avem și această scutire de impozite până în 3000 de lei”, a mai spus Ciolacu.

Premierul a mai spus că în afară de discuțiile cu sindicatele, în perioada următoare, toată echipa guvernamentală va avea întâlniri cu mediul de afaceri despre dezvoltarea României, schemele de ajutor de stat și pentru atragerea fondurilor europene.

Premierul Marcel Ciolacu este de acord ca pensiile mai mici de 3000 de lei să nu mai fie impozitate şi a cerut ca, până săptămâna viitoare, să fie gata legea care bate în cuie acest lucru.

Propunerea a fost avansată de PNL, iar social-democrații i-au cerut ministrului de Finanțe, Marcel Boloş, să calculeze impactul bugetar și să spună dacă își asuma măsura.

Potrivit unor surse guvernamentale, premierul a cerut în şedinţa Executivului ca Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor să pregăteacă legea prin care cei care au pensii sub 3000 de lei să fie scutiţi de impozitul pe venit, de 10%.

În prezent, scutirea pe impozit de venit se aplică doar pentru pensiile care sunt mai mici de 2.000 de lei.

Liberalii au propus această măsură și la vremea când ea a fost propusă, premierul a cerut ca ministrul Muncii să vină cu un impact bugetar și să își asume măsura dacă este fezabilă.

Ministerul Finanțelor a transmis practic că impactul bugetar ar fi de două miliarde de lei și s-a considerat în Guvern că ar fi un impact sustenabil, a cerut premierul ca săptămâna viitoare să fie gata proiectul de lege, să fie pus în dezbatere și după dezbateri ne așteptăm ca el să fie adoptat.

Experții Fondului Monetar Internaționațional (FMI) aflați zilele acestea la București recomandă Guvernului să strângă cureaua și să facă atent calculele pentru a nu intra în incapacitate de plată. Pensionarii au fost deja anunțați că vor avea pensii indexate anul acesta în două tranșe cu 40 la sută, însă de pensiile speciale care sunt extrem de costisitoare nu se atinge nimeni.

Guvernul se tot împrumută pentru a reuși să plătească salariile bugetarilor, pensiile și alte indemnizații. Doar anul acesta ar urma să se strângă alte împrumuturi ce vor totaliza aproape 40 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că ne îndatorăm tot mai mult pentru că la buget se strâng bani puțini din reforme, taxe și impozite. Fiind an electoral, Coaliția, formată din PSD-PNL, a decis să nu crească nicio taxă și impozite anul acesta.

În timpul vizitei de zilele acestea, reprezentanții FMI au analizat în mare situația economică a țării și au ajuns la o primă concluzie că Executivul are mâna prea largă și că majorările de pensii și salarii oferite ar putea să ne ducă în pragul unei crize financiare și astfel experții au recomandat ca majorările să fie făcute în 2-3 tranșe.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu se pune problema unei amânări privind majorarea pensiilor, mai ales că în toamnă sunt alegeri cheie, iar PSD ar vrea să obțină voturi suficiente atât la alegerile parlamentare, locale și prezidențiale, ceea ce înseamnă că cei aproape cinci milioane de pensionari sunt mină de aur.

“Vreau să fac o precizare după ce am văzut în ultimele zile tot felul de presupuneri privind vizita FMI și situația pensiilor. Voi fi cât se poate de categoric: recalcularea pensiilor se va întâmpla la termenul anunțat, în luna septembrie. Nu există mai multe tranșe, nu există alte variante!

Ne-am asumat acest lucru și acest lucru va fi făcut la 1 septembrie”, a declarat Marcel Ciolacu în ședința de Guvern.

Premierul i-a cerut ministrului de Finanțe să prezinte un studiu de impact cu privire la eliminarea taxării pensiilor până la 3.000 de lei. Suma totală ar fi de două miliarde de lei.

“Cer ministrului de Finanțe ca zilele următoare să vină cu impactul de mărire a pensiilor între 2.000 și 3.000 de lei, știm că până în 2.000 nu se impozitează nicio pensie, să vedem impactul între 2.000 și 3.000 ca să mărim acea marjă până la 3.000 de lei fără impozitare, să vedem dacă ne permitem.

Așteptăm recomandarea ministrului de Finanțe dacă ne permitem, după majorarea de 13,8% și recalcularea de la 1 septembrie, să avem și acea scutire de impozite până în 3.000 de lei”, a spus premierul.

Cum arată calculele PNL

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că de o eventuală adoptare a unei decizii legislative privind netaxarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei ar beneficia aproximativ un milion de pensionari, iar impactul bugetar al unei astfel de măsuri este de aproximativ 152 de milioane de lei lunar.

Peste 60 de milioane de lei pentru pensiile speciale ale foștilor parlamentari

În cursul anului 2024, statul român se va confrunta cu cheltuieli considerabile, plătind în total peste 60 de milioane de lei pentru pensiile speciale destinate foștilor parlamentari. Această sumă este completată de aproximativ 30 de milioane de lei, care acoperă perioada în care aceste pensii au fost temporar „eliminate” în 2023. Estimarea bugetară pentru indemnizațiile prevăzute de Legea nr. 96/2006, referitoare la Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, pentru anul 2024, se ridică la 41,4 milioane lei.

În același timp, Senatul va aloca 22,8 milioane lei pentru pensiile speciale. Astfel, totalul acestor cheltuieli se cifrează la 64,2 milioane lei, reprezentând suma pe care cele două camere ale parlamentului vor trebui să o suporte pentru a compensa veniturile pe care nu au reușit să le elimine, în ciuda mai multor încercări anterioare.

Deficitul bugetului de pensii de stat va trece în acest an de 20 de miliarde de lei

”Conform estimărilor noastre, în acest an, deficitul bugetului de pensii de stat va atinge o valoare de peste 20 miliarde de lei (reprezentând 1,3% din PIB), crescând de la 3,2 de miliarde de lei în 2019 (0,3% din PIB). În 2023, cheltuielile totale ale sistemului de pensii de stat vor reprezenta aproape 7,1% din PIB. Toți indicatorii importanți ai sistemului de pensii de stat din România indică existența unor probleme structurale serioase deja în acest an. Deficitul bugetului de pensii este acoperit cu ajutorul altor impozite și împrumuturi externe, contribuind astfel la dezechilibrul întregului buget de stat”, arată datele sintetizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Clotilde Armand se victimizează din nou, neomarxista de la Sectorul 1, susține că este persecutată la ordin politic: „Sunt linșată pentru reformele luate”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Clotilde Armand se victimizează din no…