Acasă Declarații Premierul Nicolae Ciucă, declarații după vizita în Ucraina: ”Am fost cu toții afectați față de ceea ce am văzut”

Premierul Nicolae Ciucă, declarații după vizita în Ucraina: ”Am fost cu toții afectați față de ceea ce am văzut”

0
0
718

Premierul Nicolae Ciucă, a făcut primele declarații după întâlnirea avută la Kiev cu omologul său ucrainean Denys Shmyhal și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Din delegație au făcut parte Președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu și ministrul de Externe, domnul Bogdan Aurescu.

Doresc să menționez că vizita a avut două obiective. Primul a fost cel de a continua să ne exprimăm solidaritatea cu poporul ucrainean în fața agresiunii Federației Ruse și totodată să condamnăm ferm și deschis această invazie ilegală, neprovocată, nejustificată. Cel de-al doilea obiectiv a fost acela de a stabili și a continua discuțiile privind sprijinul pe care România îl acordă Guvernului și poporului ucrainean și desigur relațiile bilaterale pe care noi le-am stabilit și urmează să le consolidăm pe măsura evoluției situației.

”Am fost cu toții afectați față de ceea ce am văzut”, a spus Ciucă.

Am să încep prin a exprimă încă o dată cât de afectați am fost cu toții față de ceea ce am văzut în Irpin și Borodianka, două localități care au fost lovite fără să se țină cont de absolut nimic zonele rezidențiale, zone în care și-au pierdut viața oameni nevinovați, civili. Au fost distruse locuințe, au fost distruse școli, au fost distruse spitale și am putut să vedem la fața locului cum autoritățile locale depun eforturi astfel încât să poată să redea din tot ceea ce poate să însemne partea aceasta de revenire la o așa zisă normalitate a vieții în cele două localități.

Am discutat despre eforturile pe care le fac pentru reabilitarea rețelelor de curent electric, alimentarea cu apă și în mod deosebit asigurarea serviciilor medicale și continuarea activității în școlile din localitățile respective.

România a alocat 100.000 de euro pentru Curtea Penală Internațională”.

În ceea ce privește măsurile care au fost luate pentru a putea fi identificați cei care au produs aceste atrocități, cei care s-au dedat la crime de război, crime împotriva umanității, am exprimat susținerea Guvernului României pentru aceste demersuri la nivel internațional, am subliniat că deja guvernul României a alocat 100.000 de euro contribuție voluntară pentru Curtea Penală Internațională astfel încât să poată să își desfășoare activitatea în teren și totodată am oferit posibilitatea ca în funcție de solicitare țara noastră să participe cu experți la derularea investigațiilor în teren.

Doresc să subliniez încă o dată că este inadmisibil ca indiferent de context să fie atacate, lovite obiective civile în care și-au pierdut viața și își pierd viața oameni nevinovați.

Am subliniat efortul pe care l-a făcut atât Guvernul României cât și poporul român”.

În ceea ce privește întâlnirile pe care le-am avut cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal, premierul Ucrainei și cu președintele Ucrainei, domnul Volodimir Zelenski, am subliniat efortul pe care l-a făcut atât Guvernul României cât și poporul român, întreaga societate. Este vorba despre solidaritatea pe care noile am arătat încă din primul moment al declanșării războiului în Ucraina. Este vorba despre empatia pe care poporul român a arătat-o, de generozitate și despre măsurile care au fost luate la nivel guvernamental astfel încât refugiații din Ucraina să beneficieze de tot ceea ce puteam oferi astfel încât să le asigurăm sprijinul pentru a putea să depășească aceste momente deosebite de groază prin care trec”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

În țara noastră au trecut granița peste 860.000 de cetățeni ucraineni, peste 80,000 au decis să rămână în România și am prezentat celor doi oficiali ucraineni faptul că România are deja 45 de școli în limba ucraineană, are șapte licee în care se predă în limba ucraineană și de asemenea am precizat că la nivelul Ministerului Educației au fost luate măsuri astfel încât copiii ucraineni să poată să beneficieze de această facilitate a derulării orelor online fiind asigurate tablete pentru ca ei să poată să beneficieze mai ușor de această modalitate de continuare a cursurilor.

1.600 de copii ucraineni sunt înscriși în școlile din România.

Deja avem peste 1.600 de copii ucraineni care sunt înscriși în școlile din România iar premierul Shmyhal a insistat să continuăm să acordăm atenție acestui proces de derulare a cursurilor în online astfel încât să putem să acoperim deficitul acesta de cadre care să predea în limba ucraineană.

Totodată am discutat despre demersurile pe care țara noastră le face astfel încât să putem ca în viitor să continuăm să asigurăm toate aceste facilități de trecere a frontierei. Împreună cu Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, am analizat posibilitatea să deschidem și alte noi puncte de trecere a frontierei.

Doresc să subliniez cât de important a fost ca la momentul respectiv, în 2020, să fie deschis punctul de trecere al frontierei Isaccea și de asemenea cât de important a fost ca începând cu data de 5 aprilie să fie liberalizat transportul de mărfuri pentru operatorii ucraineni.

Vom continua să asigurăm în continuare asistență umanitară.

Totodată, pentru că aici este vorba despre al doilea obiectiv, am spus că primul a fost cel legat de susținerea Ucrainei și condamnarea agresiunii Federației Ruse, cel de-al doilea vizează tocmai aceste aspecte pe care le-am precizat și anume asistența umanitară pe care am asigurat-o și vom continua să o asigurăm și în continuare discutăm despre partea aceasta de sprijin a Guvernului ucrainean în ceea ce privește limitarea efectelor războiului asupra economiei Ucrainei.

Vom continua să identificăm împreună modalitățile prin care putem să facilităm transporturi de bunuri, transporturi de cereale în mod deosebit și transporturi de produse agro-alimentare pe care Ucraina fie le exportă către România, fie le exportă către alți parteneri comerciali iar în acest sens, la Ministerul Transporturilor, a fost deja luată decizia să putem prelungi acel segment de cale ferată de la Galați până în port. Este vorba despre un segment de aproximativ 5 km care poate fi finalizat în aproximativ 3 luni de zile și în felul acesta facilităm ajungerea trenurilor de marfă direct în portul Constanța scurtând astfel timpul necesar transportului de la graniță unde știm cu toții că este o diferență între calea ferată a Ucrainei și cea a României. Este vorba despre diferența de ecartament”, a mai spus premierul ”liberal”.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

Ciolacu anunţă plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025: ”Populaţia şi economia rămân în continuare protejate”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Marcel Ciolacu anunţă plafonarea preţu…